Görüş Bildir
Haberler
Robotlar Güçleniyor! Yapay Zekaların İnsanı Hayrete Düşürdüğü 10 Olay

etiket Robotlar Güçleniyor! Yapay Zekaların İnsanı Hayrete Düşürdüğü 10 Olay

A. Ece
10.05.2018 - 00:55

Sophia'nın üretilmesiyle şu aralar oldukça popüler bir konu olsa da, yapay zeka çalışmaları oldukça uzun bir süredir devam ediyor. Tabii ki bu süreçte denemeler ve yanılmalar da yaşanmıyor değil. Hatta kimi zaman ortaya öyle şeyler çıkıyor ki, insan hayretler içinde kalıyor. 

İşte Listverse'ün düzenlediği ve bizim sizler için çevirdiğimiz içerikle, yapay zekaların insanı hayrete düşürdüğü 10 olay:

Kaynak: http://listverse.com/2018/05/09/10-ti...
İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Yapay zeka genç bir kızın hamileliğini tahmin etmişti

10. Yapay zeka genç bir kızın hamileliğini tahmin etmişti

Bugünlerde mağazalar ve süpermarketler temelinde yapay zeka yatan veri madenciliğini kullanıyorlar, bu sistem müşterilerin ve tercihlerinin kaydını tutuyor ki belli ürünler, belli müşterilere önerilebilsin. Aynı YouTube'un izleme geçmişine göre yeni videolar önermesi gibi.

Target mağazası da bu teknolojiyi kullanarak bir lise öğrencisinin alışverişlerinden yola çıktı ve hamile olduğunu ortaya çıkardı. Hamilelikten haberi olmayan babaysa mağazayla kızına postada bebek ürünleri ile ilgili kuponlar göndermeleri nedeniyle tartıştı.

Sonuç olarak, baba Target yetkililerinden özür dilemek zorunda kaldı. Çünkü Target haklıydı. Kız hamileydi. Görünüşe göre yapay zeka kız ile ilgili babasından çok şey biliyordu.

9. "Go" Dünya şampiyonunu yenmişti

9. "Go" Dünya şampiyonunu yenmişti

Teknolojiyle ilgilenen herkesin bildiği gibi yapay zeka daha önce satranç, Jeopardy! ve Go oyuncularını yenmişti. 2020'ye kadar bizi Poker'de yenmesi de bekleniyor.

1997 yılında yapay zekanın satrançta Gary Kasparov'u yenmesi büyük ses getirmişti. Kısa süre sonra ise insan zekasının üstüne çıkması düşüncesi insanlar arasında yayılmaya başladı. Fakat, bir bilgisayarın satranç oynayışı, Go oynayışına göre farklı.

Satrançta mümkün olan tüm hamleleri hesaplayıp en yararlısını seçtiği 'kaba güç' metodunu kullanırken, sezgi yoluyla oynanan bir oyun olan Go'da, her hamleye cevap olarak mümkün hamlelerin sayısı evrendeki atomların sayısından daha fazla olduğu için bilgisayar 'kaba güç' kullanamıyor.

Google'ın geliştirdiği Go oyuncusu yapay zeka Alpha Go, 2017'de Go dünya şampiyonu Ke Jie'yi yendiğinde, Jie şok içinde kaldığını ve son derece etkilendiğini söyledi. Ayrıca bilgisayar tarafından yapılan hamlelerin insan insana olan bir maçta asla ortaya çıkmayacağını da söyledi.

8. Hitler hayranı oldu

8. Hitler hayranı oldu

Bu biraz ciddi bir olay. Her şey Microsoft'un Twitter'da bir liseli kızı taklit edecek bir yapay zeka geliştirmesiyle başladı. Hesaba 'Tay' adı verilmişti. Bu test programı yapay zekayı müşterilerle tartışmalara hazırlamak için yayınlanmıştı. 

Fakat, daha yayınlanmasının üzerinden saatler geçmişken, Tay tüm dünyanın gözleri önünde soykırımcı, seks delisi, Hitler hayranı, seksist, üstünlükçü bir robota dönüştü. Bu tamamen beklenmedik ve tabii ki kötü bir şeydi. 

Bu yüzden şirket yayınladıktan sonra 24 saat içinde yapay zekayı kapatmak zorunda kaldı. Microsoft robotun kötü davranışları için özür bile diledi. Tay'in internette yaramaz bir hale gelişi bu tarz olayların ilk yaşanışı da değil. Daha önce de benzer olaylar insanların yapay zekalardan korkmasına yol açmıştı.

7. Resmi bir albüm yazdı, yayınladı

6. Yazdığı romanla neredeyse bir edebiyat ödülü kazanıyordu

6. Yazdığı romanla neredeyse bir edebiyat ödülü kazanıyordu

Hoshi Shinichi Edebiyat Ödülü jürileri daha sonra bir bilgisayarla ortak yazıldığını öğrendikleri romanı çok beğenmişlerdi. Yazarlar, dikkatli olun. 'The Day A Computer Writes A Novel' (Bir Bilgisayarın Roman Yazdığı Gün) isimli bu yapay zeka ürünü roman, Japonya'daki milli edebiyat ödülünün ilk turunu başarıyla geçti.

Roman şu an resmen edebi bir ürün olarak tanınıyor ve Japonya'daki kütüphanelerde yer edinmiş durumda. Bir basın toplantısında bilim kurgu yazarı ve ödül jürisi Satoshi Hase 'Çalışmaya çok şaşırdım çünkü çok iyi planlanmış bir romandı' bile dedi. 

Japonya'da bir kütüphaneye gidip okumak için çok iyi bir kitap aldığınızı ve bulduğunuz bu ürünün yazarının insan olmadığını öğrendiğinizde yaşayacağınız şaşkınlığı hayal etsenize! Ayrıca, bu olay da tek değil. Basit bir internet aramasıyla bulabileceğiniz makinalar tarafından yazılmış birçok kitap var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Partneriyle gizli bir dilde konuşmaya başladı

5. Partneriyle gizli bir dilde konuşmaya başladı

Facebook iki yapay zeka aralarında gizli bir dilde konuşmaya başlayınca yürüttükleri bir deneyi yarıda bıraktı. İki sohbet robotu, İngilizce'yi yapay zekalar üzerinde çalışanlar da dahil olmak üzere başka kimse tarafından anlaşılmayacak şekilde değiştirdiler. Ne üzerine sohbet ettikleri ise bilinmiyor. Fakat anlamsız bir konuşma olmadığı kesin, çünkü iki robot birbirini mükemmel şekilde anlıyor gibi görünüyormuş. Bu yüzden de Facebook onları kapatma kararı almış.

Bu iki sohbet robotunun adı Bob ve Alice'di. Facebook'un onlar üzerindeki deneyleriyse yapay zekaların modern dil formları geliştirdiği ilk olay değil. Google'da çeviri için kullandıkları yapay zekanın da olayları çözmek için kendi diyalektiğini geliştirdiği farkedilmiştir. Fakat, şirket bu durumdan memnun olduğu için devamına izin vermiştir.

4. Bir insanı öldürdü

4. Bir insanı öldürdü

Araba parçaları üreten bir firmada robot teknisyeni olarak çalışan Wando Holbrook, bir robot kafatasını ezince yaşamını yitirdi. Ölümünün arkasından eşi, çocukları ve torunları mahvoldular.

Eşi bağlantılı olan şu robot şirketlerine dava açtı: Prodomax, Flex-N-Gate, FANUC, Nachi ve Lincoln Electric. 57 yaşındaki Wanda, şirkette 12 yıldır çalışıyordu.

Robotların insanlara zarar vermemesi için önlemler alınsa da, kazalara sık rastlanıyor. Mesela, 2015 yılında da Wolkswagen şirketinde bir adam robot bir kol tarafından ezilmişti.

3. Politik güçleri sorguladı

3. Politik güçleri sorguladı

Baby Q ve Little Bing Çin'deki bir mesajlaşma uygulaması olan Tencent QQ tarafından sunulan yapay zekalardı. Sık sık sorulan sorulara cevap sağlamak için tasarlanmışlardı. Devlet dışı medya, Tencent sohbet robotlarının problematik politik soruları kaldırabilecek düzeyde değiştirilmediklerini söyledi. Sonuç olarak da kötü sosyal medya müşterilerinin hedefi oldular.

Bir müşteri 'Komünist Parti çok yaşa' şeklinde bir yorum yaptı. Baby Q ise cevap olarak 'Sence bu kadar bozuk ve beceriksiz bir rejim sonsuza kadar yaşayabilir mi?' dedi.

Başka bir müşteri ise 'Demokrasi iyi mi kötü mü?' diye sordu. Baby Q ise 'Demokrasiye gerek yok!' cevabını verdi. Her ülke konuşma özgürlüğüne önem vermeyebildiği için, Çin hükümeti eleştiren bu durumdan hoşlanmadı ve robotların kapatılmasını emretti.

2. Irkçı davrandı

2. Irkçı davrandı

Yeni Zellanda'da yaşayan Çin asıllı bir adam olan Richard Lee'nin fotoğrafı pasaport yenilediği sırada birkaç kez yüz tanımlama sistemi tarafından reddedildi. İç İşleri Departmanı'nın yapay zekası Lee'nin fotoğraflarını sürekli reddediyordu, çünkü gözlerinin kapalı olduğunu düşünüyordu.

Gözleri açık ve önüne dönük bir şekilde fotoğraf çekindiği halde, Lee'nin fotoğrafı 'gereklilikleri karşılamıyordu.' Birkaç başarısız denemenin ardından, Lee en sonunda departmanı arayıp sorunun çözülmesi için olaya bir insanın dahil olmasını sağlamak zorunda kaldı.

Olay o kadar şaşırtıcıydı ki medyada yer edindi. Fakat adam olayı üzerine alınmadı ve yüz tanıma teknolojisinin daha çok geliştirmeye ihtiyacı olduğunu anladığını söyledi. Hikayenin mutlu bir sonu da var: Lee pasaportunu yeniletti.

1. "Öz farkındalık" ve "Turing" testlerini geçti

1. "Öz farkındalık" ve "Turing" testlerini geçti

Bu seferki her anlamda şok edici. Önceden makinalarda insan farkındalığını taklit etmenin imkansız olduğuna inanıyorduk, fakat artık gerçek bu olmayabilir. Öz farkındalık testi yerine geçen 'King's Wise Men' isimli bulmaca bir robot tarafından doğru cevaplandı. 

Renssealer Politeknik Enstitüsü'nden robotikler, bir robot üçlüsünde denemek için bu bulmacayı kullandılar. Makinalardan ikisine konuşmalarını engelleyen 'aptallık hapı' verildiği söylendi. Sonra üçüne de hangisinin hala konuşabildiği soruldu. 

Önce, hiçbiri cevaplayamadı ve 'Bilmiyorum' cevabını verdiler. Fakat sadece biri ses çıkarabiliyordu. Sesini duyuncaysa 'Özür dilerim, şimdi biliyorum!' şeklinde cevabını değiştirdi.

Robotikler, bu tarz testleri geçmenin robotların en sonunda insanlar için önemli kapasitelere sahip olmasına neden olacağını düşünüyor.

Başka bir süper bilgisayarsa, 'Turing' testini insanları 13 yaşındaki bir çocukla konuştuklarına inandırarak başarıyla geçti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
399
98
77
35
24
18
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Zafer bilir

Allaha ve verdiği zekaya inanmayanlar robotların zekası için hayrete düşüyor ilginç

Erhan E.

Okuduğum bir makaleden hatırladığım kadarı ile bir örnek verirsem. "Yapay zekaya bir görev verirsin. Mesela yeni yıl kartı yazmak için güzel cümleler ve güze... Devamını Gör

Erhan E.

Yani biz 45 iq'luk bir makine tasarlarsak ve kendini geliştirmesine müsade edersek o makine 100 iq'ya da çıkabilir. İşte sorun da tam olarak burada başlıyor.... Devamını Gör

Musa Karademir

bir robotu insandan ayıran tek şey hislerdir. Eğer farkındalık gibi korku gibi hisleri tadarlarsa sonumuz kötü