Görüş Bildir
Haberler
Uykuda Konuşmak İle İlgili İlginç Bilgiler

Uykuda Konuşmak İle İlgili İlginç Bilgiler

1. Uyurken Konuşmak Neyin Göstergesi?

Gün içerisinde yoğun psikolojik stres altında kalan kişilerin gece uykularında sık bölünmeler ortaya çıkar. Gün içindeki stres yoğunluğuna bağlı olarak, uykuda gündüz yaşanan stresle ilgili konuşmalar görülebilir.

Kaynak: http://kisiselbasari.com/uyurken-konu...
İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Uykuda Neden Konuşulur? Tedavisi Var Mıdır?

Uykunun aşırı bölünmüş olması, kişilerin uykuda konuşmasına neden olabilmektedir. Bu durum kişinin uykuda konuşma olasılığını arttıran bir durumdur.  Gün içinde yoğun tempoda çalışan, aşırı strese giren bireyler diğer kişilere göre uykuda daha sık konuşabilmektedirler. Özellikle depresif rahatsızlığı olanlar, işi nedeniyle beynini çok yoranlar ve kullananlarda uykuda beynin düşünce yansıması yaptığından dolayı uyurken konuşurlar. Uykuda konuşmanın bir diğer nedeni ise; aşırı uykusuz kalmak yada uykunun sık sık bölünmesidir. Uykusuz kalan kişilerde de uyku halinde konuşma görülebilir.

Uykuda konuşan birini uyandırmak gerekmez. Eğer çocukluk yaşta bu durum varsa çocuklarıda uyandırmamalıyız.Bunun yerine uykusunda konuşan, bağıran yada ağlayan kişiyi uyandırmak yerine tekrar uyumasını sağlamak gerekir. Vücutsal temaslarla uyuyan kişinin rahatsızlığını gidererek (örneğin saçını okşamak gibi) uykuya dalmasını sağlamak gerekir. Uykuda konuşan kişi kabus görüyorsa bile uyandırılmamalıdır.

Kaynak: http://kisiselbasari.com/uyurken-konu...

Uykuda Konuşmak Neden Olur

Uykusunda konuşan bazı çocuklar uyku esnasında pek de anlamı olmayan bir kelime söyledikten sonra sessizce uyumaya devam ederler. Bazı çocuklar ise aynı odada uyuyan bir başka kişi ile uzun diyaloglara girerler (bu kişi de uyku esnasında uyanıp, uykusunda konuşan çocuğun sorularına cevaplar verir). Uyku esnasında, hayalinde canlandırdığı kişilerle konuşan çocuklar da vardır. Çocuklar uyku esnasında konuşurken heyecanlanabilir, strese girebilir ve yorulabilir. Bu durum ise aileler için bir endişe kaynağı haline gelmektedir. Uykuda konuşan çocuklar genellikle stresten, herhangi bir hastalıktan, uyku apnesinden ya da gece kâbuslarından etkilenmektedir.

Uykuda konuşmak, çocuğunuz için yorucu bir hal almışsa; uyumadan önce çocuğunuzun zihnini boşaltmaya çalışın. Onunla konuşarak her türlü endişesini ve korkusunu beyninden atmasını sağlayın. Çocuğunuzun uyku saatlerini belirli bir düzene oturtun. Onunla bol bol sohbetler edin. Çocuğunuzu rahatlatacak ve hissettiği gerilimi ya da stresi üstünden atmasını sağlayacak doğal sağlık tedavilerini uygulayın. Çiçek esanslarının çocuğunuzun uyku düzeni üzerinde önemli bir rol oynadığını unutmayın.

Kaynak: http://kisiselbasari.com/uyurken-konu...

Uyurken Açığa Vurduğunuz Sırlar Mı Var?

Size hiç uyurken konuştuğunuz söylendi mi? Bu sizin farkında olmadığınız, daha da kötüsü hiç hatırlamadığınız bir durum mu? Yoksa siz karşı taraftan mısınız: uyuyan karınızın ya da kocanızın yanıbaşında, uzun zamandır saklanan bir sırrın açığa vurulmasını mı bekliyorsunuz?

Öyleyse ona merak ettiğiniz bir şeyi sorun: cevap belki mırıltılar eşliğinde gelecek ama şüphesiz ki dürüst olacak!

Kaynak: http://kisiselbasari.com/uyurken-konu...

Kim bu uyuduğu halde gevezeliğe devam eden insanlar?

Aslına bakılacak olursa, birçok insan uykusunda konuşmaktadır. 3 ila 10 yaş arasındaki çocukların üçte birinin uykularında konuştuğu görülürken; bu oran yetişkinlerde ise %5’tir. Kişiye bağlı ve cinsiyetten bağımsız olarak, çoğu vakada kısa periyodlar halinde görülen uyku konuşmaları, bazı vakalarda ise tüm geceye yayılan uzun konuşmalar olarak kendisini gösterir.

Kaynak: http://kisiselbasari.com/uyurken-konu...

Uykuda konuşmaya neden olan etmenler nelerdir?

Bu durumun rüyalarla bağlantılı olduğunu düşünebilirsiniz ancak bilim adamları o kadar da kesin bir bulguya ulaşabilmiş değil. Durum şu ki, uykuda konuşma durumu yalnızca rüya esnasında değil, uykunun herhangi bir aşamasında görülebilmektedir. Söz konusu gece monologları kendiliğinden ortaya çıksa da, buna neden olan başka etmenler de olabilir.

Uyku düzensizlikleri

Sağlık problemleri

İlaçlar

Stres

Yüksek ateş

Uyuşturucu kullanımı

Duygusal durumlar

Kaynak: http://kisiselbasari.com/uyurken-konu...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Uyurken sırlarınızın açığa çıkmasını istemiyorsanız…

Bu konuda bir uzmana başvurun. Ancak uzman bir doktora başvurmanızı, kendinizi ciddi bir sıkıntı içinde hissediyorsanız tavsiye ediyoruz. Eğer uykunuzda konuşurken çığlık atmaya varacak ölçüde sert tepkiler veriyorsanız, aşırı korku ya da şiddet söz konusuysa, gerçekten de bir uzmana başvurmalısınız.

Sorunu yaşayan çocuğunuzsa ve bu durum kronik bir hal almışsa, bir pediyatriste danışabilirsiniz. Yaşadığınız durumun ne kadar zamandır sürdüğünü hesaplamanız, doktorunuzun işini kolaylaştıracak ve çok daha hızlı bir çözüme ulaşmasını sağlayacaktır.

Kaynak: http://kisiselbasari.com/uyurken-konu...

Peki kendi başınıza neler yapabilirsiniz?

Günümüzde bu sorunun çözümü için belirlenmiş bir metot bulunmamaktadır. Üzgünüz. Bununla birlikte aşağıda okuyacağınız tavsiyeler işinize yarayabilir.

Stres yaşıyorsanız, stresten kurtulmanın yollarını araştırın.

Geceleri uykunuzu tam aldığınızdan emin olun. Uyku açıklarınızı kapatın. İki haftalık periyodlar halinde bir uyku günlüğü tutun ve olanları kaydedin.

Kullandığınız ilaçları ve kullanım sürelerinizi de kaydedin.

Yediğiniz ve içtiğiniz şeylerin bir listesini yapın (özellikle de alkol ve kahve kullanımınızı kontrol altına alın).

Kaynak: http://kisiselbasari.com/uyurken-konu...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın