Görüş Bildir
Haberler
Ürün, Kültür, Fikir ve Görüşlerin Alışverişi: Küreselleşme Nedir?

Ürün, Kültür, Fikir ve Görüşlerin Alışverişi: Küreselleşme Nedir?

Nur YILMAZ
26.03.2023 - 21:47

Küreselleşme kavramını Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, OECD ve ILO farklı şekillerde tanımlamıştır. Ancak her bir tanımda ortak olan kavram uluslararası bütünleşmedir. Küreselleşme nedir, göstergeleri nelerdir, unsurları nelerdir? Şimdi sizlerle...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Küreselleşme Nedir?

Küreselleşme Nedir?

Bütün insanların ekonomik, siyasi, kültürel ve sosyal açıdan birbirlerine yakınlaşmasına ve bu yakınlaşmalar sayesinde bütünleşmesine küreselleşme denmektedir. Günümüzde hızla gelişen teknolojiyle birlikte küreselleşme de hız kazanmıştır. Küreselleşme sayesinde insan ilişkileri daha kolay bir hale gelmiştir. Küreselleşmeyle birlikte aradaki mesafeler önemsiz hale gelmiştir. 

Globalleşme ismi ile de bilinen küreselleşme fikir, ürün, dünya görüşü ya da kültürlerin alışverişinden ortaya çıkan uluslarası bütünleşme sürecine verilen isimdir.

Küreselleşmenin Ortaya Çıkmasına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Küreselleşmenin Ortaya Çıkmasına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Türkiye'de ve dünyada teknolojinin ilerlemesi ve iletişimdeki kolaylaşmayla beraber küreselleşme artmıştır. Küreselleşmeyle birlikte insanların tüketiminde de küreselleşme yaşanmıştır. Küreselleşme kendiliğinden ortaya çıkmamıştır. Aksine beş ana faktör küreselleşmenin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Serbest ticaret,

  • Dış kaynak kullanımı,

  • İletişim devrimi,

  • Liberalleşme.

Küreselleşme Göstergeleri Nelerdir?

Küreselleşme Göstergeleri Nelerdir?

Küreselleşme sürecinin bazı göstergeleri bulunmaktadır. Uluslararası mal ve hizmet ticaretinde yaşanan artış bunlardan bir tanesiyken uluslararası sermaye hareketleri ve yatırımın artışı küreselleşme göstergeleri arasında yerini almaktadır. Küreselleşme sürecinin en büyük göstergesi olarak çok uluslu yapıya sahip olan şirketlerin büyümesi kabul edilir. Son küreselleşme göstergesi olarak iletişimin artması, haberleşme ve ulaşımdaki maliyetlerin azalması kabul edilebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın