Görüş Bildir
Haberler
Koalisyon Bombardımanı Altındaki Yemen'de İnsani Kriz Derinleşiyor

Koalisyon Bombardımanı Altındaki Yemen'de İnsani Kriz Derinleşiyor

Deniz Gök
08.04.2015 - 17:54 Son Güncelleme: 08.04.2015 - 18:20

Fotoğraf: Reuters

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri Yemen’deki isyancı Husilere yönelik hava saldırılarını sürdürüyor. Uluslararası yardım kuruluşları ise Yemen'deki insani krizin giderek daha da derinleştiği konusunda uyarıda bulunuyor.

Hükümet güçleri ile Husi isyancılar arasındaki savaşta son 2 haftada 550'den fazla kişinin öldüğü bildiriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre aynı süre içinde 2 binden fazla kişi de yaralandı.

Birlemiş Milletler 100 binden fazla Yemenli'nin de evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Ülkedeki durumu 'felaketten daha da kötü' olarak niteleyen Uluslararası Kızılhaç Komitesi Sözcüsü Marie Claire Feghali, Aden kentinin her sokağında çatışma olduğunu, sivillerin bölgede sıkışıp kaldığını belirtti.

4 Soruda Yemen'de Neler Oluyor?

Uluslararası Kızılhaç örgütü hafta başında Yemen'in başkenti San'a'ya iki uçakla yardım malzemesi ve sağlık ekipleri sevketmek istemiş ancak plan 'lojistik sorunlar' nedeniyle gerçekleşememişti.

'Yemen'de çocuklar ölüyor'

'Yemen'de çocuklar ölüyor'

Fotoğraf: AFP

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki 'Kararlılık Fırtınası' operasyonunun başladığı 26 Mart'tan bu yana en az 74 çocuğun hayatını kaybettiğini, 44 çocuğun ağır yaralandığını açıkladı. 

Yemen'de öldürülen çocuk sayısının tespit edilen rakamın çok üzerinde olduğunun tahmin edildiğini vurgulayan UNICEF'in Yemen temsilcisi Julien Harneis, 'Yemen'de çocuklar öldürülüyor, sakat bırakılıyor, evlerinden ve okullarından uzaklaşmak zorunda bırakılıyorlar. Çocuklar bu çatışmanın kabul edilemeyecek bedelini ödüyorlar' ifadelerini kullandı.

100 binden fazla insan evlerini terk etti

100 binden fazla insan evlerini terk etti

Fotoğraf: Reuters

Açıklamaya göre, Yemen'de 100 binden fazla kişi çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Hastanelerin ve sağlık kuruluşlarının çok sayıda yaralıya karşın yetersiz imkânlara sahip olduğunu belirten yardım kuruluşu, ülkede ayrıca üç sağlık çalışanının da öldürüldüğünü kaydetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hava saldırılarına okullar da hedef oluyor

Hava saldırılarına okullar da hedef oluyor

Fotoğraf: Reuters

Salı günü Yemen'in güney batısındaki İbb bölgesine düzenlenen Suudi hava saldırısında bir okul vuruldu, 6 öğrenci yaşamını yitirdi.

Saldırıda yaralanan yaşlı bir Yemenli Press TV'ye yaptığı açıklamada, 'Ben sıradan bir vatandaşım. Asker ya da bir gruba bağlı değilim. Savaş uçakları bir benzin istasyonunu hedef aldığında, alev topları gönderdiğinde ve insanları öldürüp yaraladığında, bu bütün ülkeye yönelik uluslararası bir komplo demektir' dedi.

ABD uluslararası koalisyona silah desteğini artırdı

ABD uluslararası koalisyona silah desteğini artırdı

Washington, Yemen'de Husi isyancılara karşı hava saldırıları düzenleyen Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyona yaptığı silah desteğini artırdığını açıkladı.

Açıklamayı, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken yaptı.

Blinken 'Desteği artırarak Husilere Yemen'i güç kullanarak ele geçiremeyecekleri mesajını veriyoruz' dedi.

ABD'nin Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonla artırdığı bir diğer işbirliği konusu da istihbarat paylaşımı.

Bunun için ortak bir kooardinasyon merkezi kuruldu.

Uluslararası koalisyonun Yemen'deki hava operasyonları 3. haftasında.

Hava saldırılarında Husilerle birlikte, Yemen'in devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'i destekleyen güçler de hedef alıyor.

İran Aden Körfezi’ne askeri filo gönderdi

İran Aden Körfezi’ne askeri filo gönderdi

Fotoğraf: Tasnim News

İçeriğin Devamı Aşağıda

İran Deniz Kuvvetleri, Aden Körfezi ve Babu'l-Mendeb'e lojistik destek gemisi ve destroyerlerden oluşan askeri filo gönderdi.

Devlet televizyonuna konuşan İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Seyyari, bu sabah yola çıkan 34. Filoda Buşehr lojistik destek gemisi ile Alborz destroyerinin yer aldığını belirtti.

Filonun görevinin “İran gemilerinin deniz yolu güvenliğinin sağlanması ve İran’ın açık denizlerdeki çıkarlarının korunması” olduğunu dile getiren Tuğamiral Seyyari, Aden Körfezi’ne doğru yola çıkan 34. Filonun görev süresinin ise yaklaşık 3 ay süreceğini kaydetti..

34. askeri filonun gönderilmesinde bölgedeki çatışmaların etkisinin olup olmadığı yönündeki tartışmalara değinen Tuğamiral Seyyari, iddiaları reddetti ve  'İran Deniz Kuvvetleri'nin açık denizlerdeki varlığı uluslararası kanunlar esasınca deniz korsanlarıyla mücadele etmek ve deniz yolu güvenliğini sağlamak içindir' dedi.

BM: En kötü senaryoya hazırlıklı olunmalı

BM: En kötü senaryoya hazırlıklı olunmalı

 BM Özel Raportörü Chaloka Beyani

BM Özel Raportörü Chaloka Beyani, yaptığı yazılı açıklamada Yemen'deki krizin hemen çözülemezse bu durumun büyük bir insani krize yol açabileceği uyarısında bulundu. 

Beyani,'Uluslararası toplum en kötü durum senaryosuna hazırlıklı olmalı. Diplomatik çözüm bulunması konusunda çabalar oldukça önemli, ancak sahadaki resim oldukça kötü ve insani yardımlar hemen hızlandırılmalı' dedi. 

Son iki haftada 311 sivil, 74'ü çocuk olmak üzere 540'tan fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve 100 binden fazla kişinin yerlerinden edildiğini belirten Beyani, 'Uluslararası toplum en kötü durum senaryosuna hazırlıklı olmalı. Ağır çatışmalar ve hava saldırıları kitlesel yerinden edilmelere yol açabilir' ifadelerini kullandı. 

Beyani, savunmasız sivilleri hedef alan hava saldırılarını ise şiddetle kınadığını ifade ederek, olaylarda, insan haklarını ihlal edenlerin sorumlu tutulmaları gerektiğini söyledi.

İsyancılar Aden'de ilerliyor

Yemen'in yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan Husilerin, ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olma talebiyle başlattığı isyan Eylül 2014'ten bu yana sürüyor.

Husilerin Ocak ayında başkent San'a'yı ele geçirmesi üzerine, Devlet Başkanı Hadi istifa ederek, Aden'e kaçmıştı.

Ancak Husi isyancılar ve destekçileri, Mart ayında ülkenin stratejik öneme sahip liman kenti Aden'de de ilerlemeye başladı.

Cumhurbaşkanı Hadi isyancıların ilerleyişi üzerine, Mart sonunda Suudi Arabistan'a kaçmıştı.

Kaynak: BBC TürkçeAl JazeeraAA ve Sol

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0