Görüş Bildir
Haberler
Seri Katilin Sözlerinden Askerlerin Gizli Mesajlarına Günümüzde Bile Gizemi Çözülemeyen Şifreli Yazılar

Seri Katilin Sözlerinden Askerlerin Gizli Mesajlarına Günümüzde Bile Gizemi Çözülemeyen Şifreli Yazılar

esma çetin
22.04.2023 - 22:41

Dünya üzerine gizemi çözülmeyen birçok gizem var! Yüzyıllar boyunca süregelen araştırmalara ve kriptanalize rağmen gizemi hala çözülemeyen birçok şifreli metin var. Bunlardan 7 tanesini sizler için listeledik. Hadi buyurun 👇

Kaynak: https://nakedsecurity.sophos.com/2013...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Dorabella – 1897, Birleşik Krallık

1. Dorabella – 1897, Birleşik Krallık

Ünlü İngiliz besteci Sir Edward Elgar, yakın arkadaşı Dora Penny'ye (Dorabella'ya) gönderdiği bir mektupta 87 sembolden oluşan şifreli bir mesaja yer verdi. Dorabella dahil hiç kimse bu mektupta ne yazdığını anlayamadı. 

Aynı semboller, Elgar'ın 1886 Liszt konser programında da bulundu. Ayrıca Elgar'ın 1920'lerdeki bir not defterinin içinden de aynı semboller çıktı.

2. Beale Belgeleri – 1885, Virginia, ABD

2. Beale Belgeleri – 1885, Virginia, ABD

Söylenilenlere göre bu belgelerde, Thomas J. Beale tarafından keşfedilen ve 1820'de Virginia'da bir yere gömülen gizli hazinenin yeri veriliyor. Belgeler kimliği belirsiz bir yazar tarafından 1885'te yayınlanan bir broşürde üç şifreli metinden oluşuyor. Aradan yıllar geçmesine rağmen ne bu belgedeki yazılan gizemi çözülebildi ne de hazinenin yeri!

3. Zodyak Katili – 1968-9, Kuzey Kaliforniya, ABD

3. Zodyak Katili – 1968-9, Kuzey Kaliforniya, ABD

ABD'de en az dört erkek ve üç kadına yönelik saldırılardan sorumlu olan seri katilin kimliği hala bilinmiyor. Bu saldırıların olduğu dönemde, 'Zodyak' lakaplı bir kişi, polise ve gazetelere toplam dört şifreli metin içeren bir dizi alaycı mesaj gönderdi. Bunlardan birinin şifresi çözüldü. Şifresi çözülen metin ise şöyle:

'İnsanları öldürmeyi seviyorum çünkü çok eğlenceli. Ordan vahşi hayvan daha eğlenceli. Çünkü insan en tehlikeli hayvandır. Bir şeyi öldürmek benim için heyacan verici bir deneyim. Bir kızı öldürmek bunun en iyi yanı. Öldüğümde cennette tekrar doğacağım ve öldürdüğüm kişiler benim kölelerim olacaklar. ABEORIETEMETHHPITI...'

Son 18 harfin anlamı net değil ve kalan üç şifreli metnin şifresi hiçbir zaman başarılı bir şekilde çözülmedi. Zodyak'tan gelen mesajların hepsi çözülebilirse katilin kimliğine de ulaşılabilir.

4. Ricky McCormick'in Notları – 1999, Missouri, ABD

4. Ricky McCormick'in Notları – 1999, Missouri, ABD

Haziran 1999'da, 41 yaşındaki Ricky McCormick'in cesedi ABD, Missouri'de bir mısır tarlasında bulundu. On iki yıl sonra, McCormick'in ceplerinde iki şifreli not bulunduğu ortaya çıktı. FBI tarafından bir cinayet olarak görülmesine rağmen, McCormick'in katili hiçbir zaman yakalanmadı ve notların şifresi çözülmedi. McCormick'in aile üyelerinden hiçbiri notlarını nasıl okuyacağını bilmiyor ve FBI kripto şefi Dan Olson şöyle dedi: 'Yaptığımız işte gerçekten iyiyiz, ancak bu konuda biraz yardım alabiliriz.'

5. Voynich El Yazması – 15. Yüzyıl, İtalya

5. Voynich El Yazması – 15. Yüzyıl, İtalya

1912'de kitap satıcısı Wilfrid Voynich tarafından satın alınan 240 sayfalık Voynich el yazması, dünyanın en gizemli el yazmalarından biri olarak biliniyor. Bu el yazması bitkisel, astronomik, biyolojik, kozmolojik ve farmasötik resimlerin yanı sıra deşifre edilemeyen metinler içeren altı ayrı bölümden oluşuyor. Metin, 170.000'den fazla sembol kullanıyor ve üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen hala gizemini koruyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Lineer A – Antik Girit, MÖ 18. Yüzyıl

6. Lineer A – Antik Girit, MÖ 18. Yüzyıl

Linear A, Hiyerogliflerin aksine çözülemeyen 25'ten fazla yazı sisteminden biridir. Arkeologlar tarafından Yunan adası Girit'te çıkarılan kil tabletler, muhtemelen Yunan efsanesi Theseus ve Minotaur'un kökenleri olan eski bir Minos İmparatorluğuna işaret ediyor. Bir tablet setindeki semboller (MÖ 1450'den 1375'e kadar uzanan), Linear B olarak bilinen bir dilden alınmıştır. 

Linear A olarak adlandırılan bu yazıtlar, açıkça Linear B'nin türetildiği yazılı sistemdir. Ancak Linear B'nin deşifre edilmesine rağmen Linear A'nın gizemi hala çözülemedi.

7. D-Day Haber güvercini – 6 Haziran 1944, Fransa

7. D-Day Haber güvercini – 6 Haziran 1944, Fransa

Geçen Kasım ayında, İngiltere'nin Surrey kentinde bir bacada, bu haberci güvercinin kalıntıları bulundu. 'W Stot Sjt.'den 'X02'ye gönderilen mesaj, beş harfli 27 gruptan oluşuyor ve D-Day çıkarmaları sırasında Nazi işgali altındaki Fransa'dan gönderilen iki mesajdan biri. 

Kullanılan şifreleme, büyük olasılıkla, her bir harf grubunun belirli bir anlama sahip olduğu bir kod çizelgesine dayanır. Mesajın tek seferlik bir ped (teorik olarak kırılmaz şifre) ile şifrelendiği düşünülüyor. Bu da, o zamanda kullanılan gerçek kriptografik malzeme olmadan, bir şifre çözmeyi doğrulamanın imkansız olduğu anlamına geliyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın