Görüş Bildir
Haberler
Zuckerberg'den Obama'ya 'Casusluk' Sitemi

Zuckerberg'den Obama'ya 'Casusluk' Sitemi

Onedio Medya
14.03.2014 - 10:15 Son Güncelleme: 14.03.2014 - 20:37

Zuckerberg'den Obama'ya 'Casusluk' Sitemi

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, ABD Başkanı Barack Obama'yı arayarak istihbarat servislerinin dijital izleme faaliyetlerinden duyduğu rahatsızlığı ilettiğini açıkladı.

29 yaşındaki Zuckerberg blogunda, ABD hükümetinin 'internete tehdit değil, internetin destekçisi olması gerektiğini' söyledi.

Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın bir sahte bir Facebook sunucusunu 'taklit ederek', izlemeye aldığı kişilerin bilgisayarlarına program yerleştirdiği öne sürülmüştü.

NSA, bu iddianın doğru olmadığını öne sürmüştü.

Zuckerberg, Eylül'de Amerika Birleşik Devletleri'nin internet casusluğu nedeniyle 'çuvalladığını' söylemişti.

Mark Zuckerberg, yazısında 'Tam, gerçek bir reformun çok uzun zaman alacağı anlaşılıyor. ABD Hükümeti internet için bir tehdit olmamalı. Yaptıkları konusunda daha şeffaf olmaları gerekiyor. Yoksa insanlar en kötüsüne inanacaklar.' dedi.

NSA'nın faaliyetleri geçen yıl, kurumun eski çalışanlarından Edward Snowden tarafından sızdırılmıştı.

Snowden'ın sızdırdığı belgelerde ABD'nin birçok ülkede elçiliklerinde ya da müttefiki olan ülkelerin elçiliklerinde kurduğu istasyonlarda yıllardır Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonu dâhil her türlü elektronik iletişimi izlemeye aldığı belirtiliyor.

Snowden, bu ifşaatlardan sonra Haziran'da Rusya'ya kaçmıştı. Rusya Temmuz 2014'e kadar Snowden'a geçici sığınma hakkı tanıdı.

Söz konusu belgelerde, Amerikan istihbarat kurumlarının 9 dev teknoloji şirketi; Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube ve Apple'ın sunucularına 'arka kapı' erişimi olduğu belirtiliyor.

Bu şirketler NSA'yla ilişkileri olmadığını açıkladılar.

Beyaz Saray Sözcüsü Caitlin Hayden Obama'nın Çarşamba günü 'Amerikan istihbarat servislerinin faaliyetlerine ilişkin son iddialarla ilgili olarak' Zuckerberg'le konuştuğunu doğruladı ancak ayrıntı vermedi.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Facebook'un Kurucusundan Obama'ya 'İnternet' Telefonu!

ABD Başkanı Barack Obama’yı arayan Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, casus programlara dikkat çekerek, “İnterneti güçlü kılmak için güvenliğini sağlamak zorundayız” dedi.

Tüm dünyada milyonlarca kullanıcısı olan sosyal paylaşım sitesi Facebook'un kurucularından Mark Zuckerberg, ABD Başkanı Barack Obama'yı telefonla arayarak internet üzerinden casusluk yapan programların yeniden gözden geçirilmesi talebinde bulunduğunu açıkladı.

Zuckerberg, Facebook'taki sayfasından yaptığı açıklamada, 'Hükümetin hepimizin geleceğine verdiği zarardan duyduğum düşkırıklığını dile getirmek için Başkan Obama'yı aradım. Ne yazıktır ki gerçekten adam akıllı bir reformun yapılması oldukça uzun bir zaman alacakmış gibi görünüyor. Mühendislerimiz Facebook'un güvenliğini geliştirmek için yılmadan çalışırken kullanıcılarımızı suçlulara karşı koruduğumuzu düşünüyorduk, kendi hükümetimize karşı değil' ifadelerini kullandı.

ABD hükümetinin internet için tehdit değil destekleyici olması gerektiğine dikkati çeken Zuckerberg, 'Hükümetimiz, neler yaptığı konusunda çok daha şeffaf olmalı aksi halde insanlar en kötüsüne inanacak' uyarısında bulundu.

Herkesi 'hayal ettikleri interneti kurmaya' davet eden Zuckerberg, 'Bu bize bağlı. El ele verip dünyayı bugün olduğundan çok daha iyi ve çok daha önemli, aynı zamanda güvenli ve emin bir yer haline getirebiliriz. Ben bunun için çalışacağım, Facebook'un da üzerine düşeni yapacağından emin olabilirsiniz' değerlendirmesini yaptı.

Zuckerberg, mesajına şöyle devam etti

'Dünya gittikçe daha karmaşık bir yer haline gelirken ve her yerde hükümetler mücadele ederken insanların internete güveni, her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. İnternet, ortak alanımızdır. Birbirimizle iletişim kurmamıza yardımcı oluyor. Öğrenmemize olanak tanıyor. Bizleri daha güçlü ve daha güvenli yapıyor. İnterneti güçlü kılmak için güvenliğini sağlamak zorundayız.'

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden, Amerikan istihbarat örgütlerinin hem ülke içinde hem de diğer ülkelerde geniş çaplı izleme programları kullandıklarını açığa çıkarmıştı.

NSA'nın dünya çapındaki izleme faaliyetlerini ortaya çıkaran ve gizli belgeleri sızdıran Snowden'ın açıklamaları, teknoloji dünyasında büyük tepkiye yol açmıştı. 

AA

---

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
2
1
0
0
0