Görüş Bildir
Haberler
Yavaşlayan Bir iPhone’u Nasıl Hızlandırabilirsiniz?

Yavaşlayan Bir iPhone’u Nasıl Hızlandırabilirsiniz?

esma çetin
31.01.2022 - 10:00 Son Güncelleme: 31.01.2022 - 11:08

Yeni telefon fiyatları belimizi büktüğü için elimizdekiyle idare etmenin yollarına başvuruyoruz. Ana ekranda, internet sayfasında gezerken yavaşlamalardan rahatsızsanız veya ekranı kitlerken bir ömür geçiyorsa doğru yerdesiniz. Yavaşlayan iPhone'u hızlandırmanın yollarını birlikte inceleyelim.

Kaynak: https://www.howtogeek.com/774130/how-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

iPhone'umuz neden yavaşlar?

iPhone'umuz neden yavaşlar?

Telefonumuzun yavaşlamasının en büyük sebebi eskimesi. Tüm akıllı telefonların hazin sonu, eskidikçe yavaşlamaları. İşletim sistemleri, artan çekirdek sayısı, daha iyi RAM ve GPU'larıyla yeni çıkan iPhone modelleri tabii ki çok daha hızlı. Cihaz üretildikten yedi yıl sonrasına kadar Apple, iPhone'ları destekliyor. Bu destek de yazılım güncellemeleri, batarya değişimleri gibi hizmetleri kapsıyor. 

Günümüz cihazlarında performans problemleri genellikle yazılım sorunları yüzünden ortaya çıkıyor. Bu yüzden iPhone'unuzu iOS'un son versiyonuna güncellemeniz oldukça önemli. 

Üretimsel hatadan veya fiziksel hasardan kaynaklı donanım problemleri de yavaşlamaya neden olabilir. Örneğin, yaş aldıkça bataryanın performansı düşer ve giderek yavaşlar.

Yeniden başlatmak yazılım sorunlarını çözebilir.

Yeniden başlatmak yazılım sorunlarını çözebilir.

'Aç/kapa yap düzelir' taktiği listenin başını çekiyor. Eski tip modellerde power tuşuna uzun basınca beliren 'kapat' ekranını sağa çekerek telefonunuzu kapatabiliriz. Face ID'li yeni model iPhone'larda ise power tuşu ve ses açma tuşuna uzun basınca 'kapat' ekranı beliriyor.

Düşük güç modunu kapatın.

Düşük güç modunu kapatın.

Düşük güç modu bataryadan tasarruf etmemiz gerektiği anlarda hayat kurtarıcı ancak iş performansa gelince ortalık biraz karışıyor. Ayarlar > Pil > Düşük Güç Modu adımlarını takip ederseniz düşük güç modunu kapatabilirsiniz.

Bataryanızı değiştirin.

Bataryanızı değiştirin.

Eğer bataryanız kötü bir durumdaysa bataryanın ömrünü uzatmak için telefonunuz yavaşlayacaktır. iPhone'unuz daha az güç harcayıp bataryanın ömrünü uzatmak için kendisini yavaşlatır. iPhone'unuzun pil sağlığı verilerine Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı adımlarını takip ederek ulaşabilirsiniz. Maksimum kapasite ve en yüksek performans yeterliliği verilerinizi buradan kontrol edebilirsiniz. Maksimum kapasitesi azalmış bataryanızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

Telefonunuzda boş yer açın.

Telefonunuzda boş yer açın.

Boş alanı kalmayan bir iPhone nefes almakta zorlanan insana benzer. Apple, telefonunuzda tam olarak ne kadar boş alan olmalı söylemiyor. Ancak 'Saklama alanı dolu' uyarısını alıyorsanız iPhone'unuzun performansı da düşmeye başlayacaktır. 

Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı adımlarını izleyerek ne kadar saklama alanınızın kaldığına bakabilirsiniz ve telefonunuzda yer kaplayan uygulamaları kaldırabilirsiniz. İnternet geçmişinizi silmek bile telefonunuzda yer açacaktır. Ayarlar > Safari > Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini Sil adımlarını izleyerek geçmişinizi temizleyebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Araç takımınızı düzenleyin.

Araç takımınızı düzenleyin.

iPhone araç takımları bizlere hava durumu, saat, harita gibi bilgileri ana ekranımızda sunuyor. Ancak eski model bir iPhone kullanıyorsanız araç takımları sizi yavaşlatıyor olabilir. Araç takımlarını kaldırarak performansınızı geliştirmeyi deneyebilirsiniz.

Yüzünüzü veya parmak izinizi sıfırlayın.

Yüzünüzü veya parmak izinizi sıfırlayın.

Telefon kilidini kapatmak eskisinden daha mı uzun sürüyor? Eskimeye yüz tutan iPhone'unuzun belirtisi bu olabilir. 

Ayarlar > Face ID ve Parola > Face ID'yi Sıfırla adımlarını takip ederek face ID'nizi sıfırlayabilirsiniz. Eğer parmak izi okuyan bir iPhone'ununuz varsa Ayarlar > Touch ID ve Parola adımlarını takip edebilirsiniz.

Saydamlığı ve hareketi azaltın.

Saydamlığı ve hareketi azaltın.

Eski cihazların grafik kapasiteleri daha az olduğundan saydamlığın kullanıldığı alanlarda düşük performans sunabilir. Ayarlar > Erişilebilirlik > Ekran ve Metin Puntosu adımlarını takip ederek saydamlığı azaltabilirsiniz. 

Ayrıca Ayarlar > Erişilebilirlik > Hareket adımlarını takip edip 'Hareketi Azalt' tuşuna basarak kullanıcı arayüzündeki hareketi azaltabilirsiniz. Bu da performansınızı arttırmaya yardımcı olacaktır.

Zorla yeniden başlatma taktiği 👇

Zorla yeniden başlatma taktiği 👇

Telefonuzumu aç/kapa yapmak bazen yeterli gelmeyebiliyor. Bazı kullanıcılar, Apple'ın onlara cihazlarını yeniden başlatmaya zorlayarak performansın artacağını söylediğini iddia ediyor. Sonuçlara kefil olmuyoruz ancak 'Canıma tak etti, her şeyi denerim' diyorsanız deneyebilirsiniz. Aklınızda bulunsun, bunu yapmak veri kaybına neden olabilir. 

Face ID olan yeni model telefonlarda zorla yeniden başlatmak için; ses açma tuşuna basıp bırakın, ses kısma tuşuna basıp bırakın, Apple logosunu görene kadar power tuşuna basılı tutun.

iPhone 7 ve 7+ için; ses kısma ve power tuşuna Apple logosunu görene kadar basılı tutun. 

iPhone 6s ve daha eski modeller için; Apple logosunu görene kadar ana ekran tuşu ve power tuşuna basılı tutun.

Telefonunuzu güncelleyin.

Telefonunuzu güncelleyin.

Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme adımlarını takip ederek yazılımınızı güncelleyebilirsiniz. Ancak yazılım güncelleme her zaman kesin çözüm getirmiyor. Eğer cihazınız eskiyse yazılım güncellemek sizin için daha zor olacaktır. iOS 14'ten iOS 15'e güncelleyen bazı iPhone kullanıcıları, eski cihazlarınının bu sürümü kaldırmakta zorlandığını söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

iPhone'u sıfırlamayı deneyin.

iPhone'u sıfırlamayı deneyin.

Eğer işler çığırından çıktıysa Ayarlar > Genel > Aktar veya iPhone'u Sıfırla adımlarını takip ederek cihazınızı sıfırlayabilirsiniz. Bu işlemi yapmak da telefonunuzdan her şeyi silecektir.

Telefonunuzu Apple'a götürebilirsiniz.

Telefonunuzu Apple'a götürebilirsiniz.

iPhone'unuzu Apple'a götürdüğünüzde sistem kontrolü yapıp size sorunun ne olduğunu söylecektir. Telefonunuz üzerinde işlem yapılmasını kabul etmediğiniz sürece bir işlem yapılmayacaktır. Tespit edilen problemlerin geneli bataryadan kaynaklanmakta. Yeni telefon fiyatlarına nazaran daha uygun fiyatlı olduğundan bataryanızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın