Görüş Bildir
Haberler
Türkiye, Suriye Hava Aracını Düşürdü

Türkiye, Suriye Hava Aracını Düşürdü

ATKN
16.05.2015 - 17:03 Son Güncelleme: 17.05.2015 - 01:36

Arşiv

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suriye sınırında devriye görevini yapan Türk savaş uçakları, angajman kurallarını ihlal eden ve Türkiye sınırına yaklaşan hava aracını düşürdü. Hükümet kanadından ilk açıklamayı yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, sınırı ihlal eden Suriye helikopterinin düşürüldüğünü söyledi. Başbakan Davutoğlu 'sınırımızı ihlal eden kim olursa olsun cezalandırılır' şeklinde açıklama yaparken, Genelkurmay ise yaptığı yeni açıklamada 'hava aracı' ifadesini kullanarak, aracın Suriye topraklarına düştüğünü söyledi.

Bölgedeki yurttaşların anlattığına göre, saat 14.00 sıralarında Hatay'ın Altınözü, Defne ve Yayladağı ilçelerinde Suriye sınırına doğru giden Türk savaş uçaklarının geçişi sırasında, patlamaya benzeyen gürültü duyuldu. Bunun üzerine vatandaşlar 'Suriye sınırına uçak düştü' ihbarı yaptı. İhbar üzerine harekete geçen İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, uçak düştüğü belirtilen Altınözü İlçesi'nin Akdarı bölgesine giderek inceleme yaptı. Ayrıca Defne ve Yayladağı İlçeleri'nden gelen çok sayıda ihbar da ekipler tarafından değerlendirildi. Gelen bazı ihbarlarda Türk jetlerinin 2 füze fırlattığı, vurulan hava aracının 3 parçaya bölünerek düştüğü bilgisi verdiği de öğrenildi. Bazı kaynaklar da, geçen ay muhaliflerin kontrolüne geçen İdlip'in Cisr-Üs Şuur bölgesinde Hamman mevkiinde jetlerin hava aracına füze fırlatarak düşürdüğünü belirtti.

Suriye'de iç çatışmalar başladıktan sonra Suriye jetleri 20 Haziran 2012'de Akdeniz üzerinde keşif uçuşu yapan Türk RF-4E keşif uçağını; sonraki tarihlerde de Türk jetleri bir 16 Eylül 2013'de Suriye helikopteri, 23 Mart 2014'de MİG uçağını angajman kurallarını çiğnediği için vurarak düşürmüştü.

Genelkurmay'dan açıklama

Genelkurmay'dan açıklama

Konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle:

  • 16 Mayıs 2015 tarihinde saat 14.04’te, Suriye’ye ait bir hava aracının, (Hatay Altınözü güneyinde) Kuyubaşı istikametinde Türk hava sahasını ihlal ettiği tespit edilmiştir. 

  • Olay üzerine Hava Muharebe Devriye Görevi icra etmekte olan iki adet F-16 uçağımız bölgeye yönlendirilmiş ve söz konusu hava aracına müdahale edilerek hava aracı etkisiz hale getirilmiştir. Araç Suriye topraklarına düşmüştür.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

'Sınırı ihlal eden bir Suriye helikopteri düşürülmüştür'

'Sınırı ihlal eden bir Suriye helikopteri düşürülmüştür'

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, olayla ilgili açıklama yapmıştı.

Sivas'ta temaslarda bulunan Yılmaz, bir basın mensubunun 'Bugün Suriye'den kalkan uçaklar sınır ihlali yapıldığı için düşürüldü. Bu konuyla ilgili neler söyleyeceksiniz?' sorusu üzerine şunları söyledi:

'Öncelikle Silahlı Kuvvetlerimizle gurur duyuyoruz. Aziz milletimizin de gurur duyması lazım. Hava Kuvvetleri Komutanımızla ve Hava Kuvvetlerimizle gurur duyuyoruz. Kendilerine verilen görevi hakkıyla yerine getiriyorlar. Nedir görevleri? Türk vatanını, Türk sınırlarını koruyacak, hiçbir ihlale fırsat vermeyecek. Bugün 14.04 sularında öğleden sonra Cilvegözü’nü 5 dakika süreyle 7 mil sınırımızı ihlal eden bir Suriye helikopteri düşürülmüş durumdadır. Hakkıyla görevini yapan, sınırlarımızı ihlal eden Suriye güçlerine karşı gereken tepkiyi gösteren Silahlı Kuvvetlerimizi tebrik ediyorum. Pilotlarımızın hepsinin gözlerinden öpüyorum. Aziz milletimiz şundan emin olsun, Silahlı Kuvvetlerimiz Türk milletinin hak ve hukukunu korumak için 24 saat görev başındadır. Bundan sonra da görevi başında olmaya devam edecektir. Bu hükumetimizin kararlılığının Silahlı Kuvvetlere de yansımasıdır.' 

Bir gazetecinin, 'Düşürülenin insansız hava aracı olduğu söyleniyor' şeklindeki sözü üzerine Bakan Yılmaz, 'İnsansız hava aracı diyen de var, uçak diyen de oldu ancak şu anda bizzat bana iletilen bilgi helikopter olduğu şeklindedir. Ben kahraman pilotlarımızı gözlerinden öpüyorum ve hepsini tebrik ediyorum' dedi.

Suriye Devlet Televizyonu 'insansız hava aracı' demişti

Suriye Devlet Televizyonu Türk uçaklarının Suriye'ye ait insansız hava aracını düşürdüğünü söylemişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Sınırımızı ihlal eden kim olursa olsun cezalandırılır’

'Sınırımızı ihlal eden kim olursa olsun cezalandırılır’

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, katıldığı televizyon programında konuşmuştu. Davutoğlu şu açıklamayı yapmıştı:

'Olay olduktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanımızla da bizzat konuştuk. Doğru. İlk anda puslu hava olduğu için Suriye hava aracı olarak tespit ediliyor, daha sonra helikopter olduğu anlaşılıyor. Yaklaşık 7 mil kadar içeriye girip Türk sınırını ihlal edince önce uyarılıyor. Daha sonra ihlal devam edince de bildiğiniz gibi Suriye olayları başladıktan sonra verdiğimiz talimatla oluşmuş angajman kuralları var. Kim olursa olsun hangi gerekçeyle olursa olsun sınırımız ihlal edilmişse kesinlikle mukabelede bulunulur. Mukabelede bulunuyor jetlerimiz ve daha sonra Suriye sınırları içine o helikopter düşüyor. Türkiye'nin kararlılığını göstermesi bakımından önemli bir husustur. Türk Silahlı Kuvvetlerine verdiğimiz yetki son derece açıktır. Hangi gerekçeyle kim, ister karadan ister havadan Türk sınırlarını ihlal ederse mukabelede bulunulur ve ihlal eden kim olursa olsun mutlaka cezalandırılır. Bu da ümit ederim bu mesaj alınmıştır ve bir daha sınırlarımızı ihlal etme gibi bir cürete kimse kalkışmaz.'

DHA, AA, TSK ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0