Görüş Bildir
Haberler
Putin: 'Doğalgazda Yüzde 6 İndirim Sağlayacağız'

Putin: 'Doğalgazda Yüzde 6 İndirim Sağlayacağız'

Batuhan
01.12.2014 - 13:22 Son Güncelleme: 02.12.2014 - 08:33
İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara'ya geldi. İlk olarak Anıtkabir'i ziyaret eden Putin, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından karşılandı.

Özel uçağı ile saat 13.08'de Ankara'ya gelen Putin ve beraberindeki heyeti, Esenboğa Havalimanında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile Rusya Büyükelçiliği yetkilileri karşıladı.

Uçaktan indikten sonra tören kıtasını selamlayan Putin, Şeref Salonu'na girmeden aprona getirilen özel aracına binerek, konvoyu ile havalimanından ayrıldı.

İlk ziyaret Anıtkabir'e

İlk ziyaret Anıtkabir'e

Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin 5. Toplantısı'na katılmak üzere Türkiye'ye gelen Vladimir Putin, Esenboğa Havalimanı'ndan Anıtkabir'e geçti.

Aslanlı Yol'dan yürüyen Putin, Atatürk'ün mozolesine üzerinde Rusya bayrağının renkleri mavi, beyaz, kırmızı şerit bulunan ve kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi bıraktı.

Çelengin önünde durduktan sonra başını önüne eğerek selam veren Putin, daha sonra protokoldeki yerine geçerek saygı duruşunda bulundu.

Putin, mozoleden ayrılırken, merdivenlerde beraberindeki heyetle fotoğraf çektirdi. Buradan Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Putin, Anıtkabir özel defterini imzaladı.

Putin, Anıtkabir defterine ne yazdı?

Putin, Anıtkabir defterine ne yazdı?

'Rusya, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına derin saygı duyuyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanının ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkilerin kurulmasında ortaya koyduğu katkıyı çok değerli buluyoruz. Türk halkına saygılarımla...'

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi tören

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi tören
İçeriğin Devamı Aşağıda

Putin, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçti.

Rus ve Türk bayraklarını taşıyan atlı süvariler eşliğinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gelen Putin'i, Cumhurbaşkanı Erdoğan sarayın ana giriş kapısında karşıladı.

Rusya ve Türkiye milli marşlarının çalınmasının ardından Putin, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı 'Merhaba asker' diyerek selamladı.

Milli marşların çalınması esnasında 21 pare top atışı yapıldı.

Daha sonra, Putin ve Erdoğan, heyetlerini birbirlerine tanıttı.

Erdoğan ve Putin, Cumhurbaşkanlığı Sarayı girişinde de tokalaşarak poz verdi.

Törene, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ile eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım katıldı.

Muhabir: Hüseyin Gazi Kaykı, Kadir Karakuş, Yeşim Sert Karaaslan, Tutku Şenen | AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/manset/428792...

Rusya Devlet Başkanı Putin, 'Türk ortaklarımızla enerji işbirliği ile ilgili, 1 Ocak itibarıyla doğalgaz fiyatlarında yüzde 6 indirim sağlayacağız' dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhuriyeti-Rusya Federasyonu Üst Düzey İşbirliği Konseyi 5. Toplantısı'nın ardından düzenlenen imza törenini sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Putin, Rusya'nın, Almanya'nın ardından Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı olduğuna dikkati çekerek, 'Ticaret hacmi artıyor, ilgili bakanlıklar ticaretin artırılması için gerekli çalışmaları yapacak. Milli paralarla ticaretin artırılmasına çalışıyoruz, finansal kurumları buna teşkil edeceğiz. Altyapı ve ulaştırmada ortak projeler istiyoruz' dedi.

Türk müteahhitlerinin Rusya'da etkili olduklarını ve Soçi olimpiyatlarında 3 milyar dolarlık proje üstlendiklerini kaydeden Putin, 4 milyon Rus turistin de Türkiye'ye geldiğini kaydetti. Putin, 2016 yılının da taraflar arasında 'turizm yılı' olmasının planlandığını söyledi.

Mersin'de inşa edilmesi planlanan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali Projesi'ne de değinen Putin, santralin inşasıyla ilgili olarak ne finansman ne de süre konusunda sorun olmadığının altını çizdi. Putin, 'Projenin güvenliği konusunda da Fukuşima sonrası teknolojileri uygulanıyor. O yüzden güvenlik konusunda şüpheniz olmasın' diye konuştu.

Putin, Türkiye topraklarında Güney Avrupa tüketicileri için yeni bir enerji hattı kurulması konusunda da mutabakata varıldığını belirterek, 'Türkiye'nin enerji taleplerini karşılamaya hazırız. Yeni enerji hattı kurulmasında da yardımcı olacağız. Türk-Yunan sınırında bir gaz dağıtım merkezi oluşturulabilir' dedi.

Güney Akım Projesi

Türkiye'nin enerji ihtiyaçlarının karşılanması için Mavi akım boru hattının kapasitesinin artırılması konusunda mutabakata vardıklarını ve Türkiye'ye ulaştırılandoğalgaz miktarında da 3 milyar metreküplük bir artışa gidilmesi yönünde tarafların anlaştığını belirten Putin, 'Türk ortaklarımızla enerji işbirliği ile ilgili, 1 Ocak itibarıyladoğalgaz fiyatlarında yüzde 6 indirim sağlayacağız. Buna yönelik görüşmelerimiz devam edecek' diye konuştu.

Güney Akım Projesi'nde Bulgaristan ile anlaşma sağlanamadığı için projenin bu koşullarda geliştirilmesine devam etmeyeceklerini açıklayan Putin, 'Bulgaristan'dan gerekli izin alınmadı, bu koşullarda projenin gerçekleştirilmesine devam edemeyeceğiz. Karadeniz'de projenin inşaatına başlamayacağız çünkü bu durumda inşaatı başlamak ve Bulgaristan'a ulaşınca durdurmak mantıklı değil, yeniden gözden geçireceğiz' dedi.

Söz konusu projeye dair Avrupa Komisyonu'nun aldığı kararları eleştiren Putin, 'Avrupa bunu gerçekleştirmek istemiyorsa gerçekleştirilemeyecek. Demek ki enerji kaynaklarımızı farklı yerlere göndereceğiz. Sıvılaştırılmış gazın da farklı pazarlara ihracı olacak ama Avrupa bu gaza ulaşamayacak' dedi.

Projeyi onaylamamanın, Bulgaristan'ın çıkarına olmadığını savunan Putin, 'Onların iktisadi çıkarına değil ama karar onların. Eğer Bulgaristan egemen ülkeyse AB'den bu kararları nedeniyle zararlarının karşılanmasını istesinler. 400 milyon euro gelir elde edeceklerdi ama bu bizim ortaklarımızın bağımsız seçimi.'

Suriye krizi

Suriye'deki durumla ilgili soru üzerine, kaosa müsaade etmeme noktasında Türkiye ile hemfikir olduklarını ifade eden Putin, şunları söyledi:

'Mesele şu, ülkede (Suriye'de) yaşayan tüm insanlar nasıl kendini güvende hissedebilir ve yönetim konusunda da nasıl eşit haklar elde edebilirler? Bu konuda işbirliği yapmalıyız ve birbirimizi tatmin edici kararlara varmalıyız. Bu kararlar, öncelikle Suriye'nin halkı ve tüm siyasi güçleri için uygun olmalı ve biz bu sürecin tüm aktörleriyle mutlaka temas halinde olacağız, Türkiye'deki dostlarımızla da aynı şekilde.'

Putin, ayrıca bölgede tüm aktörlerle temas halinde olacaklarını belirterek, Esed'in yönetime devam edip etmeyeceği konusunun Suriye halkına sorulması gerektiğini kaydetti. 'Seçimler farklı değerlendirilebilir ama seçim sonucunda büyük desteğe sahip olduğunu gördük' ifadesini kullanan Putin, Suriye'nin gelişmesi için çaba harcayacaklarını dile getirdi.

Vladimir Putin, 'Bazı teknik sorunlarımız var. Suriye yönetimiyle belirli nedenlerden kontaklarımız sınırlı, oradaki süreçleri doğrudan etkileyemiyoruz' diye konuştu.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0