Görüş Bildir
Haberler
Yüzyılın Tarihi ve Kültürünü Yansıtan Ancak Teröristler Tarafından Yok Edilen Tarihi Eserler

Yüzyılın Tarihi ve Kültürünü Yansıtan Ancak Teröristler Tarafından Yok Edilen Tarihi Eserler

esma çetin
25.02.2023 - 10:18

Dünyanın dört bir yanında paha biçilmez tarihi eserler var. Maalesef ki günümüzde bu tarihi eserlerin hepsi korunamıyor. Antik heykellerden paha biçilmez sanat eserlerine kadar terör saldırılarıyla yok edilen 7 eseri birlikte inceleyim. Hadi buyurun.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Bamyan Buda Heykelleri, Afganistan

7. Bamyan Buda Heykelleri, Afganistan

2001 yılında Taliban tarafından yıkılan Bamyan Buda heykelleri, Kabil yakınlarındaki Bamyan vadisinde bulunan sarp kayalıklara oyularak yapılmış devasa boyuttaki iki heykeldir. Bumiyan Budaları olarak da bilinen heykeller, 1500 yılı aşkın süredir ayaktaydı ve dünyanın en ünlü anıtlarından biri olarak kabul ediliyordu.

Bu heykeller, Budist inancının ve kültürünün ikonik sembolleriydiler.

Bu heykeller, Budist inancının ve kültürünün ikonik sembolleriydiler.

Uluslararası protestolara rağmen Taliban, heykelleri topçu ateşi ve patlayıcılar kullanılarak yok etti. Dünya çapındaki sanatseverler bu eserlerin yıkılmasından dolayı derin üzüntü duydular. Bu paha biçilemez tarihi eserlerin kaybı, Afganistan için de büyük bir darbe oldu.

6. Baalshamin Tapınağı, Suriye

6. Baalshamin Tapınağı, Suriye

Suriye, Palmira'da bulunan Baalshamin Tapınağı, Fenike gök tanrısına adanmış çarpıcı bir Greko-Romen tapınağıydı. Görkemli tapınak, bir zamanlar tanrılara, tanrıçalara ve krallara adanmış heykeller, frizler ve oymalarla doluydu. Heybetli varlığı, antik Palmira şehrinin ihtişamının bir kanıtıydı.

MS 32 yılında inşa edilmiş olan tapınak, 2015 yılında terör örgütü IŞİD tarafından yok edilmeden önce dünyanın en güzel arkeolojik alanlarından biri olarak kabul ediliyordu.

5. Zafer Takı, Suriye

5. Zafer Takı, Suriye

Suriye'nin Palmyra şehrinde bulunan ve aynı zamanda Zafer Takı olarak da bilinen Anıtsal Takı, bir zamanlar Palmira antik kentinin girişinde duran 2.000 yıllık bir anıttı. MS 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından inşa edilmiş olan Zafer Takı, şehrin gücünün ve refahının ikonik bir simgesiydi.

Ne yazık ki, bu tarihi eser de 2015 yılında IŞİD tarafından patlayıcılarla imha edilerek terörizmin kurbanı oldu.

4. Hz. Yunus'un Türbesi, Irak

4. Hz. Yunus'un Türbesi, Irak

Hz. Yunus'un Mezarı, Irak'ın Musul şehrinde bulunan 2.700 yıllık bir türbeydi. Bu tarihi alan hem Müslümanlar, hem Hristiyanlar hem de Yahudiler için önemli manevi ve tarihi değere sahipti. Ne yazık ki, tarihi alan 2014 yılında IŞİD tarafından yok edildi. Teröristler, mezarı patlayıcı kullanarak tahrip ettiği kutsal yapıya geri dönülmez zararlar verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Dünya Ticaret Merkezi, New York

3. Dünya Ticaret Merkezi, New York

Teröristler, 11 Eylül 2001'de New York City'deki Dünya Ticaret Merkezi İkiz Kulelerine saldırdı. Bu saldırı, binlerce insanın ölümüyle sonuçlanan tarihin en yıkıcı terör saldırılarından biriydi.

İkiz Kuleler ve Dünya Ticaret Merkezi kompleksinin geri kalanı saldırıda yıkıldı. Saldırının ardından, binalardan çıkan molozların çoğu toplandı ve kurbanlar için bir anıt inşa etmek için kullanıldı.

2. Al-lat Aslanı, Suriye

2. Al-lat Aslanı, Suriye

Al-lat Aslanı, bir aslan ve bir insanın kireçtaşından yapılmış heykeliydi. Suriye'deki Palmira antik kentinde bulunuyordu ve tarihinin MS 1. yüzyıla kadar uzandığına inanılıyordu. Bazı rivayetlere göre Allat, Venüs ve doğurganlıkla ilişkilendirilen bir tanrıçaydı.

Ağustos 2015'te Al-lat Aslanı'nın Palmira'yı işgal eden IŞİD militanları tarafından yok edildiği bildirildi.

1. Halep Ulu Camii, Suriye

1. Halep Ulu Camii, Suriye

Terörün sanat ve mimaride yarattığı en yıkıcı kayıplardan biri de Halep Ulu Camii'nin yıkılmasıdır. Suriye'nin Halep şehrinde bulunan bu cami, 8. yüzyılda Emevi hanedanına kadar uzanıyor. Cami, şehrin ikonik bir simgesiydi ve görkemli tasarımı ve zarif süslemeleriyle ünlüydü.

Ne yazık ki, Suriye İç Savaşı nedeniyle teröristlerin tarihi yeri birçok kez bombalaması nedeniyle ağır hasar gördü.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
6
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

Türkiye'nin 1923'te attılan sağlam temelleri sayesinde savuşturduğu gerici şeylerin Ortadoğu'da kök salmış hali. Bilgiye erişimin bu denli geliştiği 21. YY'd... Devamını Gör

HomeOffice

İkiz Kuleler ne zamandır tarihi eser olarak kabul ediliyor sayın içeriği paylaşan kişi?

Yunus Emre

Hepte müslüman ülkeler biz ne zaman meshep ırk ayrımını asicaz Hıristiyanlar bile 10 yy önce aştı biz daha asamadik

Sude Doğan

Müslüman ülkelerde bulunan semboller müslüman sembolü değil, diğer müslüman olmayan ülkelerdeki din sembolleri zaten kendi dinlerine ait, neden yıksınlar ki ... Devamını Gör