Görüş Bildir
Haberler
Sonuç Belirleyen Faktör: Gözler 3 Milyon Yurt Dışı Oyunda

Sonuç Belirleyen Faktör: Gözler 3 Milyon Yurt Dışı Oyunda

Emre Ordu
24.04.2018 - 19:03 Son Güncelleme: 25.04.2018 - 09:57

Erken seçim kararıyla birlikte Türkiye 24 Haziran'a kilitlendi. İttifak senaryoları, adaylık tartışmaları gündemin nabzını artırırken, gözlerin çevrildiği yerlerden biri de yurt dışı oyları. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinin ardından 16 Nisan referandumunda da kritik rol oynayan yurt dışı oyları yeniden siyasi partilerin odağında. Partiler, yaklaşık 3 milyon seçmenin bulunduğu oy pastasından daha fazla dilim alabilmek için kıyasıya bir yarışa girmeye hazırlanıyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yurt dışında yaşayan ve Türk vatandaşlığı olan kişilerin bulundukları ülkede oy kullanmasını kolaylaştıran ve vatandaşlık hukukundan kaynaklanan sorunların ortadan kaldırılmasını amaçlayan kanun tasarısı 2012’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçerek yasalaşmıştı.

Bunun üzerine yurt dışındaki Türk vatandaşları 2014 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez bulundukları ülkelerde sandık başına gitmişti. Daha önce sadece gümrük kapılarında sağlanan bu imkan, yurt dışı temsilciliklerin bulunduğu şehirlere genişletilmiş ve bu durum seçime katılımı geçmişe oranla arttırmıştı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt dışında en çok oy alan Erdoğan olmuştu

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt dışında en çok oy alan Erdoğan olmuştu

2014'te yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışındaki katılım yüzde 8,3 gibi düşük bir oranda kalmıştı. Yurt dışı oylarında; Recep Tayyip Erdoğan yüzde 62,3, Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 27,9 ve Selahattin Demirtaş yüzde 9,8 oy almıştı.

7 Haziran seçimlerinde AKP'ye iki, HDP'ye bir vekillik kazandırdı

7 Haziran seçimlerinde AKP'ye iki, HDP'ye bir vekillik kazandırdı
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Euronews'ten Zehra Yıldız'ın aktardığı habere göre, 7 Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde ve 1 Kasım 2015’te tekrarlanan genel seçimlerde yurt dışı seçmenlerinin oyu kritik rol oynadı.

7 Haziran 2015 genel seçimler öncesi 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanan yurt dışı temsilciliklerinden randevu alma sistemi kaldırıldığı için katılım kayda değer şekilde arttı. 7 Haziran’da yurt dışı ve gümrük kapılarında yaklaşık bir milyon Türk vatandaşı oy kullandı.

Milletvekilliği için başa baş yarışan adaylarda yurt dışı oyları belirleyici rol oynadı. 7 Haziran seçimleri için yurt dışı oyları Amasya ve İzmir’de AKP’ye iki, Kocaeli’nde ise HDP’ye bir milletvekili kazandırdı.

7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde yurt dışı oyları

7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde yurt dışı oyları

Türk nüfusunun yoğun olduğu Almanya’da 7 Haziran’da yüzde 33,9 olan katılım oranı, 1 Kasım’da yüzde 40,4’e yükseldi; 1 Kasım’da Almanya’da AKP yüzde 59,7 oy oranıyla birinci olurken, HDP yüzde 15,9 ile ikinci, CHP yüzde 14,8 ile üçüncü, MHP yüzde 7,5 ile dördüncü sırada kaldı.

Fransa'da da 7 Haziran seçimlerine oranla 1 Kasım seçimlerine katılım oranı arttı. 1 Kasım’daki seçimlerde AKP oylarında artış görünürken CHP, HDP ve MHP oylarında düşüş yaşandı.

16 Nisan referandumunda az bir farkla "evet" çıkarken yurt dışı oylar kritik önemdeydi

16 Nisan referandumunda az bir farkla "evet" çıkarken yurt dışı oylar kritik önemdeydi

Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin genişletilmesini karara bağlayan 16 Nisan referandumunda yurt dışında, Türk vatandaşlarının yoğunlukla yaşadığı özellikle Almanya ve Fransa gibi ülkelerde gurbetçi oylarının kritik rolü dikkat çekti.

Anayasa değişikliğinin halk oylamasına götürülmesi sonucu ‘Evet’ oyunun en fazla olduğu ülkeler; yüzde 77 ile Belçika, yüzde 73’le Avusturya, yüzde 70’le Hollanda oldu. Almanya'da bu oran yüzde 63 olarak kayıtlara geçti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
166
70
10
7
4
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SecreT

Gurbetçilerin oy hakları kati suretle ellerinden alınmalı. Kimse burda ne alınsın ne de kusura baksın. Bu ülkede onlar yaşamıyor, biz yaşıyoruz. Vatana karşı... Devamını Gör

Nen

Yahu arkadaş şu memlekette yaşamayan nasıl oy hakkına sahip olabilir.. Akıl alacak iş değil.

Aryayıldırım

kardeşim madem evet diyosun halinden memnunsun neden geri dönmüyorsun ülkene. oralarda rahat rahat yaşayıp burda sürünelim diye mi yapıyorsunuz .yurt dışı ... Devamını Gör