Görüş Bildir
Haberler
Şeker Yüzdelerinin Şaşırtıcı Derecede Yüksek Olduğunu Daha Önce Bilmediğiniz Sinsi Yiyecek ve İçecekler

Şeker Yüzdelerinin Şaşırtıcı Derecede Yüksek Olduğunu Daha Önce Bilmediğiniz Sinsi Yiyecek ve İçecekler

İlayda
04.06.2021 - 15:21

Hiçbir şeyi rahatlıkla yiyemeyecek miyiz?

Kaynak: https://www.healthline.com/nutrition/...

1. Az yağlı yoğurt

1. Az yağlı yoğurt

Yoğurt bizim için son derece besleyici olabilir. Ancak, bildiğiniz gibi tüm yoğurtlar aynı şekilde üretilmiyor. Diğer pek çok az yağlı ürün gibi, az yağlı yoğurtlara da aromayı arttırmak için şeker eklenir. Örneğin, tek bir bardak (245 gram) az yağlı yoğurt, yaklaşık 11 çay kaşığı olan 45 gramdan fazla şeker içerebilir. Ayrıca, az yağlı yoğurt, tam yağlı yoğurtla aynı yararlı içeriklere sahip görünmüyor. Tam yağlı veya doğal yoğurt seçmek en iyisidir. Şekerle tatlandırılmış yoğurttan ne pahasına olursa olsun kaçının.

2. Barbekü Sosu

Barbekü sosunu, lezzetli bir marine veya yiyeceklerimizi tatlandıran önemli bir unsur olarak hepimiz kullanıyoruz. Ancak 2 yemek kaşığı (yaklaşık 28 gram) sos yaklaşık 9 gram şeker içerebilir. Bu, 2 çay kaşığı değerinden fazladır. Aslında, barbekü sosunun ağırlığının yaklaşık %33'ü saf şeker bile olabilir. Çok fazla almadığınızdan emin olmak için etiketleri kontrol edin ve en az miktarda şeker eklenmiş sosu seçin. Ayrıca porsiyonlarınıza dikkat etmeyi de unutmayın.

3. Ketçap

3. Ketçap

Ketçap dünya çapında en popüler sos çeşitlerinden biridir ancak tıpkı Barbekü sosu gibi genellikle şekerle doldurulur. Ketçap kullanırken porsiyon büyüklüğüne dikkat etmeye çalışın ve tek bir yemek kaşığı ketçapta yaklaşık 1 çay kaşığı şeker bulunduğunu unutmayın.

4. Meyve suyu

4. Meyve suyu

Bütün meyvelerde olduğu gibi, meyve suyu da bazı vitamin ve mineraller içerir. Bununla birlikte, sağlıklı bir seçim gibi görünse de, bu vitaminler ve mineraller yüksek dozda şeker ve çok az lif içerir. Tek bir bardak meyve suyu üretmek için genellikle çok fazla meyve gerekir, bu nedenle bir bardak meyve suyunda bütün meyveyi yiyerek alacağınızdan çok daha fazla şeker alırsınız. Bu, büyük miktarda şekerin hızlı bir şekilde tüketilmesini kolaylaştırır. Aslında, kola gibi şekerli bir içecekte olduğu kadar meyve suyunda da şeker olabilir. Şekerle dolu olan soda ve kola ile bağlantılı olan kötü sağlık sonuçları, meyve sularıyla da bağlantılı olabilir.  Meyve suyu alımınızı en aza indirmek onun yerine meyvenin kendisini direk tüketmek sizin için en iyisi olacaktır.

5. Spagetti sosu

5. Spagetti sosu

Genellikle spagetti sosu gibi ürünler tatlı olmadığı için çok şekerin olmadığını düşünürüz. Öyle düşünmemize karşın aslında büyük derecede şekerin eklendiği ürünlerden biridir. Tüm spagetti sosları, domatesle yapıldıkları için zaten bir miktar doğal şeker içerecektir. Bununla birlikte, birçok spagetti sosu da ilave şeker içerir. Makarna sosunuzda istenmeyen şeker olmamasını sağlamanın en iyi yolu, kendinizinkini yapmaktır. Bununla birlikte, hazır spagetti sosu satın almanız gerekiyorsa, etiketi kontrol edin ve içerik listesinde şeker olmayan veya oldukça az olan bir tane seçmek yararınıza olacaktır.

6. Sporcu içecekleri

6. Sporcu içecekleri

Spor içecekleri genellikle spor yapanlar için sağlıklı bir seçim olarak algılanabilir ama bu o kadar basit değil. Sporcu içecekleri, uzun ve yoğun egzersiz süreleri boyunca eğitimli sporcuların su ihtiyacını hızlı karşılamak ve enerji vermek için tasarlanmıştır. Bu nedenle hızlı bir şekilde emilebilen ve enerji için kullanılabilen yüksek miktarda ilave şeker içerirler. Aslında, standart bir spor içeceği şişesi (591 mL) 37.9 gram ilave şeker ve 198 kalori içerecektir. Bu, 9,5 çay kaşığı şekere eşdeğerdir. Spor içecekleri bu nedenle şekerli içecekler olarak sınıflandırılır. Soda ve meyve suyu gibi, obezite ve metabolik hastalıklarla da bağlantılılardır. Bir maraton koşucusu veya bir atlet değilseniz, egzersiz yaparken muhtemelen sadece suya bağlı kalmalısınız. Çoğumuz için açık ara en iyi seçim olacaktır.

7. Çikolatalı süt

7. Çikolatalı süt

Hepimizin bildiği gibi çikolatalı süt, kakao ve şekerle tatlandırılmış süttür. Sütün kendisi çok besleyici bir içecektir. Kalsiyum ve protein de dahil olmak üzere kemik sağlığı için harika olan zengin bir besin kaynağıdır. Bununla birlikte, sütün tüm besleyici özelliklerine sahip olmasına rağmen, (230 mL) bir bardak çikolatalı süt, ekstra 11,4 gram (2,9 çay kaşığı) şeker ilavesiyle gelir.

8. Granola

8. Granola

Granola, hem kalorisi hem de şekeri yüksek olmasına rağmen, genellikle düşük yağlı, sağlıklı bir gıda olarak bize sunulur. Granolanın ana maddesi yulaftır. Sade yulaf ezmesi, karbonhidrat, protein, yağ ve lif içeren dengeli bir tahıldır. Bununla birlikte, granoladaki yulaflar, şeker ve kalori miktarını artıran fındık ve bal veya diğer ilave tatlandırıcılarla birleştirilmiştir. Aslında 100 gram granola yaklaşık 400-500 kalori ve yaklaşık 5-7 çay kaşığı şeker içerir. Granola seviyorsanız, daha az şekerli olanı seçmeyi veya kendiniz yapmayı deneyin. Ayrıca bütün bir kaseyi dökmek yerine meyve veya yoğurdun üzerine süsleme olarak da ekleyebilirsiniz.

9. Aromalı kahveler

9. Aromalı kahveler

Aromalı kahveler popüler bir trend olabilir ancak bu içeceklerdeki gizli şeker miktarı da şaşırtıcı olabilir. Bazı kahvehane zincirlerinde, büyük aromalı bir kahve veya kahve içeceği, çok fazla değilse 45 gram şeker içerebilir. Bu, porsiyon başına yaklaşık 11 çay kaşığı ilave şekere eşdeğerdir. Şekerli içecekler ve kötü sağlık arasındaki güçlü bağlantı düşünüldüğünde, muhtemelen en iyisi, kahveye aromalı şuruplar veya ilave şeker eklememektir.

10. Buzlu çay

10. Buzlu çay

Buzlu çay genellikle şekerle veya şurupla tatlandırılır. Dünya çapında çeşitli şekillerde ve tatlarda popülerdir ve bu, şeker içeriğinin değişebileceği anlamına gelir. Hazırlanan buzlu çayların çoğu, standart (340 mL) porsiyon başına yaklaşık 35 gram şeker içerecektir. Bu yaklaşık olarak bir şişe kola ile aynıdır.

11. Protein barları

11. Protein barları

Protein barlar popülerleşmiş atıştırmalıklardır. Protein içeren gıdalar, kilo kaybına yardımcı olabilecek tokluk hissi ile bağlantılıdır. Bu durum, insanları protein barlarının sağlıklı bir atıştırmalık olduğuna inandırdı. Piyasada daha sağlıklı protein barları olsa da, birçoğu yaklaşık 20 gram ilave şeker içerir ve bu da besin içeriğini bir şeker barına benzer hale getirir. Bir protein barı seçerken, etiketi okuyun ve şeker oranı yüksek olanlardan kaçının. Bunun yerine yoğurt gibi yüksek proteinli yiyecekler de yiyebilirsiniz.

12. Vitamin suyu

12. Vitamin suyu

Vitamin suyu, ilave vitamin ve mineraller içeren sağlıklı bir içecek olarak pazarlanmaktadır. Bununla birlikte, diğer birçok “sağlık içeceği” gibi, Vitamin suları da büyük miktarda şeker ilavesiyle gelir. Aslında, bir şişe normal Vitamin suyu genel olarak yaklaşık 100 kalori ve 30 gram şeker içerir. Bu nedenle, tüm sağlık iddialarına rağmen, Vitamin sularından mümkün olduğunca kaçınmak akıllıca olacaktır. Şekersiz vitamin sularını da tercih edebilirsiniz. Bunun yerine yapay tatlandırıcılarla yapılırlar. Aslında, susadıysanız sade su veya maden suyu çok daha sağlıklı seçeneklerdir.

13. Hazır çorbalar

Çoğumuzun da düşündüğü gibi çorba, genellikle şekerle ilişkilendirdiğimiz bir yiyecek değildir. Taze malzemelerle yapıldığında sağlıklı bir seçimdir ve fazla çaba harcamadan sebze tüketiminizi artırmanın harika bir yolu olabilir. Çorbalardaki sebzelerde doğal olarak bulunan şekerler bulunur, bunlar genellikle küçük miktarlarda ve diğer birçok faydalı besinle birlikte mevcut oldukları için rahatlıkla yenilebilir. Bununla birlikte, piyasalarda satılan birçok çorba, şeker de dahil olmak üzere birçok ilave bileşen içerir. Çorbanızda ilave şeker olup olmadığını kontrol etmek için, için içerik listesine bakın. Örneğin; içeriklerde sakaroz, arpa maltı, dekstroz, maltoz ve yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS) ve diğer şurupların oranı yüksekse o üründen kaçınmaya özen gösterin. Listede bir bileşen ne kadar yüksekse, üründeki içeriği o kadar yüksek olur. Üreticilerin az miktarda farklı şekerleri listelediklerinde dikkatli olun, çünkü bu, ürünün toplam şeker oranının yüksek olabileceğinin bir başka işaretidir.

14. Kahvaltılık mısır gevreği

14. Kahvaltılık mısır gevreği

Mısır gevrekleri popüler, hızlı ve kolay bir kahvaltı yemeğidir. Ancak seçtiğiniz tahıl, özellikle her gün yerseniz, şeker tüketiminizi büyük ölçüde etkileyebilir. Bazı kahvaltılık gevrekler, özellikle çocuklara sunulanlar, çok fazla şeker içerir. Bazıları, 34 gramlık küçük porsiyonda 12 gram veya 3 çay kaşığı şeker içerir. Etiketi kontrol etmeyi unutmayın ve lif oranı yüksek ve ilave şeker içermeyen bir tahıl seçmeyi deneyin. Daha da iyisi, erken kalkmayı deneyin ve yumurta gibi yüksek proteinli yiyeceklerle hızlı ve sağlıklı bir kahvaltı yapın. Kahvaltıda protein yemek kilo vermenize yardımcı olabilir.

15. Gevrek barlar

15. Gevrek barlar

Hızlı olunması gereken zamanlarda kahvaltılar için mısır gevreği barları sağlıklı ve kullanışlı bir seçim gibi görünebilir. Bununla birlikte, diğer 'sağlıklı barlar' gibi, gevrek barları da genellikle kılık değiştirmiş şeker yuvalarıdır. Birçoğu çok az lif veya protein içerir ve ilave şekerle yüklenir.

16. Konserve meyve

16. Konserve meyve

Tüm meyveler doğal şekerler içerir. Ancak bazı konserve meyveler soyulur ve şekerli şurup içinde muhafaza edilir. Bu işlem, meyvenin lifini keser ve sağlıklı bir atıştırmalık olması gereken şeye çok fazla gereksiz şeker ekler. Konserve işlemi ısıya duyarlı C vitaminini de yok edebilir, ancak diğer besinlerin çoğu iyi korunur. Bütün ve taze meyve en iyisidir. Konserve meyve yemek istiyorsanız, şurup yerine meyve suyunda korunmuş olanı arayın. Meyve suyu konserve meyveye göre biraz daha az şeker içerir.

17. Konserve kuru fasulye

17. Konserve kuru fasulye

Kuru fasulye, genellikle şaşırtıcı derecede yüksek şeker içeren bir başka lezzetli bir besindir. Bir konserve normal kuru fasulye, (254 gram) yaklaşık 5 çay kaşığı şeker (40) içerir. Kuru fasulye seviyorsanız, düşük şekerli versiyonlarını tercih edebilirsiniz. Normal kuru fasulyede bulunan şeker miktarının yaklaşık yarısını içerebilirler.

18. Hazır smoothieler

18. Hazır smoothieler

Sabahları kendinize bir smoothie yapmak için meyveleri süt veya yoğurtla karıştırmak güne başlamak için harika bir yol olabilir. Ancak, tüm smoothieler sağlıklı değildir. Ticari olarak üretilen birçok smoothie büyük boylarda gelir ve meyve suyu, dondurma veya şurup gibi malzemelerle tatlandırılabilir. Bu onların şeker içeriğini oldukça fazla arttırır. Bazı smooothieler gülünç derecede yüksek miktarda kalori ve şeker içerir. Sağlıklı bir smoothie için malzemeleri kontrol edin ve porsiyon büyüklüğüne dikkat ettiğinizden emin olun.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
11
8
7
6
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?