Görüş Bildir
Haberler
Sesil Aktürk Yazio: Marco Mengoni

etiket Sesil Aktürk Yazio: Marco Mengoni

Sesil Aktürk
17.12.2020 - 18:18 Son Güncelleme: 18.12.2020 - 11:24

Bundan bir süre önce internette müzik araştırırken bir videoya rastladım. Dünyaca ünlü ve benim de çok sevdiğim sanatçı Adriano Celentano’yu görünce videonun devamını izlemek için bekledim. Orkestra başladı; beyaz t-shirt üzerinde çizgili gömlek, altına rahat bir pantolon giymiş bir başka sanatçı şarkı söyleyerek merdivenlerden iniyordu; sahnede Celentano’nun yanına geldiğinde ise artık şarkıyı birlikte söylüyorlardı. 

İnsanı coşturan, kıpır kıpır; sanki başkalarının görmediğini görebilen, yaşamla arasında kimsenin bilmediği bir sırrı varmış gibi bir ritmi vardı. Videonun altında “Marco Mengoni - La Casa Azul” yazıyordu. Şarkıcı öyle büyük keyifle söylüyordu ki izlerken gülümsememek, onun coşkusuna katılmamak imkansız gibi bir şeydi, tabi Adriano Celentano’nun da keyfi pek yerindeydi. Ardından ikinci şarkı geldi. Adriano Celentano’nun 1962 de yayımladığı - diğer yüzünde “La Mezza Luna” olan - ’45 liği “Si é Spento Il Sole”yi söylemeye başladığında bu enfes gülüşlü İtalyanın kim olduğunu araştırma ihtiyacı hissettim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Marco Mengoni, 25 Aralık 1988’de (Oğlak) kuzey İtalya Viterbo’da Noel gününde dünyaya geldi.

Marco Mengoni, 25 Aralık 1988’de (Oğlak) kuzey İtalya Viterbo’da Noel gününde dünyaya geldi.

Çocukluğundan beri her türlü müziğe ilgi duydu, poptan, r&b’ye, soul’dan rock’a her türlü müziği dinleyip müzik kültürünü derinleştirmek için çalışırken, karaokeyi keşfeden Marco, utangaçlıktan gizli gizli şarkı söylemeye başlıyor. Sonra ailesinin karşısında şarkı söyleyecek cesareti topladığında, onları şan eğitimi almaya ikna etmeyi başarıyor. Marco o zamanları hatırladığında gülümseyerek “O andan sonra müziğin düşündüğüm kadar basit olmadığını anladım... Öğrenecek çok şey vardı” diyor. 

Marco 14 yaşında şarkı söylemeye başlıyor. Sesini iyileştirmek için çok çalışıyor. Nefes teknikleri, yüz maskeleri, ölçekler, her türlü seslendirme üzerinde çalışmalar yapıyor. Endüstri Tasarımı okurken bir yandan da ses araçlarının yönetimi ve kullanımı için ilk teknikleri öğrendiği bir müzik okulunda eğitim alıyor. Marco’nun yeteneğini fark eden öğretmeni onu bir vokal beşlisine sokar ve onlarla birlikte akşamları sokaklarda şarkı söylerler. Yine bu dönemde çeşitli barlarda ve organizasyonlarda sahneye çıkıyor, arada barmenlik yapıyor. 2 yıl sonra, kurdukları yeni bir grupla coverları çaldıkları ve kendi bestelerinin yer aldığı bir repertuarla solo kariyerine başlıyor. Aynı zamanda diller fakültesine kayıtolur ve ses mühendisi ve programcı olarak deneyim kazanır. Tam üç yıl çok sıkı çalışıyor.

The X Factor

The X Factor

Yetenek şovu “The X Factor” ın 2009 yılının üçüncü sezon seçmelerine katılan Marco Mengoni canlı yayınlar sırasında 1973 yılında Angus ve Malcom Young kardeşler tarafından Sidney’de kurulan Hard Rock Grubunu AC/DC ‘nin – Heavy Metal’in öncüsü kabul edilseler de grup müziğini Rock ‘n Roll olarak tanımlar- “Black in Black”; Michale Jackson ‘ın 1987 albümü “Bad”den çıkan, yapımcılığını Quincy Jones ve Michael Jackson’ın üstlendiği, “Man in The Mirror” - müzik videosunda dünyadaki Adolf Hitler, Ku Klux Klan gibi dünyadaki genel sorunlardan bahseder ve aynı zamanda Moonwalker filminin açılış şarkısıdır – Michael Jackson’ın ısrarla sevgilisi olmadığını söylediği ve ek çok listede uzun süre bir numara kalan “Billy Jean”; Mia Martini’den “Almeno Tu Nell’universo”, Rolling Stones dergisi tarafından son 50 yılın en önemli ve etkili rock müzik sanatçıları arasında ilk sırada gösterilen The Beatles’dan “Helter Skelter”, Prince’den Kiss”, İngiliz şarkıcı ve söz yazarı David Bowie’nin 1980 yılında çıkarttığı albümü “Scary Monsters”dan 1.numara kadar yükselen şarkısı“Ashes to Ashes” ve Nina Simone ‘den “My Baby Just Cares for me” adlı şarkıları seslendirdi. 

Cremona Kaplanı Mina, Adriano Celentano ve Giorgio Todrani gibi pek çok tanınmış şarkıcıdan tebrik ve takdirini kazandı. 2 Aralık 2009 tarihinde yarışmanın galibi olarak ilan edildi ve Sony Music ile 300.000 € değerinde kontrat imzaladı.

Marco Mengoni platin plak sahibi

Marco Mengoni platin plak sahibi

4 Aralık 2009 tarihinde, Dove si Vola isimli beş coverdan oluşan ilk EP sini yayımladı. EP, İtalyan Albüm Listesi’ne dokuzuncu sıradan giriş yaptı ve platin plak olarak tescillendi. 

2010 -2011 yıllarında Marco hız kesmedi. 2010 Şubat’ında “Credimi Ancora” (tekrar inan bana) ile Sanremo Müzik Festivali’ne katıldı ve yarışmayı üçüncü sırada bitirdi. Listelerde 3. sıraya kadar yükselen şarkı 2010 yılında çıkardığı EP “Rematto“ da yer aldı. 

2010 yılında “MTV Yılın Adamı” kategorisinde 2006’dan itibaren verilmeye başlanan TRL (Total Request Live) ödülü ve MTV Avrupa Müzik Ödülleri 2010’da “En İyi İtalyan Sanatçı” seçilmesinin Ardından, “Avrupa’nın En İyi Sanatçısı” kategorisinin de galibi oldu. Tüm İtalya’yı kapsayan ve ikişer saatlik elli altı gösteriden oluşan ilk turnesi, Re Matto Tour 3 Mayıs 2010 tarihinde başladı. Tur sırasında Luca Tommassini ile çalıştı. Turun CD ve DVD si Ekim 2010 da yayımlandı. Albüm İtalya’da birinci sıraya yükseldi ve platin plak olarak tescillendi.  

2 Eylül 2011 tarihinde “Solo (Vuelto al Ruedo)” isimli yeni bir single yayımladı ve bu Solo2.0 isimli ilk LP nin habercisi idi. Elektronik ve rock müziğin etkisindeki bu albümde bulunan çoğu şarkı kendisine ait. Aynı zamanda albümde söz yazari Neffa ve Dente ile çalıştı. Orkestra şefi Fabio Gurian tarafından yönetilen ve şapel grubu Cluster tarafından seslendirilen parçalarda LP de yer alıyor. 

Bu albüm de İtalyan Albüm listesi’ne birinci sıradan giriş yaptı. Albümü tanıtmak amacı ile Mengoni 26 Kasım 2011 tarihinde Milano’da Solo2.0 Tour isimli bir İtalya turuna başladı. 

10 Ekim 2012’de Marco Mengoni “Bellissimo” ve “L’essenziale” isimli şarkılar ile 63. Sanremo Müzik Festivali’ne katılacağını ve “Campioni” ( Büyük Sanatçılar ) kategorisinde yarışacağını açıklamıştır. 

Jüri ve halktan en yüksek puanları alarak 63. Sanremo Müzik Festivali’nin galibi olmuş ve aynı gece, İsveç’in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2012 Eurovision Şarkı Yarışması’nda İtalya’yı “L’essenziale” isimli şarkı ile temsil etmiştir. Yarışma sonunda 126 puanla yedinci oldu. 

Corriere Della Sera’dan Luca Benedetti’ye göre Marco Mengoni “soul” ile “pop rock” arasında bir sese sahiptir. Maurizio Porro tarafından ise “büyüleyici bir miyavlama türü” olarak tanımlanmıştır.  

Gerçekten de “Aslan Kral’da” Simba’ya sesiyle hayat veren Mengo’ni 2009 yılı sonlarında müzikal tarzını “Black” ve “English” olarak belirledi. Pek çok röportajında The Beatles’dan , David Bowie, Michael Jackson’dan etkilendiğini dile getiren sanatçı, 2018 sonlarında da çıkarttığı albümü Atlantico’nun tanıtımı için düzenlenen Atlantico Tour’a Covid nedeniyle ara verdi ve soluğu Mezzogiorno olarak bilinen İtalya’nın güneyinde baharın hiç bitmediği Puglia’ya bağlı komün Osturni'de soluğu aldı.  

'Bir insana aşık olmanın ve bir kadına ya da bir erkeğe aşık olmanın hiç bir farkı yok“ 

Giydiği sandaletler yüzünden hayranlarının eleştirilerine hedef olan Marco Mengoni “Donne Magazine”e verdiği röportajda: “Sürekli ve hızla değişen dünya ile mücadele etmek zorunda kalan otuzlu yaşlardaki nesil kendinden önceki jenerasyona göre çok daha şanslı çünkü çağımızın haberlerine daha açık bir ruhla ve ön yargıya daha az eğilimli yaklaşma olanağına ve bunun için gerekli araçlara sahip.” 

“Riskleri ve sınırları düşünmüyorum, ten renginin tonunu veya bir erkeği ya da bir kadını sevme arasında hiç bir fark görmüyorum.”

Marco Mengoni mahremiyetini korumaya kararlı

Bununla birlikte Mengoni, seçimleri sebebi ile halkın boyunduruğuna sokulmak isteyen sanatçıyı korumak için, özel hayatından iyice ayrı tutulması gereken kamusal imaj yönetiminin ne kadar önemli olduğunun da farkında. Mengoni kamusal imajını yönetiminin sadece bir sanatçının kendisi için değil, sevdiği kişileri, onların özel hayatını korumak için de çok önemli olduğunu vurguluyor. 

Ergenlik zor bir dönemdi 

Şarkıcı bugün kendisi ile barış içinde; özgürlüğünü, bir insan olarak mahremiyetini korumakta ne kadar kararlı ve istekli görünüyorsa da “geçmişte işler tam olarak böyle değildi” diye ekliyor.  

Teenage’ken kilo problemleri olan sanatçı 100 kg üzerindeki kilosu onda psikolojik sorun yaratmış ve ilişkilerinde engelleyici bir faktör olmuş. “Neyse ki karakterimin oluşmasın için böylesine karmaşık bir dönemden hassas bir dönemden geçmiş olmam yaşamının zorlukları ile daha büyük bir güçle yüzleşmek ve her yeni hedefe kararlılıkla ulaşmam için gerekli tüm araçları bana sağladı.” 

Marco Mengoni Diskografisi 

2009 Dove si Vola 

2010 Re Matto 

2011 Solo2.0 

2013 Prontoaccorrere 

2014 ProntoaccorereSpain 

2015 Parole in Circolo 

2015 Le Cose Che No Ho 

2016 Liberando Palabras 

2016 Marco Mengoni Live 

2017 Onde EP 

2018 Voglio 

2018 Atlantico 

2019 Atlantico On Tour 

Kaynak:

Musictory Italy

Donne Magazine Italy

Wikipedia

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
11
10
9
5
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın