Görüş Bildir
Haberler
Uzay'dan Dünya'ya İlk HD Yayın

Uzay'dan Dünya'ya İlk HD Yayın

Ulaş
07.06.2014 - 13:42
İçeriğin Devamı Aşağıda

NASA, bir ilk olan denemesinde Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (UUİ) Dünya'ya yüksek çözünürlüklü video iletimi gerçekleştirdi. Video transferi, yeni bir lazer ileticisiyle sağlandı.

SpaceX'in Dragon kapsulüyle Nisan ayında Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştırılan OPALS donanımı, yörünge ile Dünya arasında lazer ışınlarıyla gerçekleştirilen ilk HD veri transferini gerçekleştirdi. 'Hello World' (Merhaba Dünya) adı verilen ilk OPALS deneyinde elde edilen başarı, derin uzay veri transferlerinde yeni bir dönemin de önünü açacak.

NASA'nın Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'nda OPALS projesi sistem mühendisi görevini yürüten Bogdan Oaida, 'Elde edilen başarı çevirmeli modemden DSL'e geçmek gibi' ifadesini kullandı. NASA, yakın gelecekte radyo sinyalleriyle iletimi sona erdirerek, çok daha hızlı ve büyük miktarda veri iletilmesini sağlayacak lazer teknolojisini kullanmayı amaçlıyor.

OPALS deneyinde, California'daki Table Mountain Gözlemevi'nden UUİ'ye lazer işaretleyici ile sinyal gönderildi. OPALS alıcıları bu sayede hedefe kilitlenerek saatte 28 bin km hızla veri iletimi gerçekleştirdi.

50 Mbps hıza ulaşan veri aktarımı toplamda 148 saniye sürerken, OPALS'ın 175 megabit'lik 'Hello World' mesajının sadece 3.5 saniyede alındığı açıklandı. NASA'nın bugüne kadar kullandığı geleneksel iletişim yöntemleriyle aynı mesajı almak yaklaşık 10 dakika sürecekti.

Yöründede bulunan birçok uydunun oluşturduğu uydu ağı, UUİ için iletişim sıkıntısı yaşanmamasını sağlıyor. NASA, lazer ışınlarıyla iletişim teknolojisini başlıca derin uzay görevlerinde kullanılacak keşif araçları için kullanmayı hedefliyor.

  • Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/uza...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0