Görüş Bildir
Haberler
Starbucks'ın Yalan Filli Haberi

Starbucks'ın Yalan Filli Haberi

Gurmik Co
26.07.2015 - 17:34 Son Güncelleme: 26.07.2015 - 19:01

Konumuz: Starbucks’da Hayvan Dışkısı Çıkması 

Girişi şöyle yapalım: Kahvede gerçekten de hayvan kalıntısına rastlanır mı? 

Evet, ama bazı çeşitlerinde… 

Edindiğim Türkçe kaynaklara göre, Tayland’ın bazı bölgelerinde yaşayan filleri kahve ile besliyorlar. Daha sonra bu hayvanların dışkıları kurutularak ve dışkı uzaklaştırılarak aroması zenginleştirilmiş kahve çekirdekleri elde ediliyor. Bu kahvelerin kilosu 1000 Doları geçiyor ve bu da Black Ivory marka kahvelerini dünyanın en pahalı kahvesi yapıyor. Tabii ki sadece filler değil, bunun için özel seçilmiş kedi, geyik ve yarasalar da kullanılıyor. 

Normal kahveden farkı? 

Mideye alınan kahve çekirdeklerinin aromatik maddeleri buradaki sıvılar sayesinde daha fazla açığa çıktığı için normal kahvelere göre Black Ivory daha aromatik oluyor. 

Gelelim gelişme kısmına: Starbucks, Black Ivory satıyor mu? Ya da Black Ivory ile diğer kahveleri paçallıyor (karıştırıyor) mu? 

2005 verisine göre (Vikipedia) Starbucks’ın 5,712 kahve dükkânı var ve bunların 4,666'sı ABD'de, geri kalan 1,049'u da diğer ülkelerde bulunuyor. 

Birincisi; bu kadar dükkana kaç kilo Black Ivory göndermeniz gerekiyor? 

İkincisi; Her dükkana haftada 1 kg Black Ivory göndermek için 5712 kg/haftalık üretim gerçekleştirmeniz gerekiyor. Kaldı ki bu kahvenin üretimi çok zordur ve yine kaynak olarak aldığım habere göre dünyada 50 kg kahve olduğu yazılıyor. 

Üçüncüsü; Starbucks, deyim yerindeyse ABD’de “köşe kahvecisi” gibi bir şey… Tabii bazı şubelerinde Black Ivory satıyor da olabilir… 

Dördüncüsü; haberlere konu olan “European Food Organisation” adlı bir kurum… En basidinden bu kurumu Google’da arattığınızda kurumla alakalı bir bilgi gelmiyor. Sonuçlarda bu haberi paylaşıp trollenen haber sitelerini çok rahat görüyorsunuz. :) 

Özetleyelim ve bitirelim. 

İnternette gördüğünüz her şeye hemen kanmayın. Büyük firmalar halkla ilişkilerini daha profesyonel halde tuttukları için onlara “büyük” firmalar deniliyor. Firmaların ilk ağızlardan verdiği demeçleri okuyunuz. Ve bu firmaların hepsinde gıda mühendisleri vardır ve emin olun ki bu insanlar biz insanların sağlığı için çalışmaktadır. 

“MEDYAYA DEĞİL, MÜHENDİSE İNAN!” 

Kaynaklar: 

En pahalı kahve, fil dışkısından yapılıyor - Türkiye Gazetesi

Dünyaca Ünlü Marka Kahvelerinde Öyle Birşey Kullanmış ki… - Akademik Perspektif

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın