Görüş Bildir
Haberler
Madencilerden Yerin 400 Metre Altındaki Eylemi 26 Saat Sonra Kazanımla Bitti

Madencilerden Yerin 400 Metre Altındaki Eylemi 26 Saat Sonra Kazanımla Bitti

FreiGeist
17.03.2015 - 09:33 Son Güncelleme: 18.03.2015 - 15:35
İçeriğin Devamı Aşağıda

Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde, 3 aydır ücret alamadıkları gerekçesiyle ocaktan çıkmama eylemi başlatan maden işçileri, işverenin alacaklarını ödemesiyle 26 saat sonra eylemlerini bitirerek ocaktan çıktı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan kiraladığı sahada üretim yapan özel maden ocağı işletmesi, ihale süresinin sona ermesiyle yer altında söküm işine başladı. Kömür ocağında söküm işi yapan 13 işçiden 8’i, dün sabah 08.30’da ocakta işbaşı yaptı. 16.30’da ocaktan çıkması gereken işçiler, yaklaşık 3 aydır ücretleri ödenmediği gerekçesiyle ocaktan çıkmama eylemi başlattı. İşçiler, geceyi yerin 400 metre altında geçirdi. İşçilerden bazılarının aileleri de gece boyunca ocak önünde bekleyerek eyleme destek verdi.

'Alın terimizin peşindeyiz'

İşletme Müdürü Adnan Toprak, gece ocağa gelerek işçilere ücretlerinin Cuma gününe kadar ödeneceği sözünü vererek eylemi bitirmelerini istedi. Ancak işçiler paraları ödenmeden ocaktan çıkmayacaklarını söyledi. Bunun üzerine şirket, 1200 ile 2000 lira arasında ücret alan işçilerin maaşlarını sabah banka hesaplarına yatırdı. İşçiler de 26 saat sonra saat 10.30 sıralarında yer altındaki eylemi bitirerek ocaktan çıktı.

İşçilerden 38 yaşındaki Ümit Güneş, ocak içinde güvenli alanda beklediklerini ve maaşlarının yattığını öğrenince eylemi bitirdiklerini söyledi. Ekmek parası için mücadele verdiklerini belirten Güneş, “Yasa çıkarmakla iş bitmiyor. Ocağı kapatmakla da bu iş olmuyor. Bunlar çözüm değil. Çoluk çocuk mağduruz. ‘Madenci 2 bin lira alıyor’ diyorlar, ama yok. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Alın terimizin peşindeyiz. Bir hizmet veriyoruz ve bunun karşılığı böyle olmamalı” dedi.

Maden işçilerinin yakınları da ocak önünde işçilere destek verdi.

Maaşlar ödendi eylem sonlandırıldı

İşletme Müdürü Adnan Toprak ise sabah işçilerin alacaklarını yatırdıklarını, işçilerin de eylemi bitirdiğini söyledi. Toprak, “Arkadaşların Ocak ve Şubat ayından maaşları vardı. 1000-2000 lira alacağı olan vardı. Bankaların sabah açılmasıyla alacaklarını yatırdık. Şu anda hiçbir alacakları yok. Bundan sonra çalışmak isterlerse çalışırlar, istemezlerse ayrılırlar. Herhangi bir sıkıntı yok şu anda. Arkadaşların iş bittikten sonra alacakları bir tazminatları var. Bu da hesaplanacak ve 3 ay içinde ödeme yapılacak” dedi. 

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0