Görüş Bildir
Haberler
Üniversiteler İçin Telafi Eğitim Önerisi Meclis'e Sunuldu

Üniversiteler İçin Telafi Eğitim Önerisi Meclis'e Sunuldu

AKP, salgın ya da deprem gibi durumlarda üniversitelerde uzun süre eğitim yapılamaması söz konusu olduğunda, yazın telafi eğitimi yapılmasını içeren kanun teklifini TBMM'ye sundu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Telafi eğitiminin önü açılıyor

Telafi eğitiminin önü açılıyor

AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan 28 maddelik 'Yükseköğretim Kanununu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Öngören Yasa Teklifi' Meclis Başkanlığı’na sunuldu. 

Teklif ile meydana gelen deprem, salgın hastalık ve elverişsiz hava koşulları gibi olağan dışı hallerde üniversitelerde eğitim öğretim faaliyetlerine uzun süreli ara verilmesi gereken ve telafi amacıyla yapılacak eğitimlerin ders yılında tamamlanamaması durumunda yaz tatilinde eğitim öğretime devam edilebilmesi veya telafi eğitimi yapılabilmesine yönelik düzenleme yapılıyor.

Rehber öğretmenler yaz tatilinde görevlendirilebilir

Rehber öğretmenler yaz tatilinde görevlendirilebilir

Teklif kapsamında, rehberlik öğretmenlerinin öğrencilerin tercihlerine yardım etmeleri için yaz tatilinde görevlendirilebilmeleri ve okul/kurum yöneticiliği verilenler ile yüz yüze eğitim yapılmayan eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerin yıllık izinlerini 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre kullanması öngörülüyor. 

Öğretmenlerin yaz tatili içerisinde aralıksız 2 ay izinli oldukları; ancak bu 2 aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikle saptanacak meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlü tutulabilecekleri, rehberlik öğretmenlerinin öğrencilerin tercihlerine yardım etmeleri için yaz tatilinde görevlendirilebilmeleri öngörülüyor.

Vakıf üniversitelerine yüzde 15 burslu öğrenci zorunluluğu

Vakıf üniversitelerine yüzde 15 burslu öğrenci zorunluluğu

Yılda iki kez yapılan doçentlik sınavı, ihtiyaca göre artırılacak. Buna göre doçentlik sınavı noktasında talebe göre sınav tarihleri ve yılda kaç kez yapılacağı yılbaşında planlanacak.  Üniversitelerin ulusal veya uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen projelerine finansman desteği sağlama imkanı getiriliyor. 

Vakıf üniversitelerinde lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında her bir alan için aldıkları öğrencinin yüzde 15'i kadar burslu öğrenci alma zorunluluğu getiriliyor. Bir vakıf üniversitesindeki tıp fakültesi 100 öğrenci alıyorsa 15 öğrenci de burslu almak durumunda kalacak.

Kanun teklifinde yer alan diğer detaylar arasında neler var?

Kanun teklifinde yer alan diğer detaylar arasında neler var?

Devlet yükseköğretim kurumlarında yalnızca Ar-Ge projelerinde çalışan doktoralı araştırma görevlileri ve araştırmacıların özlük haklarında bazı iyileştirmelere gidilecek. Araştırma görevlisi kadrosunda olup tezini tamamlayan araştırma görevlilerine, bu kadrolarında 6 ay daha kalma hakkı getiriliyor. 

Teklif ile vakıf üniversitelerinin elde ettikleri toplam öğrenci gelirlerinin yıllık yüzde 2'sini bir kamu bankasına açacakları hesapta bloke etme zorunluluğu getiriliyor. 

Öte yandan Ankara'da Ankara Bilim Üniversitesi ve Kocaeli'nde Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi isminde iki yeni vakıf üniversitesi kurulması öngörülüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
110
43
32
11
5
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

zamaninda universitede yaz okulu almistim. sunu diyebilirim yaz sicaginda dersler hic cekilmiyor. ogrencilere sabir diliyorum.

dilara.eser

Umarım kabul edilir çünkü hepimiz meslek sahibi olmak için okuyoruz ve bahar yarıyılındaki dersler nispeten daha mesleğe yönelik oluyor. Uzaktan eğitimi yete... Devamını Gör

Lestat

Meclise sunulan öneriyle alakalı içerik görünce, içeriği "umarım öneriyi chp vermemiştir, umarım öneriyi chp vermemiştir, umarım öneriyi chp vermemiştir" diy... Devamını Gör