Görüş Bildir
Haberler
Yeri Yurdu Belli Olmayan Lezzetler! Birçok Ülkenin 'Bunu Ben Buldum' Diyerek Sahiplendiği Yemekler

Yeri Yurdu Belli Olmayan Lezzetler! Birçok Ülkenin 'Bunu Ben Buldum' Diyerek Sahiplendiği Yemekler

Ülkemizin de sıklıkla yaşadığı kimliği belirsiz yemekler, aslında diğer pek çok ülke tarafından da yaşanıyor. Bu yemekleri kim buldu bilinmez ama her birinin çok lezzetli olduğu kesin! İşte birden fazla ülke tarafından sahiplenilen yemekler.

1. Baklava

1. Baklava

Türk kökenli olduğu açık olsa da Yunanistan'ın epey sahiplendiği baklavayı Yunanistan gezinizde rahatlıkla bulabilirsiniz.

2. Spatzle

2. Spatzle

İtalya'daki gnocchinin birebir kopyası olan spatzle yemeğini sahiplenen sahiplenene! Macaristan, Almanya, Avusturya ve İsviçre bu yemeği en çok benimseyen ülkeler.

3. Karnıyarık

3. Karnıyarık

Yunanistan'da papoutsakia ismi ile bilinen karnıyarık, Türk versiyonu ile birebir aynı olsa da tek farkı üzerindeki sos. Beşamel soslu karnıyarık da diyebiliriz.

4. Cacık

4. Cacık

Tzatziki, cacığın Yunanistan'daki birebir karşılığı. Tek farkı içeriğindeki sarımsak miktarının biraz daha yoğun olması.

5. Tikka masala

5. Tikka masala

Hint ve Pakistan mutfağının bir türlü paylaşamadığı Tikka Masala, aslında Pakistanlı bir şefin bulduğu bir yemek. 1947'ya kadar Hindistan ve Pakistan'ın tek bir yer olduğunu düşündüğümüzde Hindistan'ın bu yemeği sahiplenmesi epey olası.

6. Musakka

6. Musakka

Türk mutfağındaki musakka patlıcan ve kıymadan oluşsa da Yunanistan mutfağındaki lazanya ile musakkanın bir karışımı olan bir lezzet. İsmi ise moussaka.

7. Gulab jamun

7. Gulab jamun

Yine Pakistan ve Hindistan'ın bir türlü paylaşamadığı bir lezzet olan gulab jamun adlı tatlı, normalde Perslerin icadı olan bir yiyecek.

8. Ispanaklı börek

8. Ispanaklı börek

Yine komşu ülke Yunanistan'ın sahiplendiği ıspanaklı börek, her annenin mutfağından çıkan bir lezzet. Spanakopita ismi ile ıspanaklı böreği Yunanistan'da bulabilirsiniz.

9. Cao lau

9. Cao lau

Vietnam'daki bir uzak doğu çorbası olan cao lau, aynı içerikle Japonların udo yemeği ile aynı. Zaten tüm uzak doğu yemeklerinin çok benzer olduğunu unutmamak gerek.

10. Biber dolması

10. Biber dolması

Yunanistan'daki gemista yemeği, ülkemizdeki biber dolması ile aynı şey. Yunanistan'da bu yemek yalnızca yeşil değil, kırmızı ve sarı biberler de kullanılıyor. Yine de en iyisini annelerimiz yapıyor.

11. Adobo

11. Adobo

Filipinlilerin ilocano yemeği olarak bilinen bu yemek, aslında dibine kadar bir İspanyol yemeği ve ismi de adobo!

12. Palaçinka (Boşnak akıtması)

12. Palaçinka (Boşnak akıtması)

Boşnak akıtması olarak ülkemizde de bilinen palaçinka, aslında bir Macaristan yemeği. Ama sorsanız Bulgaristan, Çekya, Sırbistan ve Bosna Hersek dahil olmak üzere pek çok ülke bu yiyeceği sahipleniyor.

13. Kebap

13. Kebap

Kebabın kökeni çok eskilere dayanıyor. Öyle ki Afganistan ve Afrika'da da sıklıkla kebap yendiğini görebilirsiniz. Tabii biz Osmanlı ile ortaya çıktığını düşünüyoruz.

14. Şiş kebap

14. Şiş kebap

Souvlakia dediniz mi Yunanistan'da tabağınıza iyi pişmiş bir şiş kebap getirilir. Komşumuz bizden epey şey kapmış.

15. Lokma

15. Lokma

Loukoumades diyerek isim değişikliğine bile gitmeyen Yunanistan, bu güzel sokak tatlımızı bol miktarda tüketiyor.

16. Yaprak sarma

16. Yaprak sarma

Biz de yaprak sarma olarak bilinse de bu tadımız Yunanistan'da dolmades olarak anılıyor. Zeytinyağlılarımız epey benzeşiyor gerçekten.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
50
26
10
6
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Baki Kılınç

yemek adlarının etimolojik kökenine bakarsak çoğu anlaşılır. baklava=baklavi(baklalı) arapça. karnıyarık türkçe. cacık farsça jaji, jajik=jaj adlı ottan. mu... Devamını Gör

The ghost'a katılmakla birlikte aynı coğrafyada, zaman zaman aynı ülkenin sınırları içinde yaşamış milletlerin bazı tatları sahiplenmesi kadar doğal bir şey ... Devamını Gör

Aleyna Turan

şu yunanlar da hırsızın önde gideni resmen :D

Burak Arslan

Kebap, şiş kebap Hititler'de bile vardı ne Osmanlısı... Osmanlı yemek kültürü, üzerinde yayıldığı geniş coğrafyanın mutfaklarının toplamından ibaret. Nereyi ... Devamını Gör