Görüş Bildir
Haberler
Rusya'nın artan siber savaş gücü, ABD'yi kaygılandırıyor

Rusya'nın artan siber savaş gücü, ABD'yi kaygılandırıyor

Burcu Pak
10.04.2015 - 08:46 Son Güncelleme: 10.04.2015 - 10:24

Rusya'nın artan siber savaş gücü, ABD'yi kaygılandırıyor

ABD yönetimi, Rusya'nın giderek artan siber savaş gücü ve yeteneklerinden her geçen gün daha fazla kaygı duyuyor. Washington Rusya'yı, siber alandaki en sofistike aktörlerden biri olarak kabul ediyor.

Siber savaş ve askeri konularla ilgili uzmanlardan Franz-Stefan Gady, Washington'un, Rusya'nın bu alandaki kapasitesinin giderek artmasından duyduğu derin kaygıyı açıklamış olduğunu söyledi. 

SANDIĞIMIZDAN DA AĞIR

Franz-Stefan Gady, ABD Ulusal İstihbaratı'nın Başkanı James Clapper'ın bu yönde bir açıklama yaptığını söyledi. Gady'nin açıklamasına göre Clapper, 'ABD İstihbarat Topluluğu'nun Dünya Tehdit Değerlendirmeleri —2015' başlıklı bir sunumda, Rusya'nın siber savaş gücü için şu değerlendirmeyi yaptı: 

'Burada detaylara giremem ama, Rusya'nın siber tehdidi daha önce tahmin ettiğimizden çok daha Amerikan medyası son dönemde Rus 'hacker'ların Beyaz Saray bilgisayar sistemine sızdığına dair haberlerle meşgul. Başkan Barack Obama'nın kişisel programı gibi, hassa bilgilere ulaştığını iddia ediyorlar. Franz-Stefan Gady, Amerikalı yetkililerin, 'Beyaz Saray'a, daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bilgisayarlarına sızmayı başaran aynı Rus grubu girdi' iddiasını anımsattı.

'ABD İstihbarat Topluluğu'nun Dünya Tehdit Değerlendirmeleri —2015' başlıklı rapora göre Rusya Savunma Bakanlığı kendisine ait bir siber komutanlık ile, bilgisayar ağları operasyonları konusunda uzmanlaşmış bir şube kurdu.

Raporda ayrıca şu ifadelere yer veriliyor:

'Bilgisayar güvenliği çalışmalarının elde ettiği sonuçlara göre kimliği belirlenemeyen Rus siber aktörler, endüstriyel kontrol sistemlerine (ICS) uzaktan girme yöntemlerini geliştirmekteler. Bu sistemlerle, elektrik güç şebekeleri, kentsel toplu taşım sistemleri, hava trafik kontrol sistemleri, petrol ve gaz dağıtım ağları gibi kritik önemdeki altyapılar yönetilir.'

TAKTİK DE OLABİLİR 

Amerikan istihbarat yetkililerine göre Rusya bu alanda, en bilinen küresel siber aktör olan Çin'i artık kat kat geride bırakmış durumda.

Bununla birlikte Rus Kaspersky Lab bilişim firması bir süre önce, Equation adlı bir siber saldırı grubunun düzenlediği bir dizi saldırının arkasında Amerikan devletinin olabileceğini açıklamıştı. Kaspersky Lab'a göre Equation, dünyanın bugüne kadar gördüğü en gelişmiş siber tehdit. 

Franz-Stefan Gady de, devletlerin veya devlet dışı siber aktörlerin son yıllarda sık sık başkalarının isimlerini işaret etme, bir başka devleti işaret etme yöntemi izlediklerine dikkat çekiyor.

Tamamını oku: http://tr.sputniknews.com/savunma/20150409/1014919049.html#ixzz3WslpaMdS

Kaynak: http://mysubh.com/makale/3759/rusya-n...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın