Görüş Bildir
Haberler
Tunus'ta 5 Yıl Sonra Yeniden İşsizlik Protestoları

Tunus'ta 5 Yıl Sonra Yeniden İşsizlik Protestoları

Onedio Medya
22.01.2016 - 14:31 Son Güncelleme: 22.01.2016 - 16:13

Tunus'un güney batısındaki Kasrin vilayetinde 19 Ocak'ta başlayan işsizlerin gösterileri ülke genelinde yayılıyor. Ortadoğu isyanlarını başlatan olayda olduğu gibi yine işsiz bir genç yanarak öldü. Protesto gösterileri dört gündür devam ediyor, bir polis öldü. Tunus İçişleri Bakanlığı, gösteriler sebebiyle ülkede Cuma gününden itibaren akşam 8'den sabah 5'e kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tunus'ta başkentin güney batısındaki Kasrin vilayetinde 28 yaşındaki Ridha Yahyaoui ve bir grup üniversite mezunu genç, 2014’te iş talebiyle düzenledikleri gösteriler sonucu valilik tarafından ilk işe alınacaklar listesine adlarını yazdırmıştı.

19 Ocak’ta listede adının olmadığını gören Yahyaoui, protesto amacıyla tırmandığı direkte intihar edeceğini söyledi. O sırada elektrik akımına kapılarak ağır yaralandı, hastanede hayatını kaybetti. Ölümünün ardından hükümete karşı protestolar başladı.

Protestolar birçok kente yayıldı

Protestolar birçok kente yayıldı

Kasrin'de başlayan gösteriler, Silyane, Sidi Bu Zeyd, Kafsa, Bace, Cendube, Kayravan, Mehdiye, Safaks, Tatavin ve Medenin kentlerine de yayıldı.

Eylemciler ve güvenlik güçleri arasında çatışma çıkarken bir polis hayatını kaybetti.

“Diplomalı işsizlerin gösterileri” olarak tanımlanan protestolar nedeniyle Başbakan El-Habib es-Sıyd, Davos zirvesinden ülkeye erken dönme kararı aldı.

Tunus'ta resmi veriler, işsizlik oranının yüzde 15 olduğunu gösterirken, iş bulamayanların 3'te birini üniversite mezunları oluşturuyor.

Eylemciler, açıklamaların vaatlerden öteye geçmeyeceğini düşünüyor

Eylemciler, açıklamaların vaatlerden öteye geçmeyeceğini düşünüyor
İçeriğin Devamı Aşağıda

Hükümetin dün gece düzenlediği toplantının ardından ekonomik iyileştirme paketini açıklaması göstericileri sakinleştirmeye yetmedi. Birçok bölgede gösterilere katılan eylemciler, söz konusu açıklamaların vaatlerden öteye geçmeyeceği iddiasında bulunuyor.

Sokağa çıkma yasağı

Sokağa çıkma yasağı

Tunus İçişleri Bakanlığı, 19 Ocak'ta işsizliği protesto amacıyla başlayan gösteriler sebebiyle ülkede Cuma gününden itibaren akşam 8'den sabah 5'e kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

Tunus’ta ne olmuştu?

Tunus’ta ne olmuştu?

Başlarda 'Arap Baharı' olarak adlandırılan süreç, Tunus'ta 17 Aralık 2010'da Muhammed el-Buazizi adlı üniversite mezununun, seyyar satıcılık yaptığı arabasına el konulması üzerine kendini yakmasıyla başladı.

Eylemler, 14 Ocak 2011’de, 26 yıllık Cumhurbaşkanı Zeynelabidin bin Ali'nin görevi bırakarak, ülkeyi terk edip Suudi Arabistan'a sığınmasıyla sonuçlandı.

Gelişmeler, sokaktaki Tunuslular tarafından “Yasemin Devrimi” olarak adlandırıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zeynelabidin bin Ali

Muhammed Buazizi’nin kendini yakmasıyla başlayan ve Zeynel Abidin Bin Ali rejiminin yıkılmasıyla sonuçlanan protestolar Mısır’da yankı bulmuş, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek görevi bırakmak zorunda kalmış ve yargılanmıştı.

Ardından Libya’da silahlı çatışmalar çıktı, Devlet Başkanı Muammer Kaddafi öldürüldü. Bahreyn ve Yemen’de protestolar sert şekilde bastırıldı. Suriye’de çıkan savaş halen sürüyor.

Muammer Kaddafi

Ayaklanmaların ardından anayasa ve seçimlerle demokratik geçişi gerçekleştiren tek ülke Tunus oldu.

Tunus’ta 2014'ün Ocak ayında anayasanın onaylanmasının ardından parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı.

26 Ekim 2014’teki parlamento seçimlerinde seküler tabanlı Nida Tunus Partisi 217 sandalyeli meclisten 85 milletvekili çıkarırken Müslüman Kardeşler'e yakın Nahda Partisi 69 sandalye elde ederek ikinci parti oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimini de Nida Tunus lideri Baci Kaid Sibsi kazandı.

Baci Kaid Sibsi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini izleyen AB gözlemcileri seçimlerin genel olarak adil ve ılımlı bir atmosferde gerçekleştiğini açıkladı

Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’ne '2011'deki Yasemin Devrimi'nden sonra çoğulcu demokrasinin tesisi için yaptığı katkıdan ötürü' 2015 Nobel Barış Ödülü verildi. Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, Tunus Genel Sendikası, Tunus Endüstri ve Ticaret Konfederasyonu, Tunus İnsan Hakları Ligi ve Tunus Hukukçular Derneği’nden oluşuyor. 

AA, Bianet ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
3
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ahmetcan Oral

İlk seferde laik yönetimi deviremediler. Bir daha deneyelim dediler anlaşılan. İnşallah sonları diğer ülkeler gibi olmaz. İyi kötü idare ediyordu Tunus.