Görüş Bildir
Haberler
Haksızlık, Sömürü ve Kölelik... Siyahilerin Karşılaştığı Zorlukları Anlatan En Çarpıcı 17 Dizi ve Film

Haksızlık, Sömürü ve Kölelik... Siyahilerin Karşılaştığı Zorlukları Anlatan En Çarpıcı 17 Dizi ve Film

Mia Zona
03.02.2021 - 17:34

Şu an Amerika'da ve birçok ülkede Siyah Tarihi Ayı kutlanıyor. Ay boyunca siyahilerin yaşadığı zorluklar ve verdikleri mücadele anlatılıyor. Listedeki dizi ve filmleri izleyerek sen de bu konuda bilinçlenebilirsin.

Tüm insanlık için huzur dolu bir yıl olması dileğiyle...

Not: Film açıklamaları beyazperde.com'dan alınmıştır.

Siyah Tarihi Ayı hakkında bilgi edinmek için içeriğe göz atabilirsiniz:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. When They See Us (2019)

1. When They See Us (2019)

IMDb: 8,9

When They See Us dizisi, işlemedikleri bir suç yüzünden hapse giren beş gencin hikayesini konu ediyor. Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam, Raymond Santana ve Korey Wise, Central Park’ta koşu yapan bir kadına cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan beş gençtir. Onlar her ne kadar suçsuz olduklarını söyleseler de cinsel saldırı suçlamasıyla tutuklanır. Daha sonra Central Park Five adıyla tanınan beş siyahi genç, işlemedikleri bir suç yüzünden hapis yatar. Gençler, suçsuzluklarını ispatlamak için zorlu bir mücadeleye girişir.

2. Do The Right Thing - Doğruyu Seç (1989)

2. Do The Right Thing - Doğruyu Seç (1989)

IMDb: 8,0

Mahallede geveze bir DJ'yin yeteneklerini sergilediği bir radyo istasyonu ve Koreli bir çiftin işlettiği bakkal dükkanı dışındaki yegane hareket merkezi, mıntıkanın bir beyazın işlettiği tek ticarethane olan pizzacıdır. Sal'ın Meşhur Pizzaları isimli dükkanda adamın birbirinden deli saçması iki oğlu ve bezgin siyahi Mookie çalışmaktadır. Mookie'nin hayatında ise gereğinden fazla sorumluluk sahibi kız kardeşi Tina dışında, iki kankası, rap düşkünü sessiz Radio Raheem ve çabuk alevlenen mizacıyla Buggin’ Out vardır. Buggin? bir gün Sam'ın dükkanında asılı bir İtalyan asıllı Amerikalılar köşesinde neden hep beyazlar olduğunu gündeme getirip mahalle çapında eylem yapmaya kalkar. Küçük aklıyla hesap edemediği şey ise, sinirlerin zaten gergin olduğu bu yılın en sıcak gününde olayların ne kadar kolay kontrolden çıkabileceğidir.

3. Hidden Figures - Gizli Sayılar (2016)

3. Hidden Figures - Gizli Sayılar (2016)

IMDb: 7,8

Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan ve Mary Jackson tarihin anlatılmayan hikayelerinden birine sahiptir. 3 siyahi kökenli kadın NASA'da büyük işlere imza atmaktalardır. Uzay ve bilimlerinin derinliklerindeki sorunları müthiş zekalarıyla çözmeye çalışan bu kadınlar gelmiş geçmiş en önemli NASA operasyonlarından birinde de büyük rol oynayacaklardır. Dünya yörüngesine çıkan ilk Amerikalı astronot John Glenn'in bütün dünyayı heyecana boğan operasyondaki her adımı bu 3 zeki bilim kadınının yardımıyla olacaktır.

4. Get Out - Kapan (2017)

4. Get Out - Kapan (2017)

IMDb: 7,7

Chris sıradan bir siyahi gençtir. Sevgilisi Rose ile mutlu bir ilişkisi vardır. Rose bir gün Chris'i ailesinin mülküne davet eder. Avrupalı Amerikalı sevgilisinin ailesinde bir tuhaflık olduğunu sezen Chris bir süre sonra mülkte kalmakta olan siyahi kişilerin bir bir kaybolduğunu öğrenir. Bunun üzerine tuz biber olan şey ise başka bir siyahi adamın kendisine iş işten geçmeden gitmesi yönündeki uyarısı olur. Chris bir şeylerin ters gittiğini sezmeye başladığında kurtulması sandığından çok daha zor olacaktır...

5. Malcolm X (1992)

5. Malcolm X (1992)

IMDb: 7,7

Malcolm, dönemindeki birçok siyahi vatandaş gibi oldukça zorlu ve acı dolu bir hayat geçirir. Bu olumsuz şartlar onu yaşayabilmek için küçük hırsızlıklar yapan birine dönüşmeye zorlar. Suçlarından dolayı hapishaneye gönderildiğinde ise bambaşka bir kimlik edinmeye başlar. Burada dahil olduğu ilginç toplulukta dinin de yardımıyla gerçek kimliğini bulur. Vakti gelip dışarı çıktığında ise bambaşka biri olmuştur. Artık kendilerini suçlu olmaya zorlayan genel zihniyete karşı başkaldırma zamanıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Seven Seconds (2018)

6. Seven Seconds (2018)

IMDb: 7,7

Jersey City’de geçen Seven Seconds dizisinde Brenton Butler ve ailesinin hayatı beklemedikleri bir şekilde değişir. Kafkasyalı beyaz bir polisin, yanlışlıkla Afro Amerikan bir genci vurmasıyla gündem değişir. Gencin ağır şekilde yaralanmasıyla sonuçlanan olay yaşandıktan sonra şehirde büyük bir gerilim patlak verir. Polis ve vatandaşların arasındaki gerilim günden güne yükselirken olayın üzeri kapatılmaya çalışılır ve yüzyılın davası başlar.

7. For Life (2020 - )

7. For Life (2020 - )

IMDb: 7,6

For Life dizisi, mahkum olan bir adamın özgürlüğünü geri kazanmak için verdiği mücadeleyi konu ediyor. Bir adam, işlemediği bir suçtan dolayı ömür boyu hapis cezasına mahkum edilir. Genç adam suçsuz olduğunu söylese de kimseye kendisini inandıramaz. Bunun üzerine adam suçsuzluğunu kanıtlayabilmek için avukat olmaya karar verir. Hapishanede mahkumken avukat olan adam, özgürlüğüne kavuşabilmek için büyük bir savaş vermek zorunda kalır.

8. Just Mercy - Sadece Merhamet (2019)

8. Just Mercy - Sadece Merhamet (2019)

IMDb: 7,6

Gerçek bir hikayeye sahip olan “Just Mercy: A Story of Justice and Redemption” kitabından uyarlanan filmde, genç avukat Bryan Stevenson, adaletin yerini bulması için büyük bir mücadeleye girişir. Harvard'dan mezun olduktan sonra Bryan'ın para kazandıran işlerde yer alması beklenir. Ancak o, Alabama'da haksız yere mahkum edilen bir adamın peşinden gider. Yerel avukat Eva Ansley'in de yardımıyla, 1987 yılında ölüme mahkum edilen bir adamın suçsuzluğunu kanıtlamaya çalışacaklardır. Walter McMillan, 18 yaşındaki genç bir kızın ölümünden sorumlu tutuluyordur. Ancak onun sorumlu tutulması için hiçbir kanıt bulunmamasına rağmen McMillan ölüme mahkum edilmiştir. Bryan, Walter'ın suçsuzluğunu kanıtlamaya çalışırken, ilerleyen zamanlarda aslında ırkçılığa karşı savaş vermeye başladığını anlayacaktır.

9. Selma - Özgürlük Yürüyüşü (2014)

9. Selma - Özgürlük Yürüyüşü (2014)

IMDb: 7,5

1965'te Alabama eyaletinin Selma kentinden eyalet başkentine giden 87 km'lik bir yol vardı. Bu yolda o dönem ABD tarihine geçen üç protesto yürüyüşü gerçekleştirildi. Martin Luther King'in öncülük ettiği bu yürüyüşler, kamuoyunu harekete geçirdi ve dönemin ABD Başkanı Johnson Oy Hakkı Kanunu konusunda köşeye sıkıştı. Nihayetinde protestolar etkili oldu ve kanun çıktı.

10. The Hate U Give - Sessiz Kalma (2018)

10. The Hate U Give - Sessiz Kalma (2018)

IMDb: 7,5

Aşırı yoksul bir bölgede büyüyen 16 yaşındaki Starr artık banliyödeki özel bir hazırlık okuluna gitmektedir. Bir gün en yakın arkadaşı Khalil suçsuz yere bir polis cinayetine kurban gider. Toplumun her kesiminden baskı görmeye başlayan Starr, kendi sesine kulak vermeli ve doğru olduğunu düşündüğü şeyi savunmalıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. BlacKkKlansman - Karanlıkla Karşı Karşıya (2018)

11. BlacKkKlansman - Karanlıkla Karşı Karşıya (2018)

IMDb: 7,5

Karanlıkla Karşı Karşıya, kenti ele geçirmeyi planlayan bir örgütü durdurmaya çalışan bir dedektifin hikayesini anlatıyor. Ron Stallworth, Colorado'da yaşayan Afro-Amerikan bir polis memurudur. Ortağı Flip Zimmerman ile birlikte çalışmaktadır. İkili Ku Klux Klan'ı durdurmak için mücadele vermektedir. Ron, örgütün şehri ele geçrime girişimlerini engellemek için gizlice örgütün içine sızmaya çalışır. Grupla iletişime geçen ve aşırı ırkçı biri gibi davranan Ron sonunda amacına ulaşır. Grubun toplantılarına katılmaya başlayan Ron, Klan’ın büyük kurucusu ile yakın ilişki kurar. Genç adam Ku Klux Klan'ına başarıyla sızmakla kalmayıp, yerel bölümün de başına geçer. Bu sırada Stallworth’un kimliğine geçen ortağı Zimmerman, ölümcül bir komployla ilgili bilgilere ulaşır. Peki Afro-Amerikan bir polis memuru, beyaz üstünlüğünü savunan bir örgütün içinde kimliğini gizli tutmayı nasıl başaracaktır?

12. Fruitvale Station - Son Durak (2013)

12. Fruitvale Station - Son Durak (2013)

IMDb: 7,5

Birkaç siyahi genç, San Francisco kentinin Oakland bölgesinde yer alan Fruitvale adlı BART geçiş istasyonunda protesto eylemi yaparlar. Polisler tarafından geri püskürtülmeye çalışılan eylemcilerin sesi, duyulan birkaç el silah atışıyla kesilir. Sonrasında 22 yaşında olan ve Area Körfezi bölgesinde yaşayan Oscar ile karşılaşırız. Dünya henüz Noel arifesindedir, fakat Oscar, Hayward'da işleri yoluna koymakla mücadele etmektedir. 2008'in son gününde yanında ailesi, arkadaşları, düşmanları ve hatta tanımadığı yabancıları alarak 'sınırları' geçecektir. Oscar'ın gidişi ise sadece ailesi ya da yakınlarını değil, tüm Amerika'yı derinden sarsacaktır.

13. Marshall (2017)

13. Marshall (2017)

IMDb: 7,3

1941 yılında Afro-American avukat Thurgoos Marshall ile genç Yahudi avukat Sam Friedman ortaklık kurar. Birçok davaya bakan ortakların eline bu sefer farklı bir dosya gelir. İki avukat bu kez, sosyetenin tanınmış bir simasının cinsel saldırı ve cinayet girişimi ile suçladığı siyahi şoförün davasını üstlenir.

14. Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker (2020)

14. Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker (2020)

IMDb: 7,3

Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker dizisi, Afro-Amerikalı ilk kadın girişimcinin hayatına odaklanıyor. C.J. Walker, ırkçılığın ve cinsiyet eşitsizliğinin yaşandığı dönemde çığır açan bir işe imza atar. Afro-Amerikalı ilk kadın girişimci olarak saç bakım pazarına giren Walker, gece gündüz çalışır. Kendisini işine adayan ve sonunda verdiği emeklerin karşılığını alan Walker, bileğinin hakkıyla milyonerliğe ulaşır

15. If Beale Street Could Talk - Sokağın Dili Olsa (2018)

15. If Beale Street Could Talk - Sokağın Dili Olsa (2018)

IMDb: 7,1

19 yaşındaki Tish ve 22 yaşındaki Fonny birbirlerine çok aşık olan genç bir çifttir. Bu tutkulu aşk ikiliyi zorlu ailelerinden ve dış dünyanın acımasız yüzünden korumaktadır. İkili nişanlanır ve kısa süre sonra Tish hamile kalır. Çiftin önünde ailelerini planlamak ve huzurlu yıllar geçirmek için güzel bir fırsat vardır. Ancak günün birinde dünyaları tepetaklak olur. Fonny haksız yere Porto Rikolu kadın olan Victoria Rogers'a tecavüz etmekle suçlanmıştır. Şimdi Tish, ailesi ve avukatı, Tish'in karnındaki bebek doğmadan önce Fonny'i serbest bıraktıracak kanıtı bulmak için zamana karşı yarışmak zorundadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Dear White People (2017 - 2021)

16. Dear White People (2017 - 2021)

IMDb: 6,2

Dear White People dizisi, farklı ırklardan bir grup öğrencinin hayatı konu ediliyor. Düşünüldüğü kadar siyah dostu olmayan bir üniversitede okuyan siyah öğrencilerin yaşadığı sorunlar anlatılıyor.

17. American Son (2019)

17. American Son (2019)

IMDb: 5,7

American Son, oğullarının kaybolmasının ardından onu bulmak için Florida'da bir polis karakolunda bir araya gelen aile üyelerinin hikayesini konu ediyor. Farklı ırklara sahip bir çifti birbirine bağlayan tek şey çocuklarıdır. Ayrı yaşayan anne ve babanın hayatı, çocuklarının kaybolmasıyla alt üst olur. Çocuklarını bulabilmek için birlikte hareket etmek zorunda kalan ebeveynler, oğullarının kayboluşuyla ilgili oluşan sorulara cevap aramaya çalışır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
4
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

La Amistad.... ..... Muhteşem Munazaracılar.... ..... Oniki Yıllık Esaret..... ..... Köle Isaura.... ....

Elif yeter

Ten renklerinden, vücut tiplerine, saçlarına kadar, baştan aşağı kadını erkeği o kadar güzel ve çekiciler ki ırkçılık yapanın hasetliğinden yaptığına inanıyorum

kedigiz

Mor yillar ...