Görüş Bildir
Haberler
Washington Tehdit Altında! ABD Başkanlarını ve Beyaz Saray'ı Konu Alan 19 Film

Washington Tehdit Altında! ABD Başkanlarını ve Beyaz Saray'ı Konu Alan 19 Film

Beyaz Saray'ın ve Başkan'ların başlarına neler gelmiyor ki! Akıl almaz suikastlerden tutun da Washinton'un uzaylılar tarafından istila edilmesine kadar. Buyrun bir de sinemacıların gözünden izleyelim Amerika'yı...

Kaynak 1

Kaynak 2

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Nixon (1995) - IMDb: 7.1

1. Nixon (1995) - IMDb: 7.1

Anthony Hopkins'in döktürdüğü bu filmi mutlaka izleyin. Kronolojik sırası olmadan yaşantısı anlatılan Nixon’ı Oscar ödüllü usta oyuncu Anthony Hopkins canlandırıyor. Oliver Stone’un 60’ların Amerika’sına dair çektiği filmlerin sonuncusu olan Nixon, Amerika’nın 37. başkanı olan Richard M. Nixon’ın sıradışı kimliğini ve politik yaşamını konu alıyor. 

Filmde, Nixon’ın çocukluğundan eğitim hayatına, karısı Pat Nixon ile olan ilişkisinden, Watergate skandalına kadar tüm önemli dönemler işleniyor.

2. Amerikan Başkanı/The American President (1995) - IMDb: 6.8

2. Amerikan Başkanı/The American President (1995) - IMDb: 6.8

Dul Amerikan Başkanı Andrew Shepherd, ansızın çevre araştırmaları yapan lobici Sydney Wade'e aşık olur. Bu aşkın ulusal basına yansımasıyla Shepherd’ın oyları hızlı bir düşüşe geçer. Bu aşamada Başkanın Personel Şefi,  başdanışmanı, Başkanlık Basın Müdürü ve Başkanlık Özel Sekreteri, başkanı bu içinden çıkılmaz durumdan kurtarmak için çalışmaya başlar.

3. Lincoln (2013) - IMDb: 6.5

3. Lincoln (2013) - IMDb: 6.5

2013 yılında Daniel Day-Lewis'a Oscar getiren film, Amerika Birleşik Devletleri'nin 16. Başkanı olan ve kuzey eyaletlerinde 1861-1865 yılları arasında yaşanan iç savaşa öncülük eden Lincoln'un son dönemlerine ışık tutuyor. İç Savaş'ın hararetli günleri geride kalınca, Abraham Lincoln ile kabinesi arasında fikir ayrılıkları da su yüzüne çıkacaktır. En ciddi görüş ayrılığı ise kölelik konusunda yaşanacaktır...

Senaryosunu Pulitzer Ödüllü tarihçi Doris Kearns Goodwin'in çok satan kitabından ödüllü senarist Tony Kushner'in (Münih (Munich)) uyarladığı yapımın yönetmen koltuğunda Steven Spielberg oturuyor.

4. Genç Lincoln/Young Mr. Lincoln (1939) - IMDb: 7.6

4. Genç Lincoln/Young Mr. Lincoln (1939) - IMDb: 7.6

John Ford'un yönettiği ve Henry Fonda'nın başrol oynadığı film, Cumhurbaşkanı Abraham Lincoln'ün erken yaşamına odaklanıyor. Henry Fonda, rol için teklifi ilk aldığında yönetmen John Ford’a: 'Lincoln’ü oynamak benim için Tanrıyı oynamak gibi, çıldırdınız mı?' diye karşı çıksa da Ford, Fonda’yı ikna etmeyi başarmış.

5. W. (2008) - IMDb: 6.3

5. W. (2008) - IMDb: 6.3

Hollywood'ta politik sinema denildiğinde akla ilk gelen yönetmenlerden Oliver Stone bu defa yakın dönem Amerikan siyaset sahnesini mercek altına alıyor. Geçmiş A.B.D. başkanı George W. Bush’un yaşamı Stone'un eleştirel bakış açısı çerçevesinde beyazperdeye aktarıldı. Filmde yer yer komedi ve suç unsurları da kullanıldı. Oliver Stone bu filmde Irak savaşını eleştiriyor. Ancak Stone, amacının kör gözüm parmağına bir Bush karşıtı polemik yaratmak olmadığının altını çizerek vurguluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. PT 109 Kennedy (1963) - IMDb: 6.5

6. PT 109 Kennedy (1963) - IMDb: 6.5

Film efsane başkan John F. Kennedy’in yaşam öyküsünden alıntı yapıyor. Başkan’ın PT gemisine kaptanlık yaptığı dönemdeki savaş tecrübelerinin dramatize edildiği bu filmde, Kennedy savaşa dahil olmuş ve gemisi Japon uçakları tarafından batırılmıştır. Kendisi ve mürettebatı hayatta kalmayı başarmıştır. Teğmen Jack Kennedy, 2. Dünya Savaşı devam ederken Güney Pasifik’e ulaştığında kendi PT gemisini komuta etmiştir.

7. Bir Günlük Başkan/Dave (1993) - IMDb: 6.8

7. Bir Günlük Başkan/Dave (1993) - IMDb: 6.8

Hollywood'un en çok sevdiği temalardan biridir Birleşik Devletler başkanlarının hayatları çevresinde dönen dolaplar. Bu defa da Amerikan Başkanı Bill Mitchell adındaki karakter beyazperde'de... Kurgusal-Başkan hastalanınca gizli servis, 1 günlüğüne onun yerine geçmesi için ona ikizi gibi benzeyen lobici Dave Kovic’i bulur. Plan iyi gitmekte ve Dave başkanın yerini doldurmaktadır. Ancak başkan komaya girince, Dave’in görev süresi uzar. Başkanın karısıyla olan ilişkisini düzeltmesi ve ülkeyi başarıyla yönetmesi gerekmektedir. Hayalet Avcıları’nın yönetmeni Ivan Reitman’dan keyifli bir Beyaz Saray komedisi...

8. Compobello’da Şafak/Sunrise At Compobello (1960) - IMDb: 7.1

8. Compobello’da Şafak/Sunrise At Compobello (1960) - IMDb: 7.1

Biraz da nostalji yapalım. 1960 yapımı bu film, dönemin Başkan'ı Franklin Delano Roosevelt'i anlatıyor. 1920’de yapılan seçimlerde kaybeden başkan yardımcısı adayı olan ‘Franklin Delano Roosevelt’ 1921’de hala siyasete yeniden girme düşüncesine sahip değildir; ancak Demokrat Parti için elinden geleni yapmaktadır. O yaz, eşi Eleanor Roosevelt ve beş çocuğu, bacaklarında hareketlilik sorunları yaşadığı New Brunswick’deki Campobello Adası’ndaki yazlık mülklerinde bir tatil geçireceklerdir.

9. Başkanların Hizmetkarı/The Butler (2013) - IMDb: 7.2

9. Başkanların Hizmetkarı/The Butler (2013) - IMDb: 7.2

Başkanların Hizmetkarı'nda Cecil Gaines, 1920'lerde beyaz bir aileye hizmet eden bir ailenin oğludur ve zamanla ailesinin parçalanışına tanık olur. Bunun ardından hayatta neredeyse tek başına kalır; otellerde vale olarak başladığı yaşam mücadelesinde, Beyaz Saray’da görevli bir kahya olmaya kadar yükselir. Beyaz Saray'daki görev süresi boyunca 8 Başkan değiştiren Amerika’da insan hakları hareketlerine, başkan suikastlerine, Vietnem işgaline ve daha pek çok önemli olaya tanıklık eder. Bu olaylar sadece ülkesini ve Amerikan toplumunu değil, kendi ailesini ve hayatını da derinden etkiler.

Yönetmenliğini Lee Daniels’ın üstlendiği filmi gerçek bir hikâyeden uyarlayan isim, Primetime Emmy ödüllü Danny Strong. Başrolünde Forest Whitaker’ın yer aldığı filmde Oscarlı aktöre Oprah Winfrey, John Cusack ve David Banner gibi isimler eşlik ediyor.

10. Yakın Tehlike/Thirteen Days (2000) - IMDb: 7.3

10. Yakın Tehlike/Thirteen Days (2000) - IMDb: 7.3

Başroldeki Kevin Costner’ın yapımcıları arasında da yer aldığı film, 1962 yılında ABD ile Küba arasında yaşanan füze krizini konu alıyor:

U-2’lerle çekilen fotoğraflar sonucu ABD Hükümeti, Rusların Küba’ya nükleer silahlar yerleştirmekte olduğunu öğrenir. Güney ve doğudaki ABD eyaletlerini haritadan silecek güçteki bu silahlanma karşısında Başkan John F. Kennedy ve müsteşarları hassas bir formül bulmak durumunda kalır. Savunma Bakanlığı (Pentagon) adaya çıkartma yaparak ilhak etmeyi önerse de, Kennedy durumu daha zekice ve barışçıl yöntemlerle çözme çabasına girer. Tabii bir yandan da, SSCB’ye karşı güçlü görünmek durumundadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Başkanın Tüm Adamları/All The President’s Men (1976) - IMDb: 8.0

11. Başkanın Tüm Adamları/All The President’s Men (1976) - IMDb: 8.0

Amerikan tarihinde istifaya zorlanan tek başkan olan Nixon'ın öyküsüne odaklanan filmin dört Oscar'ı var.

17 Haziran 1972... Nixon'ın da bir üyesi olduğu Cumhuriyetçi Parti'nin birkaç mensubu, seçimi kazanması beklenen Demokrat Partinin merkez binasına sızarak dinleme cinayeti yerleştirir. İki gazetecinin durumun farkında olması, Amerikan tarihinin en büyük skandallarından birini su yüzüne çıkaracaktır. Bu gazetecilerin isimleri ise Carl Bernstein ve Bob Woodward'dır.

12. Heyecanlı Günler/Seven Days In May (1964) - IMDb: 7.9

12. Heyecanlı Günler/Seven Days In May (1964) - IMDb: 7.9

ABD Başkanı, Sovyetlerle nükleer silahsızlanma konusunda bir anlaşma imzalar. Ama bu anlaşma Genelkurmay'da pek hoş karşılanmaz. Askerlere göre Sovyetler nükleer konusunda asla güvenilir bir ülke değildir.

Küçük ve son derece masum bir mesaj ortalığı birbirini katar. Mesajın anlamı korkunç bir olayın başlangıcını ortaya çıkarır. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları bir araya gelerek Başkanı bir darbeyle devirmenin hesaplarını yapar. Askerlere göre Başkan suç işleyen biridir ve indirilmelidir.

13. Kapanmayan Dosya/JFK (1991) - IMDb: 8.0

13. Kapanmayan Dosya/JFK (1991) - IMDb: 8.0

Usta yönetmen Oliver Stone imzası taşıyan film iki kategoride Oscar ödülü almıştır.

Amerikan başkanı Kennedy'nin tartışmalı suiskasti ardında onlarca sanık ve komplo teorisi bırakır. Onlarca hikaye yaratılır ve gerçek bir türlü açığa çıkamaz. Suiskastın ardından ortaya çıkan Lee Harvey Oswald, cinayeti tek başına kendisinin işlediği üzerine ısrar etse de arka planda farklı gerçek ve olasılıklar söz konusudur. Medya ve adalet bu olasılıklarla boğuşurken insanlar da olayın bir türlü kesinleşmemesi nedeniyle hayal kırıklığına uğramaktadır. Mahkemenin vardığı sonuca ikna olmayan bölge savcısı Jim Garrison, olayın ardında yatan gerçekleri ortaya çıkarmaya kararlıdır.

14. Mutlak Savaş/Fail Safe (1964) - IMDb: 8.0

14. Mutlak Savaş/Fail Safe (1964) - IMDb: 8.0

1964 yapımı Fail Safe ABD ve Sovyetler Birliği arasında geçen bir distopyayı anlatıyor. Film, askeri ve teknolojik olarak birbirlerine üstünlük sağlamak isteyen ABD ve Sovyetler Birliği’nin, bir bilgisayar hatası sonucu Moskova’ya gönderilen nükleer saldırı emri ile yaşadıklarını konu alıyor. Askeri emirlerin insani ve vicdani duygulardan ağır bastığını, bir ülkenin ödemesi gerek diyeti ve olası sonuçlarını film, başarılı kurgu tekniğiyle sürükleyici ve oldukça sade bir dille izleyiciye aktarıyor. Fail Safe, Eugene Burdick ve Harvey Wheeler’ın politik-gerilim türündeki aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmıştır.

15. Kod Adı: Olympus/Olympus Has Fallen (2013) - IMDb: 6.5

15. Kod Adı: Olympus/Olympus Has Fallen (2013) - IMDb: 6.5

Filmin başrolünde Gerard Butler yer alırken kadroda kendisine Aaron Eckhart, Ashley Judd ve Morgan Freeman eşlik ediyor.

Mike Banning, Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı çalışan, özel kuvvetler biriminde görevli gizli bir ajandır. Bir akşam Başkan ve eşi bir davete giderlerken yolda trajik bir kaza meydana gelir. Banning'in tek bir kişiyi kurtarma şansı vardır, o da tercihini eşini feda ederek Başkan'dan yana kullanır. Olay sonrası büroda herkes doğru yaptığını söyleyerek Mike'ı desteklese de saha görevinden alınarak masa başı bir işe atanır. Fakat ABD'yi hiç hesapta olmayan büyük bir saldırı beklemektedir. İçeriden köstebeklerin yönettiği terörist bir eylemle Beyaz Saray büyük bir saldırıya ve ihanete uğrar. Başkan teröristlerce esir alınmıştır ve Pentagon'un eli kolu bağlıdır. Bu olağanüstü koşullar altında tek çareleri Mike'ın cesur ve kahramanca giriştiği kurtarma operasyonuna bağlıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Kurtuluş Günü/Independence Day (1996) - IMDb: 6.9

16. Kurtuluş Günü/Independence Day (1996) - IMDb: 6.9

2 Temmuz’da dünyanın her yerindeki komünikasyon sistemleri, tuhaf bir atmosfer olayı sonucu bozuluverir. Hemen sonrasında silahlı kuvvetler tarafından, devasa nesnelerin dünyaya doğru yaklaşmakta olduğu açıklanır. İlk başta meteor olduğu düşünülen cisimlerin esrarengiz uzaylıların kumandasındaki dev uzay gemileri olduğu ortaya çıkar.

Uzaylılarla her türlü iletişim denemesinin başarısız olmasının ardından, şimdi kablo teknisyenliği yapan eski bilimadamı David Levinson, uzaylıların bir günden daha kısa süre içerisinde dünyanın önemli noktalarına büyük bir saldırı gerçekleştireceğini fark eder.

17. Beyaz Saray Düştü/White House Down (2013) - IMDb: 6.4

17. Beyaz Saray Düştü/White House Down (2013) - IMDb: 6.4

Büyük ölçüde kızını etkilemek amacıyla gizli servise dahil olabileceği bir görevde çalışmayı isteyen John Cale, Başkan James Sawyer'ın korumalarından biri olabilmek için başvuruda bulunur. Ancak ne yazık ki karşılığında aldığı yanıt olumsuz olur. Olumsuz haberi kızına vermekte zorlanan genç adam, kızını Beyaz Saray'a gidecekleri bir gezintiye çıkarır. Burada haberi vermeye hazırlanırken ortalık bir anda karışır. Paramiliter bir grup asker, Beyaz Saray'ı işgal etmiştir. Başkan, First Lady ve çocuklarının hayatı tehlikede; üçünün kaderi de John Cale'in ellerindedir!

18. Hava Kuvvetleri 1/Air Force One (1997) - IMDb: 6.4

18. Hava Kuvvetleri 1/Air Force One (1997) - IMDb: 6.4

Amerikan başkanı Rusya seyahati esnasında önemli bir konuşma yapar ve artık teröristlerle hükümetin hiçbir şekilde pazarlık yapmayacağını anlatır. Rusya gezisi dönüşünde başkanın özel üçağı Rus teröristler tarafından kaçırılır. Başkanın tüm ailesi bu uçaktadır ve teröristler eğer başkan kendi istediklerini yapmazsa herkesi öldüreceklerini açıklarlar. Ancak teröristlerin bilmedikleri bir şey vardır. Başkan yıllarını Vietnam'da geçirmiş olan, ödüllü bir eski askerdir.

19. Frost/Nixon (2008) - IMDb: 7.7

19. Frost/Nixon (2008) - IMDb: 7.7

Amerikan tarihinin en spekülatif ve tartışılan devlet adamlarından Nixon, iki kez başkan yardımcılığı, iki kez başkanlık vazifelerini yapmış, hırslı bir politikacıdır. Cumhuriyetçi ve tutucu bir siyasetçi olan Richard Nixon, adamlarının rakip parti Demokratları gizlice dinlediği ortaya çıkınca başkanlık görevini tamamlamadan kamuoyunun baskısı sonucunda Beyaz Saray’dan uzaklaşlaşmak zorunda kalır. Aradan geçen üç yıl sonrasında, 1977 yılında, popüler bir televizyon haber programında bu skandalla ilgili soruları cevaplamayı kabul eder. Nixon, her kurnaz politikacı gibi gazeteci olarak, kolay bir yem gibi gördüğü, o zamanın çaylağı olarak kabul edilen David Frost’u seçer. Fakat iki taraf da haftalarca süren hazırlıklardan sonra karşı karşıya geldiklerinde zorlu bir zeka savaşı başlar. Karşısında yandaş, karaktersiz ve çanak sorular soran bir genç yerine, gerçeğin peşinde gerçek bir gazeteci bulması kurt politikacıyı bir hayli zorlayacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
6
6
6
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın