Görüş Bildir
Haberler
Sayılarla IŞİD: Belçika Büyüklüğündeki Topraklar

Sayılarla IŞİD: Belçika Büyüklüğündeki Topraklar

Ulaş
14.08.2014 - 18:39
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Radikal İslamcı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Irak ve Suriye’de terör estirmeye devam ederken, Huffington Post sitesi IŞİD’in sayılarla profilini çıkardı. İşte sayılarla IŞİD:

33 bin 670 kilometre kare

IŞİD’in Irak ve Suriye’de kontrol ettiği tahmin edilen, neredeyse Belçika büyüklüğündeki alan. Bazı ‘ kötümser ‘ tahminlere göre, örgüt 90 bin 650 kilometrekare, yani neredeyse Ürdün büyüklüğünde bir bölgeyi kontrol ediyor.

1,922

Irak’ta sadece haziran ayında öldürüldüğü sanılan insanların sayısı. Haziran 2014, Irak için Mayıs 2007′den bu yana en kanlı aydı.

30-50 bin

IŞİD uzmanı Dr. Hişam el Haşimi’nin yakın zamanda yaptığı tahminlere göre şu an IŞİD için savaşan militan sayısı. Irak ordusundan çok sayıda eski askerin zorla ya da isteyerek IŞİD saflarında savaştığı belirtiliyor.

5

IŞİD’in doğrudan çatışmaya girdiği devlet sayısı. Örgütün militanları bu yaz Irak, İran, Lübnan, Suriye ve Türkiye’nin askerlerine saldırdı.

2 milyar dolar

IŞİD’in nakit parasının ve malvarlığının yaklaşık değeri. Radikal İslamcı militanlar haziran ayında ele geçirdikleri Musul’da, bankalardan milyonlarca dolar çaldı; Irak ordusunun yüzlerce mal varlığına el koydu.

3 milyon dolar

IŞİD’in sadece petrol ve doğalgaz kaynaklarından elde ettiği tahmin edilen günlük gelir. IŞİD militanları Irak’ın kuzeyinde ve Suriye’de bir dizi enerji sahasını ele geçirdi. Dış İlişkiler Konseyi’nden Janine Davidson’a göre, IŞİD şu an ‘aşırılıkçı örgütlerin tarihinde görülmemiş miktarda kaynak ve bölgeyi kontrol altında tutuyor’.

3

IŞİD’in son aylarda mahkumları kaçırdığı hapishane sayısı. Bu eylemler, aralarında örgüt liderleri ve bomba yapmayı bilen militanların da bulunduğu 1500 isyancının özgür kalmasına yol açtı.

0

IŞİD’in Hristiyanlığı ölümle cezalandıracağını duyurmasının ardınan Musul kentinde kalan Hristiyanların sayısı. Radikal İslamcı militanların kentteki Hristiyanları tek tek bulup bulmadığını bilmek imkansız olsa da, son gelen haberlere göre Musul’daki tüm Hristiyanlar kaçtı.

40 bin

İŞİD’in geçen hafta Kürdistan’a yakın Sincar kentini ele geçirmesinin ardından Sincar Dağı’na sığındığı sanılan Ezidi sivillerin sayısı. Bu kişilerin yaklaşık 20 bininin Kürtler tarafından haftasonunda kurtarıldığı sanılsa da, diğer Ezidiler hala dağda mahsur.

En az 500

IŞİD’in şu ana dek Irak’ın kuzeyinde öldürdüğü Ezidilerin sayısı. Pazar günü Reuters’a konuşan Iraklı bir bakan, militanların bazı Ezidileri canlı gömdüğünü, bazılarını toplu olarak katlettiğini söyledi.

En az 300

Irak İnsan Hakları Bakanı Muhammed Şia al Sudani’ye göre, IŞİD’in köle olarak esir aldığı Ezidi kadınların sayısı. Sudani, bu kadınların ülkenin dışına çıkarılmasından ve kurtarılmalarının daha da zorlaşmasından endişe duyduklarını söyledi. IŞİD’in, biri zina nedeniyle olmak üzere yakın zamanda en az iki kadını taşlayarak öldürdüğü belirtiliyor.

500 bin

Water Power dergisinin 2011 tarihli raporuna göre, Irak’ın en büyük barajı olan Musul Barajı’nın çalışmaması halinde hayatını kaybedecek olan insanların sayısı. Geçen haftanın son günlerinde, IŞİD Dicle Nehri üzerinde bulunan ve Musul’un yanı sıra bölgenin diğer yerlerine elektrik ve su veren bu barajı ele geçirdi.

20 metre

Amerikalı generallerin 2007′de kaleme aldığı bir mektuba göre, IŞİD’in Musul Barajı’na zarar verme kararı alması halinde Musul’u basacak suyun yüksekliği.

  • Diken
Kaynak: http://www.diken.com.tr/sayilarla-isi...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0