Görüş Bildir
Haberler
Zeus'tan Jüpiter'e: Gezegenlerin İsimleri Nereden Geliyor?

Zeus'tan Jüpiter'e: Gezegenlerin İsimleri Nereden Geliyor?

Nihal
19.03.2023 - 11:34

Merkür, Venüs, Mars... Güneş sisteminin sekiz gezegenin adlarının nereden geldiğini merak etmiş miydiniz? Dünya dışındaki gezegenlerin isimlerini Yunan ve Roma mitolojilerinden aldığını biliyor muydunuz? Gezegenlerin ve onlara isimlerini veren mitolojik hikâyeleri merak ediyorsanız yazının devamını okumanızı öneririm.

İyi okumalar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Merkür

1. Merkür

Güneş sisteminin Güneş'e en yakın ve en küçük gezegeni olan Merkür, ismini Roma mitolojisindeki tanrı Merkür'den almaktadır. Merkür, tanrıların habercisi olarak bilinir ve ticaret, yolculuk ve karlı işlerle ilgilidir. Merkür gezegeni, çabukluk ve hareketlilikle ilişkilendirilmesi nedeniyle bu ismi almıştır.

2. Venüs

2. Venüs

Venüs, ismini Roma mitolojisindeki aşk, güzellik ve doğurganlık tanrıçası Venüs'ten almaktadır. Venüs, Yunan mitolojisindeki Afrodit ile eşdeğerdir. Venüs gezegeni, parlaklığı ve güzelliği nedeniyle bu ismi almıştır.

3. Dünya

3. Dünya

'Dünya' kelimesi, Orta Çağ İngilizcesi'nde 'düzlük' veya 'yer' anlamına gelen 'ertha' kelimesinden gelmektedir. Daha sonraları, modern İngilizce'de 'earth' kelimesi, 'toprak' anlamını da kazanmıştır. Dünya, insanlar için yaşamın mümkün olduğu tek gezegen olduğu için, genellikle 'Dünya' veya 'Yeryüzü' olarak adlandırılır. Türkçedeki 'dünya' kelimesi ise  Arapça kökenli “daha yakın” anlamına gelen “dena” fiilinden gelir.

4. Mars

4. Mars

Mars, ismini Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'tan almaktadır. Mars, Yunan mitolojisindeki Ares ile eşdeğerdir. Mars gezegeni, kırmızı renkli görüntüsü nedeniyle 'Kızıl Gezegen' olarak da bilinir ve savaş ve şiddetle ilişkilendirilmesi nedeniyle bu ismi almıştır.

5. Jüpiter

5. Jüpiter

Jüpiter, Roma mitolojisindeki en büyük tanrıların başında gelen tanrı Jupiter (İngilizce: 'Jove') tarafından isimlendirilmiştir. Jupiter, tanrıların kralı olarak bilinir ve gök gürültüsü, yıldırım ve sağanak yağmur gibi doğa olaylarını kontrol eder. Jüpiter gezegeni, büyük boyutu ve güçlü manyetik alanı nedeniyle bu ismi almıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Satürn

Satürn, Roma mitolojisindeki tarım, toprak ve hasat tanrısı Saturnus'tan gelmektedir. Saturnus, Yunan mitolojisindeki Cronus ile eşdeğerdir. Satürn gezegeni, büyük halkalarıyla tanınır ve bu nedenle Romalılar tarafından tarım ve hasatla ilişkilendirilen Satürn tanrısı ile bağdaştırılmıştır.

7. Uranüs

7. Uranüs

Uranüs, ismini Yunan mitolojisindeki gökyüzü tanrısı Uranüs'ten almaktadır. Uranüs, Gaea (Terra) ile evliydi ve Olimpos tanrılarının büyük babasıydı. Uranüs gezegeni, 1781 yılında keşfedildiğinde, o zamanlar bilinen gezegenler arasında farklı bir yörüngeye ve eğime sahip olduğu için diğerlerinden ayrı tutuldu. Bu farklılıklar nedeniyle, keşfi yapan William Herschel, gezegene bir isim verirken Yunan mitolojisindeki gökyüzü tanrısı Uranüs'e atıfta bulundu.

8. Neptün

8. Neptün

Neptün, ismini Roma mitolojisindeki deniz tanrısı Neptün'den almaktadır. Neptün, Yunan mitolojisindeki Poseidon ile eşdeğerdir. Neptün gezegeni, keşfedildiğinde gökyüzünde diğer gezegenlerden daha uzağa ve su benzeri mavi renkte göründüğü için deniz tanrısı Neptün ile bağlantılı hale getirildi. Bu nedenle, keşiften sonra astronomlar tarafından bu isim verildi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın