Görüş Bildir
Haberler
Irkçılık Denen İlleti Konu Alan En Etkileyici Dizi ve Filmler

Irkçılık Denen İlleti Konu Alan En Etkileyici Dizi ve Filmler

Selen Simsek
02.06.2020 - 12:17

Yıl 2020 olmasına rağmen ırkçılık, tüm dünyada hala büyük bir sorun. 

Şahit olduğumuz en son örnek tüm dünyayı çalkalamaya devam ediyor. Dakikalarca boğazına diziyle bastırarak siyahi bir adamın ölümüne sebep olan polisi tüm dünya utançla izledik. Ne yazık ki, ırkçılık, hala her coğrafyada kendini göstermeye devam ediyor.

Bu konuda yapılmış ve büyük kısmı gerçek hikayelere dayanan en etkileyici film ve dizileri sizin için derledik.

Konu kısımları beyazperde.com'dan alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. When They See Us (2019) - Mini dizi

1. When They See Us (2019) - Mini dizi

İzlerken sinir krizi geçirmenize sebep olacak derecede adaletsizlik ve ırkçılık içeren bu mini dizi, gerçek bir hikayeyi, 'The Central Park Five' olayını anlatıyor.

The Centrak Park Five olayını bilmeyenler için kısaca anlatalım.1989'da New York Central Park'ta yaşanan bir olay neticesinde, işlemedikleri bir suçun cezasını çekmek zorunda bırakılan 5 gencin yaşadığı bu talihsiz olaya verilen isimdir. Çok geç de olsa, suçsuzluklarının ispat edildiğini de belirtelim.

Daha önce izlemiş olsanız bile bir kere daha izlenmesi gereken, hiç izlemediyseniz, şu anda izlemenin tam zamanı olan harika 4 bölümlük bir dizi.

IMDb Puanı: 8,9

Konu: When They See Us, işlemedikleri bir suç yüzünden hapse giren beş gencin hikayesini konu ediyor. Antron McCray, Kevin Richardson, Yusef Salaam, Raymond Santana ve Korey Wise, Central Park’ta koşu yapan bir kadına cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan beş gençtir. Onlar her ne kadar suçsuz olduklarını söyleseler de cinsel saldırı suçlamasıyla tutuklanır. Daha sonra 'Central Park Five' adıyla tanınan beş siyahi genç, işlemedikleri bir suç yüzünden hapis yatarlar.

2. Schindler's List (1993)

2. Schindler's List (1993)

Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan bu filmin yönetmeni, Steven Spielberg.

IMDb Puanı: 8,9

Konu: Schindler’in Listesi, Oskar Schindler adlı bir Alman işadamının 2. Dünya Savaşı zamanında Polonya’da kurduğu fabrikada Yahudi işçileri çalıştırması ve bu sayede 1100 Yahudi’nin hayatını kurtarmasını konu alıyor. 

Film, 1994 yılında 12 dalda Oscar’a aday olmuş ve 7 dalda ödül kazanmıştı. Filmin kazandığı Oscar’lar şöyle : En İyi Film, Yönetim, Kurgu, Sanat Yönetimi, Görüntü, Özgün Müzik ve Senaryo Uyarlaması.

3. Green Book (2018)

3. Green Book (2018)

Afroamerikalıların maruz kaldığı ırkçılığı farklı bir yolla anlatan bir film. Siyahilerin değer görmediği bir zamanda, bir 'beyaz'ı şoför olarak işe alan çok kibar ve başarılı bir müzisyenin hikayesi bu. Öyle kibar ki, maruz kaldığı en aşağılık ayrımcılıklarda bile sakinliğini koruyor. 

Konser turnesi kapsamında, muhteşem bir piyano resitali sunarken,  tuvaleti kullanmak istediği o an, ırkçılığı iliklerinize kadar hissediyorsunuz ve dişlerinizi sıkarak izliyorsunuz filmi.

Hala izlememiş olan varsa, daha fazla beklemesin.

IMDb Puanı: 8,2

Konu: Ünlü Afro-Amerikalı piyanist Dr. Don Shirley konser turu için hazırlanmaktadır. Tur kapsamında kendisi ile şehir şehir gezecek bir şoför arayışında olan Shirley, bir süredir işsiz olan Tony’yi işe alır. Tony, yolculuk sırasında Afro-Amerikalılar için güvenli olan güzergahları kullanabilmek için “The Green Book” isimli kılavuzdan yardım alır. Dr Shirley ve Tony çıktıkları bu yolculukta ırkçılıkla, tehlikeyle ve beklenmedik nezaketle karşılaşır. İkili bu zorlu yolculuklarında farklılıklarını bir kenara bırakmak zorundadır.

4. Life is Beautiful (1997)

4. Life is Beautiful (1997)

IMDb Puanı: 8,6

Konu: Hayat Güzeldir'de, başkahramanımız hayat dolu Guido’nun güzeller güzeli öğretmen Dora’ya vurulur ve tüm engellere rağmen evlenip, bir de çocuk sahibi olurlar. Tam o sırada savaş patlak verir. Yahudi oldukları için toplama kampına götürüldüklerinde Guido, oğluna esir kampının ve savaşın bir oyun olduğunu söyleyecek; oğlu, oyunu başarıyla tamamlarsa ödül olarak çok istediği bir oyuncak tankı hediye edecektir.

İkinci Dünya Savaşı’nın sivillerin üzerindeki yıkıcı etkisini beyaz perdeye en iyi uyarlayan filmlerden biri olan Hayat Güzeldir, tüm olumsuzluklara rağmen her daim bir umut ışığı olduğunu adında olduğu gibi, içeriğinde de barındırıyor. 

Gösterime girdiği dönem büyük ses getiren film Akademi’nin de büyük ilgisine nail olup, En İyi Yabancı Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Müzik olmak üzere üç dalda Oscar ödülü kazanmıştı.

5. Fruitvale Station (2013)

5. Fruitvale Station (2013)

Bu filmde, adaletsizliği, haksızlığı, ırkçılığı sonuna kadar hissediyorsunuz. 

Bu filmi izlerken, bunun  yaşanmış bir olay olduğunu unutmadan izlemenizi tavsiye ederim.

Filmde 2009 yılında, yılbaşı gecesi, polis tarafından öldürülen 22 yaşındaki siyahi gencin gerçek hikayesi anlatılıyor.

IMDb Puanı: 7,5

Konu: Birkaç siyahi genç, San Francisco kentinin Oakland bölgesinde yer alan Fruitvale adlı BART geçiş istasyonunda protesto eylemi yaparlar. Polisler tarafından geri püskürtülmeye çalışılan eylemcilerin sesi, duyulan birkaç el silah atışıyla kesilir. Sonrasında 22 yaşında olan ve Area Körfezi bölgesinde yaşayan Oscar ile karşılaşırız. Dünya henüz Noel arifesindedir, fakat Oscar, Hayward'da işleri yoluna koymakla mücadele etmektedir.  Oscar'ın gidişi ise sadece ailesi ya da yakınlarını değil, tüm Amerika'yı derinden sarsacaktır.

Genç sinemacı Ryan Coogler'ın yazıp yönetmenliğini üstlendiği film, dünya prömiyerini 2013 Sundance Film Festivali'nde gerçekleştirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. To Kill A Mockingbird (1962)

6. To Kill A Mockingbird (1962)

Yaşanan gerçek bir olaydan konusunu alan bu roman uyarlaması film, 1930’ların Alabama’sında bir tecavüz suçuyla yargılanan siyahi Tom Robinson’ı ve onu savunan saygın avukatı anlatıyor. Irkçılığa çocuk gözünden baktırmayı da çok iyi başarmış bu film için bir başyapıt diyebiliriz.

IMDb Puanı: 8,2

Konu: Bülbülü Öldürmek, ekonomik buhranın hüküm sürdüğü 1930’lar Amerika’sında, Alabama eyaletinde yaşanan gerçek bir olaydan konusunu almaktadır. Film, ırkçılığın şiddetinin son noktaya ulaştığı bu dönemi gerçekçi bir üslupla işliyor. Beyaz bir kadına tecavüz suçuyla tutuklanan siyah bir gencin avukatlığını üstlenen başarılı bir avukat çevresi tarafından şiddetle eleştirilip davadan geri çekilmesi yönünde baskılara maruz kalır. Ancak idealist avukat yolundan dönmeyecektir.

Modern Amerikan edebiyatının klasik yapıtlarından biri olan Bülbülü Öldürmek, Harper Lee’nin gerçek yaşamda şahit olduğu olayları işleyen ve içeriği gerçekte yaşanmış olaylara dayanan bir romandır. Roman, ünlü yönetmen Robert Mulligan tarafından beyaz perdeye uyarlandığında cesur ve başarılı bir uyarlama olarak dikkat çekip bu başarısını üç dalda kazandığı Oscar ödülüyle pekiştirmiştir.

7. Black Mirror - Black Museum (4.Sezon 6.Bölüm)

7. Black Mirror - Black Museum (4.Sezon 6.Bölüm)

Black Mirror fanı değilseniz bile bu bölümü mutlaka izlemenizi öneririm.

IMDb puanı: 8,7

8. 12 Years A Slave (2013)

8. 12 Years A Slave (2013)

Irkçılık, kölelik, adalet gibi kavramları insana tekrar tekrar sorgulatan, insanı insanlığından utandıran bir film bu.

Steve McQueen'in yönetmenliğini üstlendiği film gerçek bir hikayeye dayanıyor. Hala izlemediyseniz üzülmeyin, geç izlemek, hiç izlememekten iyidir...

MDb Puanı: 8,1

Konu12 Yıllık Esaret, özgürlüğünü geri kazanmaya çalışan bir adamın hikayesini anlatıyor. 1841'de New York'ta yaşayan Solomon Northup, kendisini müziğe adamış siyahi bir adamdır. Bir gün bir müzik işi için 2 adam ile tanışır ve çalışmak için Washington'a gider. İnandığı medeni dünya alt üst olur çünkü kendisini kaçırıp Güney'de bir çiflikte köle olarak çalışması için satarlar. Özgürlüğünü korumak için verdiği tüm emekler ve mücadele yerle bir olmuş, hayatı kabusa dönmüştür. Bu cehennemde Solomon acıyı, şiddeti, küçük düşürülmeyi yeniden öğrenecek ve isyan etmeye cesareti olmayan bir grup insanın umutsuzluğuna şahit olacaktır.

9. American History X (1998)

9. American History X (1998)

American History X filminin yapımcısı Morrissey, 2017 yılında verdiği bir röportajda '1998'de bu filmi yaptığımızda bile ırkçılık Amerika'da önemli bir sorundu. Aradan 20 yıl geçmesine rağmen şu anda hala büyük bir problem' demişti. Biz de ekleyelim yıl 2020, ne yazık ki ırkçılık hala çok büyük bir sorun.

Geçtiğimiz günlerde, yüz üstü yatırılarak, polisin diziyle boğarak ölümüne sebep olduğu George Floyd'u da yeri gelmişken tekrar analım.

IMDb Puanı: 8,5

Konu: Geçmişin Gölgesinde, öldürülen babasının intikamını almaya çalışan bir gencin hikayesini anlatıyor. Babasının zenci bir uyuşturucu satıcısı tarafından öldürülmesinden sonra Derek faşist bir çetenin önemli bir üyesi haline gelir ve babasının intikamını almaya çalışırken bir gün, arabasını çalmaya çalışan iki zenciyi öldürür ve hapse girer. Derek hapiste geçirdiği süre boyunca bambaşka bir adam olur. 

Yönetmen Tony Kaye’nin oldukça ses getiren bu ilk uzun metraj filminin başrollerinde Edward Norton ve Edward Furlong var.

10. Hidden Figures (2016)

10. Hidden Figures (2016)

Gerçek bir hikayeden uyarlanan 'Gizli Sayılar' Afroamerikalı 3 dahi kadını ve ırkçılığa karşı mücadelelerini konu alıyor.

IMDb Puanı: 7,8

Konu: Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan ve Mary Jackson tarihin anlatılmayan hikayelerinden birine sahiptir. 

3 siyahi kökenli kadın NASA'da büyük işlere imza atmaktadırlar. Uzayın derinliklerindeki sorunları müthiş zekalarıyla çözmeye çalışan bu kadınlar gelmiş geçmiş en önemli NASA operasyonlarından birinde de büyük rol oynayacaklardır. Dünya yörüngesine çıkan ilk Amerikalı astronot John Glenn'in bütün dünyayı heyecana boğan operasyondaki her adımı bu 3 zeki bilim kadınının yardımıyla olacaktır.

Yönetmen koltuğunda Theodore Melfi'nin oturduğu Gizli Sayılar filmi dramatik-biyografik yapımların bir örneği. Filmin başrollerini Taraji P. Henson, Octavia Spencer ve Janelle Monáe üstlenirken filmin kadrosunda ise Kevin Costner, Kirsten Dunst, Jim Parsons, Mahershala Ali, Aldis Hodge ve Glen Powell gibi başarılı isimler yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Do the Right Thing (1989)

11. Do the Right Thing (1989)

Irkçılığı eğlenceli bir tarzla ele alan daha doğrusu ti'ye alan bir Spike Lee filmi.

Barack Obama (27) ve Michelle Robinson'un (25) ilk buluşmalarında izlemeye gittikleri film de buymuş.

IMDb Puanı: 7,9

Konu: New York Brooklyn'de, yılın en sıcak günündeyiz. Mahallede bir radyo istasyonu ve Koreli bir çiftin işlettiği bakkal dükkanı dışındaki tek ticarethane bir pizzacıdır. Sal'ın Meşhur Pizzaları isimli dükkanda adamın iki oğlu ve siyahi Mookie çalışmaktadır.

Mookie'nin hayatında ise gereğinden fazla sorumluluk sahibi kız kardeşi Tina dışında, iki kankası, rap düşkünü sessiz Radio Raheem ve çabuk alevlenen mizacıyla Buggin’ Out vardır. Buggin bir gün Sam'ın dükkanında asılı bir İtalyan asıllı Amerikalılar köşesinde neden hep beyazlar olduğunu gündeme getirip mahalle çapında eylem yapmaya kalkar. Küçük aklıyla hesap edemediği şey ise, sinirlerin zaten gergin olduğu bu yılın en sıcak gününde olayların ne kadar kolay kontrolden çıkabileceğidir.

80'lerde yapılmış Amerikan filmleri içerisinde en değerlilerinden biri kabul edilen Do the Right Thing ile Spike Lee, çok zor bir şeyi başarmış ve ırkçılık gibi tehlikeli bir konuyu olanca karmaşıklığına rağmen enfes bir şekilde beyaz perdeye aktarmıştı.

12. The Green Mile (1999)

12. The Green Mile (1999)

Stephen King'in romanından uyarlama olan bu filmde, adalet siteminin kokuşmuşluğunu iliklerinize kadar hissedeceksiniz.

IMDb Puanı: 8,6

Konu: Yeşil Yol, bir hapishane görevlisi ile bir mahkumun öyküsünü anlatıyor. Paul Edgecomb'un hapishanedeki görevi, idama mahkum edilen mahkumları son yolculuklarına uğurlamaktır. Çalıştığı yıllar içerisinde yüzlerce mahkumu idam etmiştir. Bir gün John Coffey isimli korkutucu görünümlü bir adamla tanışır. Ancak Coffey'in bu ürkütücü görünümünün altında oldukça saf bir ruh yatmaktadır. Coffey, iki küçük kız çocuğunun katil davasında yargılanmaktadır. Coffey'in günden güne gün yüzüne çıkan dünya ötesi güçleri, karakteri hakkında yeni ipuçlarını anbean ortaya çıkaracaktır.

13. Get Out (2017)

13. Get Out (2017)

Film yayınlandığı sene, konusu itibariyle Amerika'da özellikle siyahi ırkın oldukça ilgisini çeken bir film olmuştu.

Derine inmeden izlerseniz sadece klasik bir gerilim filmi olarak görebilirsiniz 'Kapan'ı. Ancak filmde modern zamanlarda kölelik, zihinsel kölelik gibi konular çok güzel ele alınmış. Black Mirror sevenler bunu da sevecektir.

IMDb Puanı: 7,7

Konu: Chris sıradan bir siyahi gençtir. Sevgilisi Rose ile mutlu bir ilişkisi vardır. Rose bir gün Chris'i ailesinin mülküne davet eder. Avrupalı Amerikalı sevgilisinin ailesinde bir tuhaflık olduğunu sezen Chris bir süre sonra mülkte kalmakta olan siyahi kişilerin bir bir kaybolduğunu öğrenir. Bunun üzerine tuz biber olan şey ise başka bir siyahi adamın kendisine iş işten geçmeden gitmesi yönündeki uyarısı olur. Chris bir şeylerin ters gittiğini sezmeye başladığında kurtulması sandığından çok daha zor olacaktır...

Jordan Peele imzalı korku türündeki yapımın başrollerini Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford üstleniyor.

14. Crash (2004)

14. Crash (2004)

Irk farklılıklarının ne kadar önemsiz olduğunu, suçlu ve saldırganın, siyahla beyaz kadar yakın, bir o kadar da uzak olduğunu savunan, doğruyla yanlışın görecesinde kaybolan bir film. 

IMDb Puanı: 7,8

KonuBir ev kadını ve uyuşturucu bağımlısı kocası, birbirine aşık iki polis dedektif, Afroamerikalı bir yönetmen ve karısı, Meksikalı bir çilingir, iki araba hırsızı, orta yaşlı Koreli bir çift ve çaylak bir polis.

Los Angeles'ın günlük monotonluğunda birbirinden habersiz yaşayan sıradan insanlar 36 saat içinde birbirleriyle tanışırlar. Bu birbirinden farklı hayatları nasıl bir öykü bir araya getirir?

15. Strangers (2003) - Kısa film

15. Strangers (2003) - Kısa film

Irkçılığın ne kadar gereksiz olduğunu görmek için 7 dakikanızı ayırıp bu filmi izlemenizi öneririm. YouTube'da filmi bulabilirsiniz.

IMDb Puanı: 7,3

Konu: Bir tren yolculuğunda buluşan iki yabancının hikayesi.

Bu da ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
9
7
4
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ahmet Burma

Yarısı izlendi, diğer yarısı izlenecek. Güzel liste, teşekkürler.

Gorkem Aydın

'The Help'(2011) i de tavsiye ederim.

User

Gizli Sayılar<<Tavsiye ederim.