Görüş Bildir
Haberler
Şiirlerin Büyülü Dünyasının İskeletleri: Nazım Birimi Nedir?

Şiirlerin Büyülü Dünyasının İskeletleri: Nazım Birimi Nedir?

Özge Tepe
25.03.2023 - 21:16

Nazım birimi, nazım şekillerinde ölçü olarak kullanılan parçadır. Mısralardan oluşan şiirlerin kuruluşu, mısraların kümelenişi nazım birimini ortaya çıkarır. Türk edebiyatında farklı dönemlerde farklı nazım birimleri benimsenmiştir. Örneğin, Divan edebiyatında ağırlıklı olarak beyit, yani iki mısralı nazım birimi, kullanılırken bazı dönemlerde ise bentler tercih edilmiştir. Aynı zamanda serbest nazım birimleri de Cumhuriyet ile birlikte kullanılmaya başlanmıştır.

Bu içeriğimizde nazım birimi hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nazım Birimi Nedir?

Nazım Birimi Nedir?

Nazım birimi, nazım şekillerinde ölçü olarak kullanılan parçadır. Mısralardan oluşan şiirlerin kuruluşu, mısraların kümelenişi nazım birimini ortaya çıkarır. Türk edebiyatında farklı dönemlerde farklı nazım birimleri benimsenmiştir. 

Örneğin, Divan edebiyatında ağırlıklı olarak beyit, yani iki mısralı nazım birimi, kullanılırken bazı dönemlerde ise bentler tercih edilmiştir. Aynı zamanda serbest nazım birimleri de Cumhuriyet ile birlikte kullanılmaya başlanmıştır.

Türk Edebiyatında Nazım Birimleri

Türk Edebiyatında Nazım Birimleri

Nazım birimleri Türk edebiyatında şu şekilde kullanılmıştır:

  • İslamiyet öncesi Türk edebiyatında sagu ve koşuk gibi şiirlerde genelde dörtlük kullanılır.

  • İslamiyet etkisiyle gelişen halk edebiyatında dörtlük kullanılmaya devam edilir.

  • İslamiyet etkisinde gelişen edebiyatın diğer kolu olan Divan edebiyatında genelde beyitler kullanılmıştır. Bunlar 2 mısralı nazım birimleridir. Aynı zamanda bent adı verilen dörtlükler de kullanılmıştır. Divan edebiyatında yabancı kaynaklardan gelen ve dörtlük adı verilen murabba ve mısra sayısına göre farklı şekillerde adlandırılan beşli, altılı, yedili, sekizli şiirler de bulunur.

  • Milli edebiyat dönemi ve Cumhuriyet ile birlikte dörtlükler kullanılmıştır. Aynı zamanda serbest nazıma geçilmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın