Görüş Bildir
Haberler
Psikologların En Çok Kullandığı 10 Terapi Yöntemi

Psikologların En Çok Kullandığı 10 Terapi Yöntemi

Fibonacci
16.08.2016 - 22:06

Psikoterapi kültürünün gelişmekte olduğu ülkelerde insanların en çok merak ettiği konuların başında “psikologların ruhsal sorunları konuşarak nasıl tedavi edebildikleri” sorusu gelir. 

Psikoterapist Mustafa Gödeş, dünyada 400'ün üzerinde psikoterapi yaklaşımı olduğunu belirterek en çok kullanılan 10 psikoterapi yönteminin altını çiziyor.

Kaynak: http://www.psikoterapist.com.tr/makal...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Psikoanalitik terapi

1. Psikoanalitik terapi

Psikoanalitik yaklaşım, danışanların zihinsel süreçlerinin, bilinç dışı unsurları ile bağlantılarını ortaya çıkarmaya çalışır. Çalışma alanı genellikle bilinç dışı süreçler ve çocukluk çağı kayıtlarıdır. 

Psikanaliz diye de adlandırılan bu yaklaşımda, haftada en az iki kez olmak üzere 45 dakika seans gerçekleştirilir. Seanslarda danışandan tüm zihninden geçenleri, bir sınırlama, sansürleme ve gizleme olmadan “serbest çağrışım” şeklinde anlatması beklenir. 

Bu çağrışımlar psikanalitik çalışmanın malzemesidir. Psikanalist ve danışan, bu çağrışımlarda ortaya çıkanlar üzerine beraberce çalışırlar.

2. Davranışçı terapi

2. Davranışçı terapi

Problemin kaynağının öğrenme ve modelleme sonucunda ortaya çıktığını, kullanılan çeşitli tekniklerle (sistematik duyarsızlaştırma, ödüllendirme, yoksun bırakma v.b.) bu problemin değiştirileceğini savunur. 

Fobilerin tedavisinde en çok kullanılan yöntemdir.

3. Bilişsel terapi

3. Bilişsel terapi

Problemin kaynağının yanlış düşünce, inanç ve hatalı şemalardan kaynaklandığını, bu yanlış düşünce, inanç ve şemaların değiştirilmesi ile duygu ve davranışların da değişeceği tezinden hareket eden bir terapi yöntemidir.

4. Hipnoterapi

4. Hipnoterapi

Hipnozun ve hipnotik tekniklerin kullanıldığı terapi yöntemidir. 

Hipnoz yoluyla tedavi yapanlara hipnoterapist ya da hipnolog denilmektedir. Hipnoterapistler özellikle psikoloji ve tıp alanında uzman kişilerdir.

5. Emdr terapisi

5. Emdr terapisi

Göz hareketleri ile bilginin yeniden işlenmesi ve travmanın duyarsızlaştırılması teorisinden hareket eden ve daha çok “travma sonrası stres bozukluklarında” kullanılan etkili bir terapi yöntemidir. 

EMDR’nin gelişimi 1987 senesinde, Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini tesadüfen keşfetmesiyle başladı. Dr. Shapiro bu etkiyi travmaya maruz kalmış kişiler üzerinde bilimsel olarak inceledi ve tedavide sağlanan başarıyı gösteren çalışmasını yayınladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Varoluşçu terapi

6. Varoluşçu terapi

İnsan iradesinin önemini vurgulayan ve kişinin aldığı kararların yaşamını değiştirebileceği (kişi kendi kaderini yazar) felsefesi ile hareket eden, 'burada ve şimdi' (anı yaşamak) kavramları üzerinde odaklanan bir terapi yaklaşımıdır. 

Varoluşcu terapide terapistin görevi, bireye bu kararları almada rehberlik etmektir.

7. Oyun terapsi

7. Oyun terapsi

Çocuklarla çalışırken kullanılan ve çocuk ruh dünyasının, oyun üzerinden düzenlenmesini amaçlayan terapi yöntemidir.

8. Aile terapisi

8. Aile terapisi

Terapi sürecine anne, baba, çocuk, eş gibi aile fertlerinin de dahil olduğu bir terapi sürecidir.

9. Art terapi

9. Art terapi

Çeşitli teknikler (yazı, müzik, resim, drama) kullanarak danışanın duygu ve düşüncelerini açığa çıkarmayı ve yine bu tekniklerden faydalanarak sağaltımı amaçlayan terapi yöntemidir.

10. Eklektik (Bütüncül) psikoterapi

10. Eklektik (Bütüncül) psikoterapi

Çok sayıdaki psikoterapi yaklaşımını bir potada eriten veya danışanın ihtiyacı doğrultusunda kişiye özgün olarak seçilen tekniğin uygulandığı psikoterapi yöntemidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
144
63
15
12
12
8
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın