Görüş Bildir
Haberler
Minsk’te Ukrayna Zirvesi: Anlaşma Metninde Uzlaşıldı

Minsk’te Ukrayna Zirvesi: Anlaşma Metninde Uzlaşıldı

FreiGeist
11.02.2015 - 21:43 Son Güncelleme: 12.02.2015 - 11:05
İçeriğin Devamı Aşağıda

Normandiya Dörtlüsü görüşmesinde, 10 ya da 10'dan fazla maddeden oluştuğu belirtilen anlaşma metninde uzlaşıldı. Metin Donbass temsilcilerini de kapsayan Ukrayna Temas Grubu'nun onayına sunuldu. Merkel ve Hollande'ın 48 saat içinde ateş öngören anlaşmanın imzalanmasının ardından basın toplantısı düzenleyeceği gelen son bilgiler arasında.

Belarus'un başkenti Minsk, Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna liderlerinin katılımıyla Normandiya Dörtlüsü görüşmesine ev sahipliği yapıyor.

RİA Novosti'ye konuşan bir kaynak, 10 maddelik bir anlaşmanın yüzde 80 oranında hazır olduğunu, ancak metnin geri kalan kısmı üzerindeki müzakerelerin hâlâ devam ettiğini aktardı. TASS ise 12-13 maddelik bir ateşkes anlaşması üzerinde çalışıldığını belirtti. Yine RİA Novosti'ye konuşan bir diplomatik kaynak, anlaşmanın Donbass'ta 48 saat içinde ateşkes, ağır silahların tahliye edilmesini ve güvenlik bölgesi oluşturulmasını öngördüğünü belirtti.

ANLAŞMA, TEMAS GRUBU TOPLANTISININ ARDINDAN İMZALANABİLİR

ANLAŞMA, TEMAS GRUBU TOPLANTISININ ARDINDAN İMZALANABİLİR

'Müzakerelerde büyük ilerleme sağlandığını' açıklayan RİA Novosti'ye göre anlaşma metni, gözden geçirilmek üzere Donetsk ve Lugansk'taki temsilcilerin dahil olduğu Ukrayna Temas Grubu'na iletildi. Anlaşmanın, Ukrayna Temas Grubu toplantısının ardından imzalanması bekleniyor. Toplantıda Vladimir Putin'in Yardımcısı Vladislav Surkov, Donetsk Cumhurbaşkanı Aleksandr Zaharçenko ve Lugansk Cumhurbaşkanı İgor Plotnitskiy de yer alıyor.

Dört ülkenin liderleri, zirveye katılmak için akşam saatlerinde kente vardı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko tarafından karşılandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Minsk’teki görüşme, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in geçtiğimiz perşembe günü başlattığı temasların devamı niteliğinde.

İki Avrupa lideri, önce Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko ile görüşmek için Kiev’i ziyaret etmiş, ertesi gün de Moskova’ya geçerek Rusya lideri Putin ile bir araya gelmişti. Geçtiğimiz pazar günü de dört lider arasında telefon görüşmesi gerçekleşmişti.

Görüşme, dört ülkenin dışişleri bakanları tarafından hazırlandı. Normandiya Dörtlüsü görüşmesinin öncesinde de Ukrayna Temas Grubu toplanmıştı.

Sputniknews ve Reuters

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0