Görüş Bildir
Haberler
Yumurta Satışına Yasaklar Geliyor

Yumurta Satışına Yasaklar Geliyor

ATKN
13.12.2014 - 19:23
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeni düzenleme ile yumurtanın üretimi, satışı, muhafazası ve standartları değişiyor. Artık saman, yaprak gibi hijyenik olmayan malzemeler içerisinde satış yapılmayacak.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce yeniden hazırlanan 'Yumurta Tebliği', yumurtanın üretimi, satışı, muhafazası ve standartlarıyla ilgili önemli düzenlemeler içeriyor.

Tebliğ sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin görüşleri alınarak hazırlandı. Resmi Gazetede yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

YUMURTA SINIFLANACAK

Düzenleme ile A ve B sınıfı yumurtalar için yeni kurallar getirecek. A sınıfı yumurta doğrudan insan tüketimine veya gıda sanayisinin kullanımına sunulan yumurtayı, B sınıfı yumurta sadece gıda sanayiinde kullanılmasına izin verilen yumurtayı ifade edecek.

HER YUMURTANIN ÜZERİNE TARİH

Yumurtaların kabuğuna işletme numarası ve kümes numarası ile yumurtlama tarihinin de en az 2 milimetre yüksekliğinde yazılması zorunlu olacak. Tüketici yumurtalar için 28 gün olan tüketim süresini ambalajını atmış olsa dahi hesaplayabilecek.

SANAYİ İÇİN OLDUĞU BELİRTİLECEK

B sınıfı yumurtanın ambalajı üzerinde ise en az 2 santimetre yükseklikte büyük harflerle 'Gıda Sanayi İçindir' yazısı yer alacak.

MUHAFAZA ŞARTLARI DEĞİŞECEK

Düzenleme ile yumurtalar için +5 +12 derecede taşıma, depolama ve satış şartı kaldırılacak. Yumurtlamadan itibaren 18'inci güne kadar yumurtaların soğutulması zorunlu olmayacak. Ancak yumurta ani sıcaklık değişimlerinden korunarak serin bir ortamda bekletilecek. 18'inci günden itibaren yumurtalar (+8)-(+5) derece arasında muhafaza edilecek.

21 GÜN SONRA TOPLANACAK

A sınıfı yumurtalar yumurtlama tarihinden itibaren en fazla 21'nci güne kadar satış için raflarda tutularak satışa sunulacak. Yumurtlama tarihi 21 günü geçen yumurtalar raflardan toplanacak. Böylece 28 günlük son tüketim tarihine kadar en az 7 günlük süre bırakılmış olacak. Tüketiciler için ayrıca; yumurtayı satın aldıktan sonra, buzdolabında muhafaza etmesi için etiket üzerinde uyarı yazısı bulunacak.

SAMANDA YUMURTA SATMAK YASAK

Tebliğ çerçevesinde yumurta kabuğu temiz, sağlam yapılı, çatlaksız ve kırıksız olacak. Yumurtalar, saman, yaprak gibi hijyenik olmayan malzemeler içerisinde satışa sunulamayacak. Son tüketiciye satılacak yumurta ambalajlı olarak arz edilebilecek. Ayrıca yumurtalar hijyen kuralları gereği, yıkanarak, başka bir yöntemle temizlenerek ve yağlama işlemine tabi tutularak piyasaya arz edilemeyecek.

1 YIL İÇİNDE UYGULANACAK

Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek tebliğ kapsamında faaliyet gösteren işletmelere, yeni kurallara uyum sağlamaları için 1 yıl süre verilecek.

Haberler.com

Kaynak: http://www.haberler.com/yumurtaya-taz...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0