Görüş Bildir
Haberler
Seçim Barajı Yüzde 7'ye Düşürüldü!

Seçim Barajı Yüzde 7'ye Düşürüldü!

Seçim barajının yüzde 7'ye indirilmesini de içeren seçim kanunu teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeyle ittifak içindeki partilerin çıkartacakları milletvekili sayıları ve seçim kurullarının yapısı da değiştirildi. CHP, düzenlemede Anayasa'ya aykırı olduğunu savunduğu maddeler için Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusunda bulunmaya hazırlanıyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu akşam kabul edilen ve 2023 seçimlerinde uygulanacak değişiklikler şöyle:

  • Yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7'ye indirildi.

  • İttifak yapan partilerin çıkaracakları milletvekili sayısının hesabı değiştirildi.

  • İl ve ilçe seçim kurullarında 'kıdemli hakim'in görev alması zorunluluğu kaldırıldı.

  • 'Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum' çerçevesinde yapılan düzenlemeyle cumhurbaşkanına 'seçim yasakları' muafiyeti getirildi.

CHP, AYM'ye götürecek

CHP, AYM'ye götürecek

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre yasa görüşmeleri sürerken açıklama yapan Anayasa hukukçusu CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, seçim kurullarının oluşumu ile 'seçim güvenliğini zedeleyecek' nitelikte olan 3 maddeyi 'ivedilikle' Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini açıkladı.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Ocak 2022'de oluşturulan seçim kurullarının 3 ay içinde lağvedileceğine dikkat çeken Kaboğlu, 'iptal' isteminde bulunacaklarını söyledi:

'Yurttaşlarımız bilsin ki, öncelikle teklifin, il ve ilçe seçim kurullarının kıdem esası yerine kura ile belirlenmesi ve halihazırdaki seçim kurullarının lağvedilmesi Anayasa'ya çok yönlü aykırı olduğu için bu ilgili maddeleri ivedilikle Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. Bekaları için bu değişikliği yapanların ısrarı devam edecek olursa, özellikle seçim güvenliğini zedeleyecek olan seçim kurullarının oluşumu ile alakalı maddeleri ivedi bir şekilde Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. Yurttaşlarımızın hukukunu her aşamada koruyacağız.'

CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 60 gün süresi bulunuyor. CHP bu süreyi beklemeden, yasanın yürürlüğe girmesinin hemen ardından iptal başvurusunda bulunacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
2
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Filmin adı Reis'i tekrar nasıl kazandırırız.... ... 😠🤪😡

mertens

MHP bir de %7 altı oy alırsa ne gülerim ama 😁😁, bu gidişle öyle olacak gibi