Görüş Bildir
Haberler
TV
RTÜK'ten Bir Garip Rapor: 'Lip-O-Suction' Öpüştüler

RTÜK'ten Bir Garip Rapor: 'Lip-O-Suction' Öpüştüler

adem kara
13.11.2014 - 09:14 Son Güncelleme: 01.06.2022 - 14:07
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dizideki öpüşme sahnesi için rapor tutan RTÜK ünlü metodu adım adım tarif etti, ‘bu erotizm’ dedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bir dizide Roma sokaklarında öpüşen iki Türk gencin yer aldığı sahneyi “erotik” buldu. RTÜK uzmanları tarafından hazırlanan ihlal raporunda “lip-o-suction” olarak tanımlanan öpüşme yöntemi adım adım anlatılırken, kanalın “çocukların gelişimine aykırı” yayın yaptığı gerekçesiyle cezalandırılması istendi. AKP’li bazı üyeler ceza yönünde oy kullanırken, kanal karar yeter sayısına ulaşılamadığı için son anda kurtuldu.

ATV kanalında hafta içi çarşamba günleri ekrana gelen “Kara Para Aşk” adlı dizinin tekrar gösterimi 19 Ekim Pazar günü saat 16.00’da ekrana sunuldu.

Senaryoya göre başrolü oynayan sevgililer Ömer ve Elif, Ömer’in amiri Sami ile birlikte Roma’ya giderler. Roma sokaklarında gezen Ömer ve Elif romantik anlar yaşar. İlk ve nispeten daha kısa öpüşme sahnesinin ardından Sami, amirin kısa bir yemek sahnesi verilir ve peşinden sevgililere tekrar dönülür. Bu sefer ikili ellerinde dondurmalarla gezmektedir ve çalan romantik parçanın eşliğinde geniş bir meydanda öpüşmeye başlarlar. Bu sıra kamera da ikilinin etrafında dönmekte ve sevgililerin öpüşmesi merkeze alınarak hem çevrelerindeki tarihi binalar gösterilmekte, hem de öpüşmeleri daha da ön plana çıkarılmaktadır.

RTÜK’ün fantezi dünyası

Cumhuriyet'ten Fırat Kozok'un haberine göre, ilk gösterimi gece 22.40’da yapılan dizinin tekrarı gündüz saatlerinde yapılınca RTÜK harekete geçti. RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda, birçok dizi ve filmde öpüşme sahnelerine yer verildiği anımsatılırken, Amerikalı Profesör William Cane’in “The Art of Kissing (öpüşme Sanatı)” adlı kitabına atıf yapıldı. Kitaba göre 25 çeşit öpüşme çeşidi olduğu belirtilen raporda, şöyle denildi: “Bu 25 çeşit içinde ise favorisinin ‘lip-o-section’ metodu olarak adlandırdığı ve Amerikalı gençler arasında da moda olan bir stil olduğunu belirtiyor. Lip-o-suction metodunu çiftlerden biri diğerinin alt dudağını emerken, diğeri onun üst dudağını emiyor şeklinde açıklıyor Prof. Cane. Burada izleyiciye seyrettirilen ve aslında ekranlarda görmeye pek de alışık olmadığımız öpüşme sahnesinde de bu öpüşme stili gösterilmiş olmaktadır.”

Sözlüklerde genel olarak “müstehcen” kavramı için “açık saçık, edebe aykırı, yakışıksız” şeklinde tanımlar yer aldığına işaret edilen raporda, “erotizm” kavramı ile ise “aşktan ziyade çıplaklık ve çıplaklığın ön safhalarında gelen öpüşme ve koklaşma ile başlayan, cinsel ilişkiye geçişin davranış ritüellerinin kastedildiği” belirtildi. Söz konusu dizideki sahnenin erotizme kaydığı savunulan raporda, “Çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek” türdeki yayının cezalandırılması istendi.

3 AKP’li istedi ama olmadı

RTÜK’ün dünkü kurul toplantısında yapılan oylamaya 9 üyeden 7'si katıldı. Oylamada CHP kontenjanından seçilen 2, HDP kontenjanından seçilen 1 ve AKP kontenjanından seçilen Başkan Davut Dursun, kanala ceza verilmesine gerek olmadığı yönünde oy kullanırken, AKP’li 3 üye Hasan Tahsin Fendoğlu, Hamit Ersoy ve Nurullah Öztürk ceza istedi. Oylamada karar için gerekli sayı olan 5 oya ulaşılamadığı için karar alınamadı.

Fırat Kozok | Cumhuriyet

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/tu...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0