Görüş Bildir
Haberler
Tekstil Sektöründe Tehlike Çanları: İşten Çıkarmalar Başladı

Tekstil Sektöründe Tehlike Çanları: İşten Çıkarmalar Başladı

Satış hacmi hem ekim ayında hem de yıllık bazda düşüş gösteren tekstil sektöründe yoğun şekilde işten çıkarmalar yaşanıyor. Sektör temsilcileri, işten çıkarmalarının daha da artacağını belirtiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

‘Sektörde yoğun şekilde işten çıkarmalar var’

‘Sektörde yoğun şekilde işten çıkarmalar var’

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, perakende satış hacmi tekstil, giyim ve ayakkabı sektöründe yıllık yüzde 5,1, aylık ise yüzde 2,4 geriledi.

Bloomberg HT’den İlayda Kılıçay’ın haberine göre; TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meclis Başkanı Şeref Fayat; “Tekstil sektöründe yoğun bir işten çıkarma var. Enflasyonun altında bir kur seviyesi sürdürülemez. Finansman desteği olmazsa emek yoğun sektörde bu maliyet artışını karşılayamayan şirketlerde daha yoğun istihdam kaybı yaşanabilir. Kur seviyesinin tutulacağına yönelik öngörüsü olan firmalar, işler durgun olduğu için çıkarmaları yeni yıla bırakmadan yapabilirler” ifadelerini kullandı.

Fayat, işten çıkarmaların nedeninin asgari ücret artışının yaratacağı maliyetler olduğunu belirtti. 

Resesyon nedeniyle talebin ucuz ürüne yönelik olduğunu da belirten Fayat, “Sektör olarak aldığımız basit işleri bile Bangladeş, Pakistan, Çin gibi ülkelere kaptırdık” dedi.

‘İşten çıkarmalar daha da artacak’

‘İşten çıkarmalar daha da artacak’

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, Denizli’nin tekstil kenti olduğunu ve ihracatını bu alandan beslediğini belirtirken küçülme amaçlı işten çıkarmaların başladığına dikkat çekti. 

Yılbaşı öncesi firmalar yeni maliyetlerle karşılaşmamak için çalışan sayılarını azaltıyorlar. Tekstil sektöründe istihdamda gerileme göreceğimiz kesin” diyen Kasapoğlu, sektörde görünümün enerji fiyatları ve durgunlukla Temmuz sonrasından itibaren kötüleşmeye başladığını belirtti.

Firmaların 2-3 aydır zararlarını finanse edip yönetmeye çalıştığını da söyleyen Kasapoğlu şunları ifade etti: “Gidişatta değişim olmamasıyla Kasım’da ve Aralık’ta istihdamda düşüşler olmaya başladı. Tekstil ihracatçıları yılbaşından sonra dolar artmadığı için maliyetlerini dolar bazında artıracaklar. Halihazırda resesyon var ve Türkiye zaten rekabet edemez hale geldi. Satışlarda artış olmadığını gören firmalar daha fazla küçülmeye gider.”

‘Gelecekten ümitli değiliz’

‘Gelecekten ümitli değiliz’
İçeriğin Devamı Aşağıda

Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Özpehlivan, perakende satışlardaki düşüşün 3-4 ay öncesinde hissedilmeye başladığını söyledi.

Özpehlivan, Avrupa’da enerji fiyatlarındaki artışın Türkiye’deki siparişlere düşüş olarak yansıdığını belirtirken, “Gelecek 6 ay için ümitli değiliz. Yılın son çeyreği bizler açısından karlılığın en düşük seviyeye indiği dönemdi. Fiyatların düşmesine yönelik ışık görmüyoruz. İhracatta yaşanan yavaşlama bizler için asıl sorun. Bizleri zor bir dönem bekliyor” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
endividualist

Bende tekstil ihracatı yapıyorum. Sektör gerçekten çok zor durumda çok batan oldu bu sene dolarla borçlanıyoruz maliyetlerimizi karşılayamıyoruz. Geçen sened... Devamını Gör

endividualist

Bize suriyeli atolye çalışanı gerekmiyor bize işini bilen insanlar gerekiyor dikenin ne diktiğini bilmesi modeli yapanın ne yaptıgını bilmesi gerekiyor. Teks... Devamını Gör