Görüş Bildir
Haberler
Regl Döneminde Yaşadıklarımız Sağlığımız ve Vücudumuz Hakkında Neler Anlatıyor?

Regl Döneminde Yaşadıklarımız Sağlığımız ve Vücudumuz Hakkında Neler Anlatıyor?

Melissa
01.01.2020 - 12:00

Regl dönemi, her kadında ve her ay farklılık gösterebilen bir süreç. Üstelik bu dönem, beden sağlığı hakkında da önemli ipuçları içeriyor. İşte regl dönemindeki belli başlı farklılıklar ve anlamları.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Regl, her sağlıklı kadının ergenlikten itibaren yaşadığı, ama her kadında farklı şekilde yaşanan bir dönem.

Öyle ki, tek bir kadın bile dönem dönem farklı periyod dönemleri geçirebiliyor. Aylarca sancısız geçen bir regl dönemi, bir anda aşırı sancılı bir hal alabiliyor. Bunun da temelinde aslında vücuttaki değişimler yatıyor. Regl dönemindeki belli başlı durumların vücut sağlığına dair özel anlamları var.

Açık ve Parlak Kırmızı Kan

Bu genellikle reglin başlangıcında görülen bir renktir ve bu ay reglinizin biraz ağır geçeceğini gösterir. Hem bu renkte, hem de biraz kalın yapıdaysa bu böbreklerinizi üşüttüğünüzün belirtisi olabilir.

Koyu Kırmızı, Pıhtılı Kan

Aslında normal kabul edilen kan rengi koyu kırmızıdır, ancak pıhtılar bu renge eşlik ediyorsa yine üşütmüş olabilirsiniz.

Pembe Kan

Regl başlangıcında görülen bu durum dalak problemine işaret ediyor olabilir. Ayrıca Çin'de Qi olarak geçen, vücudu ayakta tutan hayat enerjisinin eksikliğinin de pembe kana yol açtığı düşünülüyor.

Kahverengi Kan

Reglin son günlerinde kanın renginin kahverengiye dönmesi normal kabul ediliyor. Ancak üşütme, kist ve az kanama da varsa hormonal bir bozukluk söz konusu olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Az Kanama

Aslında bu birçok kadının hayalidir, kısa süren regl dönemi arada bir oluyorsa normal karşılanabilir. Ayrıca doğum kontrol hapı gibi bir hormon takviyesi kullanıyorsanız, bu da az kanamaya yol açabilir. Bunların dışında regliniz kısa sürüyor ve baş ağrısı, ruhsal durum değişiklikleri gibi belirtiler taşıyorsanız bu tiroid hormonuyla ilgili bir sıkıntının habercisi olabilir. En kısa sürede bir hormon testi yaptırmalısınız.

Aşırı Kanama

Bir doğum kontrol yöntemi kullanıyorsanız (spiral gibi) normal sayılabilecek bir durum. Aksi halde uzun dönem aşırı kanamalar kistlere işaret eder. Bu kistler genelde iyi huyludur ve ilaçla tedavi edilebilir. Kan kaybı demir eksikliğine yol açacağından anemi de olabilirsiniz.

Pıhtı

Özellikle yoğun günlerde koyu lekeler görebilirsiniz, bunlar pıhtıdır. Pıhtılar normal kabul edilir; özellikle uzun süre yattıktan ya da oturduktan sonra ayağa kalktığınızda oluşan kanamalarda. Ancak çok yoğun oluyor ve şiddetli sancılar da bu duruma eşlik ediyorsa sebebi Polikistik Over Sendromu olabilir.

Aşırı Kramp

Vücudunuzdaki kan kas kasılmalarıyla atıldığı için basit ağrılar normal kabul ediliyor. Ancak çok şiddetli; bulantı, kusma ve kabızlık gibi semptomların eşlik ettiği kramplar endometriozis adlı hastalığın belirtisi olabilir. Henüz nedeni ve çözümü bilinmeyen bu hastalıkta rahim hücreleri, rahim dışında büyür ve çikolata kisti olarak bilinen kistleri oluşturabilir. Uzun dönem geçmeyen kramplar için mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmelisiniz.

Döngünün Düzensizliği

28-35 gün arasındaki adet döngüsü normal sayılıyor. Elbette regliniz birkaç gün önce ya da sonra da olabilir. Ancak sürekli düzensiz tarihlerde regl olmak Polikistik Over Sendromu ve hormonal dengesizliğin göstergesi olabilir. Ara dönemde lekelenme şeklinde kanamalarınız oluyorsa bu da kistlere ya da genital bölge hastalıklarına işaret eder.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Regl Olmamak

Bu birçok kadının başına gelir. Bazı ayları kanama olmadan geçirebilirsiniz. Bu mutlaka hamilelik belirtisi olmadığı gibi, çok normal bir durum da değil. Aşırı kilolu, aşırı zayıfsanız; aşırı spor yapıyorsanız ve yeme bozukluklarınız varsa bu hormonlarınıza yansır ve regl olmayabilirsiniz. Bu durumu hafife almadan bir doktora gitmelisiniz.

Regl hakkında diğer bilinmeyenler için ise:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
158
27
12
11
11
10
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Keşke hiç böyle bir şey olmasaydı evrilme süreci biraz daha farklı ilerleseydi ...

Aylin Kayhan

Keşke...