Görüş Bildir
Haberler
Üretkenlik ve Motivasyonu Arttırmak İçin 6 Etkili Yöntem

Üretkenlik ve Motivasyonu Arttırmak İçin 6 Etkili Yöntem

Gokcen Orhan
21.04.2014 - 09:48 Son Güncelleme: 21.04.2014 - 10:30

Üretkenlik ve motivasyon, her başarılı kariyer insanının ve girişimcinin günlük olarak ihtiyaç duyduğu ve bolca tükettiği iki etken. Amaçları olan ve ne istediğini bilen insanların, belki de gerekenden fazlasını yapmak için, sürekli kendine daha yüksek hedefler koyduğu bir dünyada, bunları kazanmak için belli başlı yöntemler de yok değil. Şahsım adına, bu iki konuda, kendi üzerimde sürekli test yaptığımı itiraf etmeliyim. Bir işi daha kısa zamanda nasıl yaparım, yaptığım işin kalitesini düşürmeden nasıl daha fazlasını ortaya koyabilirim soruları zihnimin boş kaldığı zamanların çoğunda beni meşgul eden iki sorudur.

Yatağımıza acıklı gözlerle veda ettiğimiz bu pazartesi gününde, üretkenliğinizi arttırmanız için , aşağıda bugüne kadar edindiğim deneyimlerden çıkardığım 6 yöntemi paylaşıyorum. Umarım aynı yöntemler sizin için de faydalı olur! 1. Çalıştığınız ortamı sık sık değiştirin.

Yok artık dediğinizi duyar gibiyim. İşimi gücümü bırakıp, nasıl yer değiştireyim diyorsunuz büyük ihtimalle. Haksız değilsiniz, aramızda sabit bir masada mesaisini tamamlama durumu olan, kahve molasına bile zorlukla çıkanlar olabilir. Eğer durum böyleyse, en azından ofisinizdeki yerleşimi sıklıkla değiştirmenizi ve molalarınızda ya da öğle yemeklerinde farklı yerlere gitmenizi tavsiye edebilirim. Çünkü, yeni yerleri ziyaret etmek, düşünme biçiminizi değiştirir ve iyi fikirlerin akmaya başlamasına olanak tanır. Serbest çalışma imkanı olan girişimciler ve freelance çalışanlar için ise, daha alışılmadık bir tavsiyem var : tek bir yerde çok uzun süre kalmayın. Kafelere, parklara, belki bir arkadaşınızın evine, ama mutlaka farklı bir yere gidin ve yer değiştirin. Hiç olmazsa, hava soğuk değilse ve yağmur yağmıyorsa balkona çıkın! Bu dediklerimi en azından bir kere deneyin, “ tebdil-i mekanda ferahlık vardır” sözünü daha iyi anlayacaksınız 2. Başkaları için kendinizi tüketmeyin.

İşyerlerinde ya da dışarıda, hepimizin birçok insanla çalıştığı bir gerçek. Çoğu zaman bu, bir ekibin parçası olmak anlamına geliyor. Bu ekiplerde de herkes aynı motivasyona ve yeterliğe sahip olmayabiliyor . Bu anlamda, özellikle bir organizasyonda lider konumunda iseniz, bazen diğerlerinin eksiklerini kapatmanız farz oluyor. Fakat bunu elinizden geldiğince az yapmak sizin yararınıza olacaktır . Çünkü performansı düşük bir çalışanı sürekli takviye etmek ve onun açıklarını kapatmaya çalışmak, hem motivasyon hem de üretkenlik anlamında size zarar verir. Satış, pazarlama ve girişimcilik gibi farklı çalışma disiplinlerinde edindiğim tecrübeye dayanarak, bunun karşı tarafta zamanla bir alışkanlığa dönüştüğünü ve ihmallerin başladığını da ekleyebilirim . Bu demek değil ki, kimseye yardım etmeyin kendi işinize bakın; ama hangi noktada nasıl yardım edeceğiniz konusunu iyi düşünün ve kendinizi tüketmeyin. 3. Dikkat dağıtan tüm unsurları elemine edin.

Birlikte çalışmak ve sinerji bir iş yaparken önemli olsa da, bazen yaratıcılığınızı kısıtlayan faktörler olabilirler . Herşeyi ekibinizle birlikte yapmak, dikkat dağınıklığına ve aklınızın ucuna kadar gelen fikirleri kaçırmanıza neden olabilir. Çünkü diğer insanların ve etrafınızda gelişen olayların her biri, beyniniz için bir düşünme süreci başlatır ve basitçe yeni fikirlerin geleceği kanallar tıkanır. Eğer mümkün olduğunca kendinizi dış etkenlere kapatıp, kendi kendinize çalışırsanız, zihniniz “nefes alacak” ve daha etkin çalışma süreçlerine vakıf olduğunuzu göreceksiniz . Bu kimi zaman telefonunuzu kapatmak anlamına gelse bile, sağlayacağı faydaya değer bir yöntemdir. Proje liderliği yaptığım tecrübelerimde, 15 dakikalık “ben bunu bi’ düşüneyim abi” seanslarım, ekibim tarafından pek anlaşılmasa da, uzun vadede bana çok faydası olmuştur. 4. Dinleyeceğiniz müziği iyi seçin.

Üretkenliği artırmak için müziği kullanmak birçoğumuzun diğerlerine nazaran daha çok uyduladığı bir yöntem. Ama burada hangi müziği dinlediğimizin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Örneğin, R&B seviyorsanız, ve türün oldukça gürültülü örneklerini listenizde açık unutursanız, bir noktada benim yaptığım gibi “kafam çok karışık, neden böyle oldu” diye sorabilirsiniz. Cevap çok basit aslında : müzik psikolojinizle doğrudan bağlantıda çalışır ve baskın olduğunda sizi düşündürür . Bu yüzden sakin ve sizi dinlendiren müzikleri tercih etmenizde fayda var . Örneğin bu yazıyı yazarken fonda London Grammar diye nefis bir gruba ait listeyi dinliyorum Youtube’da. Tavsiye ederim, tavsiyelere de açığım! 5. Televizyon izleyin

Radyo dinlemek de olabilir. Bunda bana en çok faydası olan şey, düşünmek zorunda olmadığım bir süreç olması. Ortamlar ve insanlar gözümün önünde değişip dururken, çok favorim olmasa da televizyon izlemenin, gereksiz “kafa patlatmama” engel olduğunu farkettim. Bir de bu pasif sürecin, aynı zamanda sizin için bir esin kaynağı olma ihtimali var. Televizyonda “tam o anda” göreceğiniz birşey, uğraştığınız işle ilgili fikir verebilir ya da 2 saattir göremediğiniz basit problemi görüp çözmenizi sağlayabilir. 6. Uzun molalar vermeyi deneyin.

“Onu biz de biliyoruz da fırsat yok.” demeyin hemen. İşlerin çokluğu sizi bunu yapmaktan alıkoyuyorsa bilmeniz gereken birşey var. O da; kaliteli zamanın, zorlamayla edinilenden çok daha üretkenlik dostu olduğu . Örneğin, yarım saatte yapılacak bir işiniz varsa ve o an yapmak istemiyorsanız, bitirmeniz 1 saati bulabilir. Bu da şu anlama geliyor; o işi hem oflaya poflaya yaparsınız, hem de daha fazla zaman harcamış olursunuz, bu da nihayetinde sizi tüketir. Boşuna demedik öğrenciyken, “okul 3 gün, tatil 4 gün olsun” diye. O zaman sakalımız yoktu sözümüz dinlenmedi

Benim tecrübelerim ve naçizane önerilerim bu şekilde. Kendi adınıza deneyip, işe yarayıp yaramadığını görebilirsiniz.

Eğer sizin de bunun gibi yöntemleriniz varsa ve bize faydalı olacağını düşünüyorsanız, lütfen yorum bırakmaktan çekinmeyin. Paylaşalım, öğrenelim.

Kaynak: http://www.kafatech.com/uretkenlik-ve...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
7
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tuğceyy

cok faydali tesekkurler:)