Görüş Bildir
Haberler
Ülkenin Yetiştirdiği En İyi Senaristlerden Burak Aksak'tan 15 Dizi/Film/Kitap Tavsiyesi

etiket Ülkenin Yetiştirdiği En İyi Senaristlerden Burak Aksak'tan 15 Dizi/Film/Kitap Tavsiyesi

Talha Enes
13.08.2017 - 13:38 Son Güncelleme: 13.08.2017 - 16:37

Efsane dizi Leyla ile Mecnun ile adını duyuran senarist Burak Aksak son dönemde yazıp yönettiği filmlerle gündemde. Dede Korkut Hikayeleri'nden sonra Deli Dumrul adlı filmin hazırlıklarına devam eden ünlü senaristten Onedio okurları için 5 dizi 5 film ve 5 kitap önerisi istedik. O da bizi kırmadı.

Not: Dizi ve filmlerin özetleri beyazperde.com sinematurk.com adreslerinden alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Diziler

1) Shameless

1) Shameless

Bir aile düşünün; her bir ferdi bir başka pis işe bulaşmış olsun. Alkolik bir baba ve yaşları 2'den 20'ye uzanan 6 çocuk, terkedip giden bir anne..

Shameless bu karanlık tablodan sıkı bir dram yerine, trajikomik bir hikaye çıkarmayı başarıyor. 

En büyük kardeş Fiona'nın ayakta tutmaya çalıştığı ailesi, her geçen gün biraz daha uçuruma sürüklenirken, işler bir türlü düzelmek bilmiyor

IMDb 8.7

2) House M.D

2) House M.D

New Jersey eyaletindeki bir hastanede bulaşıcı hastalıklar konusunda uzman doktor Gregory House ve üç kişilik ekibinin hastanede başlarından geçen olaylar anlatılmaktadır. Medikal dizi kategorisinde de değerlendirilebilecek dizide Doktor Gregory House başarılı operasyonları yürütmesine rağmen fazla risk alması sebebi ile hastanede yönetimi tarafından kovulur. Diğer hastanelerde Doktor Gregory House’u riskli karar alan bir yapısı olduğu için işe almak istemezler. İngiliz aktör Hugh Laurie gösterdiği performans ile Dr. Gregory House karakterine çok farklı anlamlar katmıştır. Asosyal, zeki, saplantılı bazen de huysuz ve ukala olmasının yanında Dr. Gregory House zor hastalıklara çözüm getirebilen ve riski seven bir doktordur.

IMDb 8.8

3) Oz

3) Oz

Oz, HBO kanalında 1997-2003 yılları arasında yayınlanmış hapishane konulu dizi. Toplam 6 sezon sürmüş olan dizi, kısaca OZ denilen Oswald State Correctional Facility adlı bir Amerikan hapishanesinde geçen olayları anlatıyor. Neo Nazilerin, Afrika kökenli Amerikalılar'ın, motorcuların, Sicilya mafyasının, Müslümanların, İrlandalıların, Latinlerin ve diğerlerinin etrafında dönen bu dizide pek çok aşırı şiddet içeren sahne bulunmaktadır. Çekimler Bayonne, New Jersey'de yapılmıştır.

IMdb 8.9

4) Modern Family

4) Modern Family

Modern Family konusu ile bir aile yaşantısının içinde olabilecek tüm detayları ekranlara getiriyor. Üç farklı ailenin üzerinden giden hikâyede kendinize ve kendi ailenize has mutlaka bir detayla karşılaşacaksınız. İlk aile Ed O’Neill ve Jay Pritchett çiftinin rol aldığı ailedir. Jay ve genç eşi Gloria mutlu bir beraberlik yaşamaktadırlar. Ayrıca Manny isimli bir çocukları vardır. İkinci aile Claire ve Phil çiftidir.

Claire öz olarak Jay Pritchett’in kızıdır ve dolayısıyla Phil damadıdır. İkilinin Alex, Haley ve Luke isminde üç çocukları vardır. Son aile ise Mitchell ve Cameron isimli iki eşcinselden oluşmaktadır. Mitchell karakteri de Jay Pritchett’ın öz oğludur ve Vietnam’dan Lilly isimli bir çocuk evlat edinmiştir. Oldukça karmaşık gibi gözüken ancak bir o kadar eğlenceli bu üç ailenin efsanevi birlikteliği ise Modern Family dizisi ile kahkahalarla ekranlarımıza yansıyor.

IMdb 8.5

İçeriğin Devamı Aşağıda

5) Scrubs

5) Scrubs

Dizi çoğunlukla, Bill Lawrence tarafından yaratılmış olan ve gerçekte var olmayan Sacred Heart hastanesinde geçer. Baş karakter John 'J.D.' Dorian'ın iç sesleri ve hayalleriyle renklendirilen anlatım, 20 dakikaya bir dünya sığdırabilecek cinstendir.

IMdb 8.4

Filmler

1) The Royal Tenenbaums

1) The Royal Tenenbaums

Royal Tenenbaum ve karısı Etheline’nin üç çocukları vardır: Chas, Richie ve Margot. Ve Çift bir gün ayrılma kararı alır. Oysa o güne dek Chas çocuk sayılacak yaştayken emlak işine girmiştir ve uluslararası finans dünyasında neler olup bittiğini bilecek düzeydedir. Margot oyun yazmaktadır ve henüz dokuzuncu sınıftayken elli bin USD’lik Braveman Grant ödülünün sahibi olmuştur. Richie teniste küçükler şampiyonudur ve U.S. Nationals finallerini üç yıl üst üste kazanmıştır. Şimdi, genç Tenenbaum’ların tüm bu parlak hayatı üzerinden ihanet, başarısızlık ve felaket dolu 20 yıl geçmiş ve her şeyin sorumlusu olarak kabul edilen kişi, genellikle ailenin babasıdır. The Royal Tenenbaums, bir dahiler ailesinin ve bu ailenin birdenbire, umulmadık şekilde bir kış toplantısı için yeniden bir araya gelmesinin hikayesidir.

IMdb 7.6

2) Naked

2) Naked

Johnny çalıntı bir arabayla geldiği Londra'da ilk önce eski sevgilisi Louise'in evine gider. Bir müddet burada kalsa da, hiçbir yere ait olmayan bu adamı bağlayan hiçbir şey yoktur. Johnny bavulunu alır ve Londra sokaklarında dolaşmaya başlar. Canının istediği yerde canının istediği gibi davranmakta, köşe başlarında kitap okumakta ve yeni insanlarla tanışmaktadır. Ama istisnasız, şehirde tanıştığı herkes mutsuzdur. 

IMdb 7.9

3) Big Daddy

3) Big Daddy

Sonny Koufax, hayatını rayına oturtmuş, orta yaşlarına ulaşmış, işinde fazlasıyla başarılı bir avukattır. Hayatındaki tek derdi ise güvendiği bir ilişkinin sonuna gelmiş olmasıdır. Sorumsuz tavırları nedeniyle sevgilisi tarafından terk edilen Koufax, sevgilisine artık sorumluluk duygusuna sahip olduğunu kanıtlamak istemektedir. Bu nedenle aniden bir çocuğu evlat edinmeye karar verir. Evine gelen 'yeni çocuk' Julian'la arasında doğan ilişki günden güne güçlenecektir. Dennis Dugan'ın yönettiği bir komedi-dram olan Big Daddy'nin başrollerini Adam Sandler ve Joey Lauren Adams paylaşıyorlar.

IMdb 6.4

İçeriğin Devamı Aşağıda

4) Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni

4) Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni

Aşk filmi çekmekten sıkılmış olan Haşmet (Şener Şen), elinde kendi deyimiyle; toplumsal içerik taşıyan dönem filmine ilişkin bir senaryo ile her kapıyı çalar. Sonunda yapımcı Abdülkadir'i ikna eder. Fabrikatör ve kızını rehin alan bir teröristin aralarında geçen bir öykünün başrolünü Müjde Ar'a teklif eder. Kabul görmeyince rolü daha önce hiçbir filmde oynamamış Jeyana (Pıtırcık Akkerman) verir. Fabrikatörü ise, eski sanatçı arkadaşı alkolik Nihat'a (Aytaç Yörükaslan) ısrarlarına dayanamayarak oynatır. Çok kısıtlı bütçesiyle çekime başlarlar. Çekim sırasında Nihat, kriz geçirip ölür. Haşmet, rolünde de onu öldürüp çekimi sürdürür. Bu arada yapımcı Abdülkadir piyasayı dolandırıp kaçar. Haşmet, ne olursa olsun onun için her şeyden önemli bu filmi tamamlayacaktır. Gerekli parayı iki çocuğunun annesi olan eski karısı verir. Ama Haşmet Jeyana ilgi duymaktadır. Jeyan ise teröristi oynayan Tarcan'la (Oktay Kaynarca) yakınlaşır. Haşmet kıskanır ve ikisini de önce kovar, sonra filmi bitirmek için yalvar yakar geri alır. Filmi bitirir. Ses kayıtlarının montajını, kopyalarını, afiş ve davetiyeleri binbir güçlükle tamamlar. Filmin kopyasını parası bittiği için çalar. Ama tüm çabası boşa gider. İlk gösterime kimse gelmez, çalışanlar da filmi beğenmez. Haşmet yıkılır, çocuklarıyla vedalaşır, intihara kalkışır. Tam o sırada gelen bir telefondan bir aşk filmi çekme teklif alır. Umutların tükendiği yerde, bildiği işi yapacağı bu yeni fırsat onu yaşama geri döndürür...

IMdb 7.8

5) Şekerpare

5) Şekerpare

Karakol amiri Ziver Bey ile çalışan ve ona çok saygı duyan Cumali genelevde çalışan Şekerpare'ye aşık olur. Ancak Şekerpare'ye Ziver Bey de ilgi duymaktadır. Şekerpare'nin de Cumali'den hoşlandığını anlayan Ziver genelev üzerindeki kontrolü arttırmaya çalışır. Hatta işleri evi kapatmaya kadar götürür. Ancak içlerine Cumali'yi de alan Letafet Hanım ve kızları Ziver'e hiç ummadığı bir oyun oynayacaktır.

IMdb 8.1

Kitaplar

1) Gece Yarısı İtirafı - Georges Duhamel

1) Gece Yarısı İtirafı - Georges Duhamel

Duhamel, 'Gece Yarısı İtirafı'nda Salavin'i konuşturur ve düşündürür bize. Salavin, toplum içinde öne çıkmayan silik bir roman kahramanıdır. 

'Gece Yarısı İtirafı'nda anlatılan, Salavin'in birkaç gün işsiz kalışıdır. Yazar, bu anlamsız görünen yaşayışın gerilerinde oynanan dramı sade bir dille ortaya çıkarır. 'Gece Yarısı İtirafı'nın büyük bir ilgi uyandırması, Duhamel'in Salavin'i dört kitabında daha yaşatmasına sebep olmuştur.

2) Buzdolabının Üstündeki Kız - Etgar Keret

Etgar Keret'in şenlikli, sıra dışı ve sarsıcı dünyasına açılan benzersiz bir geçit: Buzdolabının Üstündeki Kız. Sevdiği kadın için duvarların içinden geçmeye hazır bir genç, hiçten yapılmış bir adamı seven bir genç kadın, rüyalarını öğüten canavarla kapışan bir adam, şapkasının içinden tavşan çıkarmak isterken kopmuş bir tavşan kafası çeken bir sihirbaz, kendini sorgulamaya yeltenen dünyanın en geri zekâlı gizli ajanı, makineli tüfek ile bahçesindeki meyve ağacına dadanan çocukları kovalayan bir babaanne ve dahası… 

Buzdolabının Üstündeki Kız, gerçekliğin varsayılan ayarlarıyla ince ince oynuyor, sıradan hayatların saçmalıklarına neşter atıyor. Yürümekten çok tökezleyenler, görkemli kaybedenler, neden sorusunu sormaktan çoktan vazgeçenler Keret'in yarattığı dünyadan buraya, bizlere hınzır hınzır göz kırpıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3) Alemdağ’da Bir Yılan - Sait Faik Abasıyanık

3) Alemdağ’da Bir Yılan - Sait Faik Abasıyanık

“İşte karşı karşıyasın. Haydi bakalım. Söyle söyleyeceğini. De diyeceğini. Dinler de. Tatlı tatlı dinler de. Sevgiden söz aç. Ne çıkar; o seni anlarsa değil, sen onu anlarsan bir şeyler olacak.

(...)

Birdenbire bulunduğumuz odanın kapısı açılıverdi. İçeriye rüzgâr girdi. Soğukla beraber yapraklarını dökmüş bir ağaç girdi. Ağacın arkasından duman, dumanın arkasından bir kuş, kuşun arkasından bir bulut girdi.”

“Yılan Uykusu” adlı öyküden.

4) Liseden Arkadaşlar - Selçuk Aydemir

4) Liseden Arkadaşlar - Selçuk Aydemir

Mahalle kültürünün son demlerinin yaşandığı yıllar… İlk arkadaşlıkların okuldan değil de apartmandan kurulduğu, bakkala diye evden çıkıp arkadaşlarla sokaklarda oynanan zamanlar… Küçükçekmece’nin küçük bir mahallesinde büyüyen ve artık gerçekten büyüdüğüne inanan Selçuk, çetecilik işlerini bırakıp gideceği “süper” lise ile hayatında başka bir sayfa açma hayalleri kurarken evdeki hesap çarşıya uymuyor. Selçuk ne kadar beladan uzak durmak istese de arkadaşları Mete, İsmet ve Serkan’ın da farkında olmadan yaptıklarının katkısıyla belanın tam ortasında buluyor kendini.

Çalgı Çengi, Düğün Dernek, Kardeş Payı ve İşler Güçler gibi dizi ve filmlerin senarist ve yönetmeni Selçuk Aydemir, 15 yaşındaki bir ergenin gözünden ilk aşkları, arkadaşlıkları, hayalleri, aileyi ve mahalle yaşamını anlatıyor. Fonda da Selçuk ve arkadaşlarının okulun en belalı adamına karşı giriştikleri mücadelenin mizah dolu hikayesi var.

Beden dersinin olduğu gün formasının altına eşofman giyenler, siyah-beyaz tüplü televizyona Commodore 64 bağlayan dedeler, sevdiği kıza açılırken ölecekmiş gibi olup da ölmeyenler, kolay çarpılıyor diye Pi’yi 3 değil de 5 alanlar, mahallenin mavi tikli official ulakları yani dırdırcı teyzeler ve arkadaşlık yeminini tamamlamaya kararlı bir grup ergen başrolde Liseden Arkadaşlar’da…

Selçuk Aydemir’den lise sıralarını hatırlatacak, sıcacık, bol kahkaha vaat eden bir kitap

5) Herkes Herkesle Dostmuş Gibi - Barış Bıçakçı

5) Herkes Herkesle Dostmuş Gibi - Barış Bıçakçı

Tuhaf bir oyun oynuyor sanki insanlar. Birinin öyküsü sürüp giderken, bir hayat devam ederken, yanından geçen, oralarda bir yerde gezen bir başkasına, 'öteki' hayatlara ilişiyor gözümüz, gönlümüz. En derin, en gizli, hem de en sıradan öyküler bunlar. ...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
626
190
99
86
85
84
60
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?