Görüş Bildir
Haberler
Trabzonspor - Beşiktaş Maçı İçin Yazılmış En İyi 10 Köşe Yazısı

Trabzonspor - Beşiktaş Maçı İçin Yazılmış En İyi 10 Köşe Yazısı

Fatih
04.05.2015 - 08:27 Son Güncelleme: 04.05.2015 - 09:07
İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğru plan, istenen sonuç - Cem Dizdar

Kadrolar açıklandığında iki takım açısından sürprizler ‘ön bölgede’ydi. Belli ki, ev sahibi Cardozo’yu, misafir ise Ba’yı maçın son bölümüne ayırmıştı. Soru şuydu; ‘’Kim doğru planlamış ve neyi bekliyordu?’’ Yani ilk devre geçiştirilecek ve maç ikinci devre oynanacaktı. Bu nedenle iki önemli ‘tehdit’in kenarda beklediği maçta en rahatlar, müdafaa hattındakilerdi.

Buna rağmen top gezdirme ve tehlike yaratmada ağır basan yine de Beşiktaş oldu. Yine de Sivok’un kornerden gelen topa usta işi bir ön koşuyla vurduğu kafa dışında ciddi bir gol pozisyonu üretemediler. Daha tutuk görünen Trabzon ise Opare’nin ‘uyuduğu’ anda Özer’in tribüne vurduğu top dışında ciddi bir pozisyon bulamadı.

Devamı...

%51 Biliç - Ali Ece

Başta Galatasaray maçında olmak üzere Ersun Yanal göreve geldiğinden beri Trabzonspor’un en etkileyici özelliği hücum presiydi. Son 1 hafta boyunca Slaven Biliç ve kurmayları buna karşı hangi stratejiyi uygulamaları gerektiği üzerine kafa patlattılar.

Serdar ve Necip’in cezalı olmasından dolayı ortaya çıkan ilk 11’deki yabancı kontenjanı sorunu, Trabzon deplasmanı galibiyet reçetesini karmaşıklaştı. Son tahlilde belirleyici olan ise Demba Ba’nın son zamanlardaki form grafiği oldu. Demba Ba son 1 ayda ilk 11’de başladığı maçların çoğunda sezonun ilk bölümündeki kadar tam verimli 90 dakikalar oynayamıyordu. O yüzden Biliç, son 30 dakika için halen ligin en etkili golcüsü klasında olan Ba’yı ilk 11’de sahaya sürmedi. Eldeki yabancı-yerli kontenjanını oyunun şartları ve gidişatına göre olabilecek en verimli ve optimum şekilde kullanarak çok değerli bir 3 puanın alınmasında belirleyici oldu.

Devamı...

Tolgay Trabzon'u bayılttı - Rıdvan Dilmen

Karşılaşmadan önce yoruma bir futbolcu ile başlamak gerek... 29 hafta geride kaldı ben böyle iyi bir orta saha oyuncusu daha izlemedim. Tolgay Arslan, müthiş bir futbol ortaya koydu. Savunmada vardı, sakindi... Tempoyu bir oyuncu ancak bu kadar güzel ayarlar... Dik oynadı, top kazandı.

Buna katkı sağlayanlar var mıydı? Vardı, o da Sosa... Demba Ba, gole rağmen biraz daha hareketli olsa skor daha farklı olabilirdi. Beşiktaş Teknik Direktörü Bilic'in de hakkını vermek gerekir. Kadrosunda o kadar problem var ki... Necip yok, Ersan'ın sakatlıktan sonra problemi var. Buna rağmen Bilic tüm hesaplarını yapmıştı, maçtan önce de kafasında iyi oynamıştı.

Devamı...

Virajı döndü - Mehmet Demirkol

Tarafsız izleyici açısından kayıp bir ilk yarıyı. Bilic’i, Mustafa’yı tek başına santrfor oynatması konusunda eleştirebiliriz. Çünkü, tek başına dünyasız ay gibi kalıyor. Ne orta sahanın ipini bağlayabilecek bir oyuncu oluyor, ne de Mustafa’nın pozisyonunu ona göre alacağı bir hedef.

Demba Ba öncesi Pektemek’in performansına bakın bir de Ba girdikten sonra... Eğer Ba’sız bir tek santrfor tercihi olacaksa bu Cenk olmalı. Ersun Yanal konusu ise başlı başına bir tartışma konusu. Sefa, Waris, Yusuf gibi bir hızlı üçlü ihtimali eldeyken Erkan’la, Özer’e iki kanadı vermeyi anlayamıyorum. 

Devamı...

Zor ve kolay - Metin Tekin

Biliç'in Demba Ba'yı yedek bırakıp ilk 11'de Opare tercihi için ne diyorsunuz? 

Ben, Bilic bu kadro içinde yabancı matematiğine de takılsa bir şekilde o problemi çözer ve Demba Ba ile maça başlar düşüncesindeydim ama öyle olmadı. Bunda Demba Ba'nın son haftalardaki pefrormansının da etkisi vardır muhakkak. Buna rağmen sahada rakip için her zaman en büyük tehdit olan Demba Ba'yı yanında oturtması bana göre doğru bir oyun başlangıcı değildi.

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın puan bıraktığı Avni Aker'den alınan üç puan, şampiyonluk yarışında fark yaratır mı?

Devamı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilic kazandı! - Attila Gökçe

Maç başladığı zaman görüldü ki hem Ersun Yanal, hem de Slaven Bilic, “asıl koz”larını kulübede oturtuyorlar. Beşiktaş’ta Demba Ba, Trabzonspor’da Oscar Cardozo bu oyunun jokeri olarak saklanmıştı.

Daha da şaşırtıcı olan, iki teknik adamın lig boyunca sergiledikleri felsefeden bu maçta özel olarak uzaklaşıp daha gerçekçi, daha kontrollu  oyunu öne almalarıydı. Trabzonspor da Beşiktaş da önceki maçlarına oranla yavaş ve sakin bir oyun sergilediler. Tatsız sürprizlere kapıları kapamak adına bol pası tercih edip savunmada hata yapmamaya çalıştılar.

Devamı...

Bilic şimdi kazandı! - Serkan Akcan

Fransız So Foot Dergisi, son sayısında Avrupa'nın önemli antrenörlerinin oyun felsefeleri üzerine nefis bir dosya yapmış. Genç yaşına rağmen önemli bir CV'ye sahip olan ve geçen sezon Sevilla ile Avrupa Ligi'ni kazanan Unai Emery, 'Neden sık formasyon ve oyuncu değiştiriyorsunuz?' sorusuna, 'Elimde 24 kişilik yetenekli bir kadro varken neden hep aynı 11 ve formasyonla oynayayım ki?' cevabını veriyor. 

Elinde 24 yetenekli oyuncu grubu olmasa da Slaven Biliç'in Trabzon'daki başlangıç kadrosu ve oyun anlayışı bir anlamda Emery'yi çağrıştırıyordu. Son haftalarda formsuz olan Demba Ba'yı yedek bırakıp, maça Pektemek ile başlamak yüksek risk içerse de kararının arkasında durdu. Şayet Beşiktaş şampiyon olacaksa Biliç'in Trabzon karşısındaki cesaretiyle olabilir. 

Devamı...

Bilic'in fendi, Yanal'ı yendi - Cemal Ersen

Maç kadroları açıklandığında günün espirisini basın tribünün çay ocağını çalıştıran Taner patlattı: “Bilic, Demba Ba’yı yedek soyundurunca, Ersun Yanal da meslektaşına jest yapıp Cardozo’yu kulübeye çekmiş.”

Dedik ya, espri diye. İşin aslı, Paraguaylının hastalığı nedeniyle sadece iki antrenman yapmış olmasıydı. Lakin Beşiktaş, Demba Ba olmasa bile ofansif yönü güçlü pek çok silaha sahipti. Mustafa Pektemek’in yanı sıra Gökhan, Olcay ve Motta gibi öne oynamayı seven, rakip savunmayı karıştırmayı bilen Sosa tarzı isimler vardı. Buna karşın Trabzonspor’da topu ileriye taşıyacak oyuncular eğer gününde ise Özer, sakatlıktan yeni çıkan Mehmet ve gol bölgesinde son vuruşları fiziği kadar kuvvetli olmayan Deniz vardı. Tabii bunlar teoride iş yapması beklenen isimlerdi.

Devamı...

Şampiyonluğa dev adım - Güntekin Onay

Bilic’in hangi 5 yabancı ile sahaya çıkacağını merak ediyorduk. Demba Ba’dan vazgeçti. Her tercih bir vazgeçiştir. Kazanmak zorunda olduğu bir maçta takımın en golcü ve en pahalı oyuncusunu yedek bırakmak neden? Hadi Mustafa ile Demba Ba birbirine yakın seviyede oyuncular olur. Yine anlaşılabilir. Ayrıca Mustafa Pektemek tek santrfor oynayacak bir futbolcu kesinlikle değil.

Nitekim Demba Ba, oyuna girdi ve beceri dolu klas bir gol attı. Sadece tabela değiştirmesi değil. Sahadaki varlığı, servisleri, rakibi tedirgin etmesi gibi farklı faktörler de var. Beşiktaş’ta orta saha veya savunmadan bir oyuncudan vazgeçmek daha mantıklı. Çünkü hem o bölgedeki oyuncuların seviyesi birbirine daha yakın hem de santrfor bu sistemde tek oynuyor. Ancak kazanan her zaman haklıdır. Bu kararlar ve tercihler ile maç kazanılıyorsa Hırvat teknik adam doğrusunu yapıyor demektir. 

Devamı...

Zirveye Demba Ba Nasihati - Bağış Erten

Eğer bu sezon bir bilgisayar oyunu olsaydı, her şey muhteşem görünürdü. Fikstür değiştikçe lig liderinin de değiştiği bir sezonun en fantastik günleri. Son üç haftada üç ayrı lider... Gol gol üstünde. Heyecan diz boyu. Stres arş-ı âlâya doğru koşuyor. Kim şampiyon olacak, onu bugünden bilmenin mümkün değil. 

Ama yeşil sahadaki gerçekliğe baktığımızda veriler farklı şeyler gösteriyor. Kâğıt ya da ekran üstünde büyük dinamizm yaratan Süper Lig saha içinde dökülüyor. Hangi takıma baksanız bu şampiyon olmamalı diyorsunuz. Oynanan oyun yarım saatten sonra fenalıklar getiriyor. Tribünler cılız, tempo düşük, yaratıcılık yok, adrenalin eksilerde. 

Devamı...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0