Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'ye Arma Aranıyor

Türkiye'ye Arma Aranıyor

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ak Partili milletvekillerinin Türkiye’nin resmi armasının belirlenmesi için verdiği kanun teklifinin görüşmelerine başlandı. Armanın seçim sonrasında oluşturulacak komisyon tarafından belirlenmesi bekleniyor.

Dünyada Birleşmiş Milletler tarafından tanınmış 203 ülkeden 201’inin bayrakları dışında resmi sembolleri haline gelen “arma”ları var. Arması olmayan iki ülkeden biri Türkiye, diğeri ise Dominik Cumhuriyeti.

Bu boşluktan yola çıkan Adalet ve Kalkınma Partili 32 milletvekili “Türkiye Cumhuriyeti Devleti Resmi Armasının Belirlenmesi” için Meclis’e bir kanun teklifi verdi. Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşmelerine başlanan teklif, armanın belirlenmesi için TBMM bünyesinde bir komisyon kurulmasını ve bu komisyonun usul ve çalışma esaslarının belirlenmesini amaçlıyor.

Kurulacak komisyona Meclis’te temsil edilen siyasi partilere eşit sayıda üyelik verilmesi öngörülen teklifte yapılacak komisyon çalışmalarının toplam üç ayda tamamlanması, son bir ayda uzmanlardan oluşan çalışma grubu tarafından armanın tasarımının tamamlanması hedefleniyor.

Teklifin Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerine Halkların Demokratik Partisi’nin komisyon üyeleri katılmadı. AKP, CHP ve MHP’li üyelerin yer aldığı görüşmelerde armanın belirlenmesi için kurulacak komisyonun Haziran ayında yapılacak genel seçimler sonrasında oluşturulması konusunda ortak görüşler dile getirildi.

Türmen: Armaya ihtiyaç yok

Komisyonun CHP’li üyesi Rıza Türmen, bir arma belirlenmesine ihtiyaç olmadığını savundu. Türmen, “Türkiye toplumunun halkının benimsediği bir sembol var, o da ay yıldızdır. Toplum buna ihtiyaç duymuyor. Türk Bayrağı Kanunu da zaten ‘devletin sembolü olan bayrak’ ifadesini kullanıyor.” dedi.

Türmen’in bu sözlerine teklifin altında imzası bulunan Ak Partili vekillerden Zeynep Karahan Uslu, tepki gösterdi. Uslu, “Dünyanın hiçbir yerinde bayrak sembol değildir. Rezil olmamak için Ayyıldız kullanılıyor. Tarihsel mirasımızın bütün unsurlarının ve bugünkü yeni Türkiye’nin kodlarına sahip olan kapsayıcı bir arma oluşturulabilir” diye konuştu.

MHP milletvekili Faruk Bal ise, armada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve AKP’yi simgeleyen herhangi bir unsur olmasını kabul etmeyeceklerini belirtti. Bal, “amblemin Türk devletleri tarih sahnesine girdikten sonra yaptığı demokratik katkıları ve bizi üzen olayları da yansıtması lazım.” diye konuştu.

CHP’li Ali Özgündüz ise arma oluşturulursa Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı forsu yerine bu armayı kullanabileceğini öne sürdü , “Atatürk’ün sembolleri yerine Osmanlı Tuğrası benzeri bir şey getirilmek isteniyor diye düşünüyorum.” dedi. Ak Parti’li Uslu, “Tercihle ilgili bir husustur. İsterse Sayın Cumhurbaşkanlığı makamı bugün de o forsu kaldırır, yerine yeni bir fors yapar. Ama konu bu değil. Öyle bir düşünce de ifade de yok.” dedi.

Armayı belirlemek üzere seçim sonrası kurulacak komisyonun yapısına ilişkin bazı değişiklikler için önergelerin hazırlanması için komisyon çalışmalarına ara verildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin armasında kanatları açık, uçuş pozisyonunda ve başı yukarı bakan bir güvercin var.

Ülkelerin sembolü: Bayrak ve arma

Ülkeler armalarını çeşitli kriterlere göre belirliyor. Kimi armasıyla politik bir mesaj verirken kimi de armasıyla tarihini yansıtıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin arması, ülkenin bayrak renklerini kendine kalkan yapmış bir kartal taşıyor. Kartalın bir elinde zeytin dalı diğer elinde ise beyaz oklar bulunuyor. Arma ile ABD’nin barış ve güvenlik için kendini kalkan edeceği mesajı veriliyor.

İsrail’in armasında ise İbranice İsrail yazıyor ve yedi kollu şamdan bulunuyor.

İran’ın 1979 yılında belirlediği armasında ise Allah yazıyor.

Rusya’nın çift kartal bulunan arması ise Ortodoksluğu simgeliyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de arması var. Kanatları açık, uçuş pozisyonunda ve başı yukarı bakan bir güvercin bulunan amblem Kıbrıs Türk halkının dünyaya açık olduğunu ve amacının ilerleme ve yükselme olduğunu simgeliyor.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/tur...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
3
3
0
0
0
0