Görüş Bildir
Haberler
Yeni Zelanda: Bayrağı, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Yeni Zelanda Rehberi

Yeni Zelanda: Bayrağı, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Yeni Zelanda Rehberi

Özge Tepe
31.03.2023 - 23:23

İnsanlık tarihi açısından genç bir ülke olan Yeni Zelanda coğrafyası, dünyanın keşfedilen son büyük ve yaşanabilir yeriydi. Yeni Zelanda'ya gelen ilk insanlar, MS 1200 ile 1300 yılları arasında Māori'nin Polinezyalı atalarıydı. Bugün, dünyanın gelişmiş ve modern sayılabilecek ülkelerinden olan Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'dur. En gelişmiş şehri ise Auckland'dir. Yeni Zelanda, büyük zıtlıkların ve çeşitliliğin ülkesidir. Aktif volkanlar, muhteşem mağaralar, derin buzul gölleri, yemyeşil vadiler, göz kamaştırıcı fiyortlar, uzun kumsallar ve daha fazlası, buranın coğrafi özelliklerinden.

Bu içeriğimizde Yeni Zelanda hakkında merak edilen tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeni Zelanda Hakkında Genel Bilgiler

Yeni Zelanda Hakkında Genel Bilgiler

Yeni Zelanda, büyük zıtlıkların ve çeşitliliğin ülkesidir. Aktif volkanlar, muhteşem mağaralar, derin buzul gölleri, yemyeşil vadiler, göz kamaştırıcı fiyortlar, uzun kumsallar ve daha fazlası, buranın coğrafi özelliklerinden. 

İnsanlık tarihi açısından genç bir ülke olan Yeni Zelanda coğrafyası, dünyanın keşfedilen son büyük ve yaşanabilir yeriydi. Yeni Zelanda'ya gelen ilk insanlar, MS 1200 ile 1300 yılları arasında Māori'nin Polinezyalı atalarıydı. Bugün, dünyanın gelişmiş ve modern sayılabilecek ülkelerinden olan Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'dur. En gelişmiş şehri ise Auckland'dir.

Yeni Zelanda hakkında birkaç genel bilgi şu şekilde:

  • Başkenti: Wellington

  • Resmi Diller: İngilizce, Maorice

  • Hükûmet Şekli: Anayasal Monarşi, Parlamenter Demokrasi

  • Nüfus: (2023 tahmini) 5.128.000

  • Para Birimi: Yeni Zelanda Doları

Yeni Zelanda'nın Tarihi

Yeni Zelanda'nın Tarihi

Yeni Zelanda'ya gelen ilk insanlar, MS 1200 ile 1300 yılları arasında Māori'nin Polinezyalı atalarıydı. Yeni Zelanda'ya gelen ilk Avrupalı, 1642'de Hollandalı kaşif Abel Tasman'dı. Daha sonra Avrupalı ​​balina avcıları ve fok avcıları, ardından tüccarlar tarafından düzenli olarak ziyaret edildi.

1830'larda İngiliz hükümeti ülkedeki kanunsuzluğu azaltmaya çalıştı. 1840'ta Yeni Zelanda'nın ilk Valisi Waitangi'de Māori şeflerini İngiltere ile bir anlaşma imzalamaya davet etti. Sonuçta, ülke genelinde 500'den fazla şef imzaladı.

Avrupalı ​​yerleşimciler Māori'nin topraklarını satmasını istedi. Bu, çatışmaya yol açtı ve 1860'larda Kuzey Adası'nda savaş çıktı.1870'lerde binlerce İngiliz Yeni Zelanda'da yeni bir hayata başladı. Demiryolları inşa edildi ve şehirler genişletildi.

1893'te Yeni Zelanda, tüm kadınlara oy kullanma hakkı veren dünyadaki ilk ülke oldu. 1890'ların sonunda Yeni Zelanda bağımsız oldu. 1980'lerden bu yana, çok çeşitli etnik grupların Yeni Zelanda'ya yerleşmeleri teşvik edildi ve bu da onu daha çok kültürlü hale getirdi.

Coğrafi Açıdan Yeni Zelanda

Coğrafi Açıdan Yeni Zelanda

Yeni Zelanda yaklaşık 1.600 km uzunluğunda bir ülkedir. Arazinin yaklaşık üçte ikisi ekonomik olarak faydalıdır, geri kalanı dağlıktır. Sayısız limanları ve fiyortları nedeniyle ülke, bölgesine göre son derece uzun bir kıyı şeridine sahiptir. Kuzey Adası'nın arazisi, Güney'inkinden çok daha az sarptır.

Yeni Zelanda'nın İklimi

Yeni Zelanda'nın İklimi

Orta enlem siklonları ve cephelerle ayrılmış bir yüksek basınç sistemleri, yıl boyunca Yeni Zelanda'yı batıdan doğuya kat eder.  Yaz aylarında (Aralık-Şubat), subtropikal yüksekler baskındır ve uzun süreli güzel hava ve yoğun güneş ışığı görülür. Kışın (Haziran-Ağustos), fırtınalı koşullar hakimdir.

Ortalama mevsimsel ve günlük sıcaklık aralığı yaklaşık 10 derecedir. Ülkenin çoğu yerinde, yaz aylarında gündüz en yüksek değerleri 21 derecenin üzerindedir. Ülke genelinde kışın gündüz en yüksek seviyeleri nadiren 10 derecenin altındadır.

Yeni Zelanda'nın Ekonomisi

Yeni Zelanda'nın Ekonomisi

Yeni Zelanda ekonomisi gelişmiştir, ancak küresel pazarda nispeten küçüktür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında, Yeni Zelanda'nın tarım ürünleri ihracatına dayalı yaşam standardı dünyadaki en yükseklerden biriydi, ancak 20. yüzyılın ortalarından sonra büyüme hızı yavaşladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeni Zelanda'nın Nüfusu

Yeni Zelanda'nın Nüfusu

Yeni Zelanda, Avrupa kökenli  pek çok etnik gruba ev sahipliği yapar. 21. yüzyılın başlarında Asyalılar en hızlı büyüyen demografik grup oldu. 

Etnik gruplar ve yoğunlukları şu şekilde:

  • %71,8 Avrupalı

  • %16,5 Maori

  • %15,3 Asyalı

  • %9 Pasifik halkları

  • %2.7 diğer

Yeni Zelanda'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Yeni Zelanda'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Diller

Yeni Zelanda ağırlıklı olarak İngilizce konuşulan bir ülkedir, ancak İngilizce, Maori ve Yeni Zelanda İşaret Dili resmi dillerdir. Önemli sayıda insan tarafından konuşulan diğer Samoaca, Hintçe ve Mandarin Çincesidir.

Din

Nüfusun yaklaşık üçte biri herhangi bir dine bağlı olduğunu iddia etmiyor. Hinduizm , Budizm ve Sihizm'in az ama artan sayıda taraftarı var. Yeni Zelanda sözde Hristiyandır ve Anglikan, Roma Katolik ve Presbiteryen mezhepleri en büyüğüdür. Yerleşik (resmi) bir din yoktur ancak Anglikan katedralleri genellikle devlet etkinlikleri için kullanılır.

Mutfak

Yeni Zelanda mutfağı göçmenlerin yemeklerinden ve uluslararası turistlerin beklentilerinden etkilenmiştir. Başlangıçta geleneksel İngiliz yemeklerinin yerel lezzetlerle birleşimiydi. Kıyılarda taze deniz ürünleri popüler; koyun eti , geyik eti ve etli turtalar yaygın. Tatlı bir beze yemeği olan Pavlova, popüler bir tatlı.

Yeni Zelanda'da Gezilecek Yerler

Yeni Zelanda'da Gezilecek Yerler

Yeni Zelanda, eşsiz kültürü ile mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yer. Burada gezilecek yerlerden birkaçı şu şekilde:

  • Sky Tower

  • Hobbiton Film Seti

  • Te Puia - Rotorua, NZ

  • Waiotapu Thermal Wonderland

  • Huka Şelaleleri

  • Waitangi Treaty Grounds

  • Milford Sound

  • Abel Tasman National Park

  • Wellington Cable Car

Yeni Zelanda'ya Nasıl Gidilir?

Yeni Zelanda'ya Nasıl Gidilir?

Yeni Zelanda'ya Türkiye üzerinden hem direkt hem de aktarmalı uçuşlar mevcut. Bu uçuşları kullanarak ülkeye ulaşabilirsiniz. 

Yeni Zelanda vize başvurusu için Ankara'daki Yeni Zelanda Büyükelçiliğine başvurmanız gerekiyor. Eğer uçuşunuz aktarmalıysa, transit ülke için de vize almanız gerekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?