Görüş Bildir
Haberler
Wikipedia NSA'ya Dava Açtı

Wikipedia NSA'ya Dava Açtı

Deniz Gök
10.03.2015 - 21:34 Son Güncelleme: 10.03.2015 - 23:53
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bağımsız ve kâr amacı gütmeyen internet ansiklopedisi Wikipedia ve Uluslararası Af Örgütü devasa gözetleme ve dinleme faaliyetleri nedeniyle Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi'ne (NSA) dava açtı.

Wikipedia'nın bağlı olduğu Wikimedia, Marylande'deki federal mahkemeye açtığı davada, NSA'in ABD Anayasası'nın ifade özgürlüğünü garanti altına alan birinci maddesini ihlâl ettiğini belirtti. 2013'te Edward Snowden'ın NSA'in liderler dahil dünya çağında birçok kişiyi dinlediğine dair belgeleri sızdırmasıyla eleştirilerin hedefi olan NSA, daha önce de dava edildi. Ancak bu davalardan henüz bir sonuç alınabilmiş değil. 

Mağdur bulmaları gerekiyor

Wikimedia ve Uluslararası Af Örgütü'nün açtığı davaya Ceza Savunma Avukatları Birliiği ve Rutherford Enstitüsü de destek veriyor. Dava dilekçesinde, NSA'in dinleme ve gözetleme faaliyetleri yüzünden insan hakları ihlâllerinden muztarib olanlar, gazeteciler, yabancı diplomatlar ve başka bir çok kişinin kendileriyle hassas bilgileri paylaşmaktan çekindikleri vurgulandı.

Ancak NSA'ye karşı açılan bu davada da en önemli sorun mağdur bulmakta. Avukatların NSA'in ceza almasını sağlamaları için kişisel olarak dinleme ve gözetleme faaliyetlerinden ispatlanabilecek şekilde mağdur olduğunu gösterecek müdahiller bulmaları gerekiyor. 

2013'te ABD Yüksek Mahkmesi, NSA'ye karşı açılan bir davada istihbarat kurumuna ceza vermeyi reddetmişti. 

  • Kaynak: Reuters
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0