Görüş Bildir
Haberler
'Salih Müslim, Resmi Daveti Almak İçin Cenevre'de'

'Salih Müslim, Resmi Daveti Almak İçin Cenevre'de'

Cenevre görüşmelerinin 29 Ocak'ta yapılacağının açıklanmasının ardından PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in, BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura tarafından telefonla aranarak toplantıların planlamasının yapılabilmesi için Cenevre'ye davet edildiği öne sürüldü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Suriye yönetimi ile muhalefeti, siyasi çözüm için Cenevre'de bir araya getirecek görüşmenin 29 Ocak Cuma günü yapılacağını açıklamıştı.

Mistura, müzakerelerin geniş çaplı ateşkes, IŞİD'in durdurulması ve yardımın artırılması konularına odaklanacağını ve davetiyelerin yarın gönderileceğini de belirtmişti.

Sputnik TR'de yer alan habere göre Türkiye'nin müzakerelerde yer almasını istemediği PYD Eş Başkanı Salih Müslim de, bu akşam Staffan De Mistura'nın isteği üzerine, görüşmelerin yapılacağı İsviçre'nin Cenevre kentine gitti.

Sputnik'e bilgi veren kaynak, PYD Eş Başkanı Müslim'in, Mistura tarafından telefonla aranarak Cenevre'deki toplantıların gidişatı hakkında konuşmak ve planlama yapmak üzere kente davet edildiğini aktardı. Aynı kaynak yazılı davetiyenin de yüz yüze görüşmelerde verileceğini belirtti. 

PYD Eş Bakanı Müslim'in Cenevre'de konaklayacağı yerin de yine BM heyeti tarafından ayarlandığı iddia edildi.

Cenevre'de PYD anlaşmazlığı

Cenevre'de PYD anlaşmazlığı

25 Ocak'ta başlaması planlanan görüşmeler katılımcılar konusundaki anlaşmazlıktan dolayı ertelenmişti.

Rusya PYD'nin ve Esad'a yakın muhalif grupların da masada olmasını istiyor. Ancak Türkiye ve Suriyeli muhalifler, PYD'nin PKK'nın uzantısı olduğunu ve 'terör örgütü' olduğunu söyleyerek bu talebi reddediyor. Muhalifler Cenevre'de PYD ile aynı safta oturmayı reddediyor.

De Mistura da basın toplantısında, toplantıya katılacakları belirlemek için oluşturulmak istenen ortak 'terör örgütü' listesinin üzerinde hâlâ çalışıldığını söyledi. 'Benim için terörist tanımı BM Güvenlik Konseyi'nin tanımlamalarına dayanıyor. Onlar da şimdilik IŞİD ve Nusra gibi görünüyor.' diyerek PYD'yi dışarıda tuttu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Staffan De Mistura görüşmelerin 6 aylık bir süreci kapsayacağını belirtmişti

'Muhaliflerden çatlak çıkabilir'

Türkiye'nin PYD'nin katılımını engellemek için girişimlere devam edip etmediği sorusunu yanıtlayan bir başka kaynak ise 'Riyad'da toplanan muhaliflerde çatlak çıkabilir. ABD'nin baskı uyguladığı ve kendilerini ciddiye almadığı yönünde yoğun tepkileri var' dedi. 

Türkiye'nin baskısının devam ettiğini belirten kaynak, 'Cenevre'ye kadar çağırdıktan sonra bunun geri alınması zor ancak yine de yazılı davetiye yarın teslim edilene kadar bir şeylerin değişmesi mümkün' ifadelerini kullandı. 

Kaynak, davetiyelerin bugün öğleden sonra ulaştırılmasının planlandığını ancak yarına ertelendiğini sözlerine ekledi.

ABD'de yayımlanan Foreign Policy dergisi, Türkiye'nin PYD'nin davet edilmesi halinde BM aracılıyla düzenlenecek Suriye görüşmelerini boykot edebileceğini, ABD'nin ise görüşmelerin iptal edilmesini önlemek amacıyla Türkiye ve Suudi Arabistan'a üst düzey heyetler gönderdiğini yazmıştı.

Sputnik News / Ekilf Örnek ve Al Jazeera / Ece Göksedef

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
22
6
6
4
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mehmet Cepik

Devletler, duygularla, hislerle yönetilemezler. Devletlerin dostlari, düsmanlari olmaz, cikar ortaklari ya da cikarlarina comak sokanlar vardir. Dün düsman a... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Dayı senin şu son not = trtnin: "Ekmeğe zam gelmedi ama fiyatı arttı" olayi ile ayni. Neden? Ikiside tek kisiye calisiyor :)

Fener Bahce

bu adam zırt pırt geliyodu ankara'ya. yanlış mı hatırlıyorum ?