Görüş Bildir
Haberler
Stresin Buram Buram Kıvrımlara Akın Ettiği Beyninizi 10 Günde Sıfırlama Teknikleri

Stresin Buram Buram Kıvrımlara Akın Ettiği Beyninizi 10 Günde Sıfırlama Teknikleri

Effy
19.05.2022 - 09:00

Nasıl ki işte geçen yoğun günler, ayların ardından yenilenmek ve sıfırlanmak için uzun süreli bir izin alıyoruz; beynimiz de aynısına ihtiyaç duyuyor! Bill Gates bile yılda iki kez Pasifik Kuzeybatısı'nda bir kulübede inzivaya çekiliyor. Elbette böyle bir lüksümüz olmadığı için bizler şimdilik küçük aralar ve tatiller ile yetiniyoruz! İçinizdeki huzur ve sükuneti bularak beyninizi sıfırlamanın yollarını sizler için listeledik. 👇

1. Rahatlıkla hazırlığınızı yapın.

1. Rahatlıkla hazırlığınızı yapın.

Küçük tatiliniz için hazırlanırken aşırıya kaçmadan ve çaba göstermeden hazırlığınızı yapın. Tatilinize çıkmadan önce hazırlıkları son ana bıraktıysanız ne olmuş? Elinizden gelenin en iyisini yavaş yavaş yapın!

Hazırlamanız gereken en önemli maddelere öncelik tanıyın; tabağınızın hepsini silip süpürmenize gerek yok. Bunun basit bir yolu var: Eğer yalnıza bir saatiniz olsaydı nasıl bir iş ayrımı yapardınız? Nereden başlardınız? Neleri elerdiniz? Bazı işleri birine devredebilir misiniz? Elinizden gelenin en iyisini yapın ve yola koyulun. Unutmayın; siz eve döndüğünüzde evi sel alıp götürmüş olmayacak sonuçta...

2. Kendinize özel bir yer bulun.

2. Kendinize özel bir yer bulun.

Bu özel tatiliniz için nereye gitmeniz gerektiği size kalmış: Denize kıyısı olan bir yer, dağ manzarası olan bir yer, ormanlık bir yer...

Ama size küçük bir önerimiz var: Günlük rutin ve düşüncelerinizden arınmış özel bir yeriniz olsun. Tanıdık yerler sizlere hep tanıdık rutinleri anımsatır. Mesela yazlığınıza gittiğinizde ailenizle beraber geçirdiğiniz  vakitleri anımsarsınız. Bu kötü bir şey değil ama beyninizi sıfırlamak için tüm bu anı ve düşüncelerden arınmış size özel bir yer olmalı. Sizin kendinize özel bir alana ihtiyacınız var; metaforik bir adaya! İş ve evden uzak, kaçıp dinlenebileceğiniz özel bir ada...

3. İş düşünmek yok!

3. İş düşünmek yok!

Uzun bir sürenin ardından işten uzaklaşmak elbette garip hissettirir ve sürekli olarak 'Acaba bir şeyleri kaçırıyor muyum?' endişesi duyarsınız. Ancak unutmayın buraya yenilenmeye ve beyninizi sıfırlamaya geldiniz!

Sürekli olarak gelen mailleri takip etmek, bildirimleri kontrol etmek yenilemeye çalıştığınız enerjiyi alır götürür. O yüzden laptop gibi işle alakalı her şeyi evinizde bırakın ve biraz ara verin. Bu, diğer şeylere odaklanmanıza olanak sağlayacaktır.

4. Yalnız kalın.

4. Yalnız kalın.

Modern dünyada reklam panoları, parlayan ekranlar ve sevimli kedi videoları derken hep bir şeylere maruz kalıyoruz. Biraz yalnızlık tüm bunlardan uzaklaşarak kendimizle baş başa kalmamızı sağlayacak.

Peki, yalnızlık nedir? Bunun için kendinizi bir dağın tepesinde izole etmenize gerek yok. Bu daha çok kendi düşüncelerinizi dinleme, kendinizi tanıma ve çevrenizdeki yaşananlara birer mantık yüklemektir. Buradaki asıl amaç, dikkatinizi dağıtacak başka hiçbir şeyin olmaması. Bu yalnızlığa ulaştığınızda kafanızın içini boşaltma şansını edineceksiniz.

5. Doğa ile iç içe olun.

5. Doğa ile iç içe olun.

Çok yaygın Japon konseptlerinden biri olan Shrinkin-Yoku (Orman Banyosu) konseptinde yeşil bir alana gidiyorsunuz ve doğa ile iç içe olmak için 5 duyunuzu da kullanıyorsunuz. Etkileri ise inanılmaz.

Bu konseptin stresi azaltmak ve odağı arttırmak gibi somut etkilerini göstermesi ise en az 5 dakika sürüyor. Diğer pozitif etkileri ise güçlü bağışıklık sistemi ve yaratıcılığın artması!

6. Vücut ve zihnin birleşimi.

6. Vücut ve zihnin birleşimi.

Her gün parlayan ekranlar önünde işimize odaklanmışken, vücudumuz ve zihnimiz birbirinden kopuyor. 

Bizi dinlemeyen arkadaşlarımıza bir şeyler anlatıyoruz. Gün doğumunu izliyoruz ama aslında güneşi görmüyoruz. Güzel bir akşam yemeği yiyoruz ancak şimdiden yarın sabahı düşünüyoruz.

Vücudumuz ve zihnimiz eskiden en iyi arkadaşlardı ancak şimdi birer yabancıya döndüler. O yüzden onları yeniden kaynaştırmamız gerek! Fiziksel meditasyon bunun etkili yollarından biri. Dans veya yogayı da deneyebilirsiniz. Tamamen sizlere kalmış!

7. Beyninizi besleyin.

7. Beyninizi besleyin.

Yalnızlık önemlidir. Ama çözülememiş problemlerinizi sindirmenin ardından biraz da beyninizi beslemeniz lazım. 

Bazıları başka insanlarla derin sohbetlerden hoşlanır. Bazıları podcast dinler, bazıları kitap okur. Bu durumunuza göre farklılık gösterebilir. Tek kural beyninizi gerçekten besliyor olmak. Kendinize bir sorun: Niçin bunu tüketiyorum? Gerçekten istediğim için mi, yoksa can sıkıntısını gidermenin ve problemlerimi unutmanın kolay yollarından biri olduğu için mi?

Sabahları yürüyüşe çıkarak düşüncelerinizi dinlemek de beyninizi yenilemek için yardımcı olacaktır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
6
3
1
0
0
0