Görüş Bildir
Haberler
Sur: '20'si Küçük Çocuk, 200 Sivil Mahsur' İddiası

Sur: '20'si Küçük Çocuk, 200 Sivil Mahsur' İddiası

Onedio Medya
01.03.2016 - 12:27 Son Güncelleme: 01.03.2016 - 12:29

Sur’un 6 mahallesinde devam eden sokağa çıkma yasağı 90. gününe girerken, HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, üç mahallede 20’si çocuk, 200’e yakın sivilin mahsur kaldığını duyurdu. Diyarbakır Valiliği ise, iddiaları şüpheyle karşıladıklarını söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çatışmaların sürdüğü bölgeden bilgi aktaran az sayıda gazeteciden bir olan Hatice Kamer'in BBC Türkçe'de yer alan haberine göre son bir haftadır Sur’dan çok şiddetli patlama sesleri geliyor. Operasyon ve çatışmalar Fatih, Savaş ve Hasırlı mahallelerinde yoğunlaşmış durumda.

Milletvekili Yiğitalp, üç mahallede mahsur kaldığını belirledikleri 20 çocuktan bazılarının patlamalarda yaralandığını da söylüyor.

Yiğitalp “Sur’da bulunan aileler telefonla arıyorlar. Aileler üç mahallede dağınık bir şekilde kalıyor. 23 Şubat’ta bize gönderilen bir videoda yaralı çocuklar görülüyor. Yardım istiyorlar” dedi.

Milletvekili Yiğitalp bu mesajı 27 Şubat Cumartesi günü Twitter'da paylaştı

Çocukların yaş ve isimlerinden oluşan liste

Sibel Yiğitalp kendisine telefonla, mesajla bilgi verenlerden birinin de, yasaklardan önce Sur'daki yakınlarının yanına giden ve yasaklı bölgede mahsur kalan Demokratik Bölgeler Partisi DBP'nin Diyarbakır Bağlar ilçe eş başkanı Reyhan Kavak olduğunu söyledi. Kavak'ın da, Ocak ayı içinde bir şarapnel parçasıyla bacağından hafif yaralandığı ancak iyileştiğini ekledi.

Diyarbakır milletvekili Yiğitalp, Sur'da mahsur kaldıkları bilgisi gelen 11 yaş ve altında olan 11 çocuğun Aslan, Tosun ve Süer ailelerinden olduğunu kaydederek çocukların yaş ve isimlerinden oluşan bir listeyi de verdi:

“Aslan ailesinden Elif Su ( 4 aylık), Özgür (3) Muazzez (4), Rojda(7) , Gülistan(11) ; Tosun ailesinden Beritan (2) ve Şerife (10) ; Süer ailesinden Ruken (4) , Berfin (5), Kadir (11) ve Furkan Dağ (11) adlı çocuklar aileleriyle mahsur kalmış durumdalar. Furkan ve Kadir, yaralı. Ayrıca Seniha Süer (58) yaşındaki bir kadın da onlarla birlikte.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Valilik: 'Koridor açtık çıkmadılar'

Valiliğin konuyla ilgili açıklamasında, operasyon bölgesinden çıkmak isteyen vatandaşları karşılamak üzere iki vali yardımcısı başkanlığında, iki ayrı noktada, iki heyet görevlendirildiği, ayrıca bölgede ambulanslar ve diğer görevlilerin de hazır bulundurulduğu, ama kimsenin çıkmadığı kaydedildi.

Çocuklar da dahil sivillerin mahsur kaldığı iddialarının bu nedenle şüpheyle karşılandığını kaydeden valilik açıklamasında şöyle deniyor:

“Koridor taleplerinin, Sur bölgesinde BTÖ mensuplarına yönelik devam eden operasyonu sekteye uğratma amaçlı olduğu şeklinde bir kanaatin hâsıl olmasına, mağdur sivil iddialarının şüpheyle karşılanmasına ve söz konusu iddiaların samimiyetinin sorgulanmasına neden olmaktadır.

'Son on gün içerisinde 6 ayrı günde koridor oluşturularak Valiliğimizce her türlü iyi niyet gösterilmesine ve her türlü hazırlık yapılmasına rağmen operasyon, bölgesinden çıkışların olmaması bu çabaların bundan sonra da sonuçsuz kalacağı şeklinde bir değerlendirmeye neden olmaktadır.”

'Yeterli değil'

'Yeterli değil'

DHA/Arşiv

HDP Diyarbakır milletvekili Sibel Yiğitalp ise, valiliğin bir-birbuçuk saatlik güvenlik koridorlarının çözüm getirmediğini söyledi.

Yiğitalp, “Yaralılar var, yaşlı ve çocuklar var. Bombardıman durmadan devam ediyor. Her yerde hafriyat var. Fiziki koşullar da sivillerin ve yaralıların çıkmasına müsait değil. Aileler güvenliğin sağlanmasını istiyor. Ayrıca sivil heyet olmadan çıkmayacaklarını söylüyorlar. Abluka kalkmadan, güvenlik sağlanmadan o insanlar oradan nasıl çıkabilir ki?” diye konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Karbonat Erol

50 defa koridor açıldı. Çıksalardı. Yeter ulan bu mağdur edebiyatı,resmen canlı kalkan olmak için orada kalıyorlar.

Berk

İşte böyle ''MAĞDUR'' edebiyatı yapmak için güvenlik koridorlarından bilerek çıkmıyorlar. Önce bodrum kattaki masum siviller şimdi de çocuklar. Hep benzer ya... Devamını Gör

nebusimdi

Çıkanı vuruyorlar Pervin teyze. Ama kimin vurduğunu söylemem. Sen bil. Pişkin pişkin yalan söylemeye benzemez bu işler.