Görüş Bildir
Haberler
Ferguson'da Gerginlik Sürüyor: Polis Bu Kez Gazetecilere Saldırdı

Ferguson'da Gerginlik Sürüyor: Polis Bu Kez Gazetecilere Saldırdı

Onedio Medya
15.08.2014 - 08:50 Son Güncelleme: 15.08.2014 - 12:17
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'nin Missouri eyaletinde 18 yaşında siyahi bir gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan olaylarda polis şiddetinden bölgede görev yapan gazeteciler de nasibini aldı. Yaşananların görüntülenmesini istemeyen güvenlik güçleri Al Jazeera ekibini hedef aldı.

ABD'nin Missouri eyaletinin Ferguson mahallesinde yaşanan olaylar devam ederken polis bu kez bölgede yaşananları görüntülemeye çalışan Al Jazeera ekibine saldırdı. Polisin attığı biber gazı kapsülü ekibin çekim yaptığın yerin tam önüne düştü. Spiker uzaklaşan ilk kişi olurken kameraman o anları görüntülemeye devam etti. Ancak onun da dayanması kısa sürdü. Biber gazının yayılması ile ekip, malzemelerini bırakarak koşmaya başladı.

Al Jazeera ekibinin ayrılmasıyla Swat timi gazetecilerin ekipmanlarını söktü. Gazeteciler daha sonra yaptığı açıklamada polisin attığı plastik mermilerden yararlandıklarını belirtti.

Gazetecilere yönelik şiddet Al Jazeera ekibiyle sınırlı kalmadı. Bir restoranttan olayları takip eden Washington Post muhabiri Wesley Lowery ile Huffington Post muhabiri Ryan Reilly, polis tarafından gözaltına alındı.

Eylemler devam ediyor

ABD polisinin  Michael Brown isimli siyahi genci öldürmesi üzerine olaylar çıkan Missouri eyaletinin St. Louis kentinde gerginlik devam ediyor. St. Louis'in Ferguson semti sakinleri, Michael Brown isimli silahsız siyahi gencin cumartesi gecesi öldürüldüğü yer başta olmak üzere birçok noktada protesto eylemleri yaptı.

Amerikan Başkanı Barack Obama gerginliğin artmasıyla duruma müdahil oldu. Başkan sükunet çağrısı yaptı adaletin yerini bulması için Adalet Bakanlığı ve FBI'ya soruşturma talimatı verdiğini söyledi ama eleştirilen odağındaki Missouri Valisi Jay Nixon'a da destek çıktı. Obama hem polise şiddeti hem de polisin bir gazeteciyi tutuklamaya varan ölçüsüz müdahalesini hedef aldı.

Obama, şu açıklamayı yaptı: 'Polise karşı şiddetin asla bahanesi olmaz, tıpkı bu trajediyi vandallık ve yağmacılık yapmak için kullananların bahanesinin olmaması gibi. Aynı zamanda polisin de barışçıl protestoculara ölçüsüz şiddet uygulamak, veya kanuni hakkını kullananları hapise atmak için bahanesi olamaz. Ve Amerika Birleşik Devletleri'nde polis, işini yapmaya çalışan gazetecileri tartaklayıp hapise atmamalı.'

Yaşanan çatışmalar nedeniyle tatildeki ABD Başkanı Barack Obama'nın basın toplantısı düzenlediği olay sonrasında, çoğunluğu siyahi öfkeli halka başka kentlerden ve beyazlardan da destek geliyor. Yer yer trafiği kapatan protestocular ellerini yukarı kaldırarak 'Ellerimi kaldırdım, beni vurma', 'Michael için adalet', 'Adalet yoksa barış yok' sloganları attı.

Eylem bölgelerine yaklaşmamaya özen gösteren polis, zorunlu hallerde protestoculara yaklaştığında sert tepkilerle karşılaşıyor. Baygınlık geçiren bir genç kızı hastaneye götürmek için eylem bölgesine giren polis ekipleri de bu tepkilere hedef oldu.

Akşam saatlerinde çok güvenli olmadığı belirtilen bölgede birçok işyeri erkenden kapanırken, halk geç saatlere kadar sokaklarda kalmaya devam etti.

Bazı Amerikalıların otomobilleri ile destek verdiği gösterilerde kullanılan kostüm ve kıyafetler dikkati çekti.

ABD Adalet Bakanı'ndan polise eleştiri

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, Missouri'de Michael Brown adlı siyahi gencin polis tarafından öldürülmesinden sonra çıkan olaylara müdahalesi sırasında polisin askeri teçhizat kullanmasını eleştirerek bunun 'çelişkili mesaj' gönderdiğini belirtti.

Holder yaptığı yazılı açıklamada, olayların meydana geldiği Ferguson sokaklarında yaşananların böyle devam edemeyeceğini, protestoların büyük çoğunluğu barışçıl olsa da insanların şiddet eylemlerine başvurmasının da hoşgörülemeyeceğini kaydetti.

Güvenlik birimlerinin bu gösterilere yanıtının da gerilimi yükselten değil, düşürmeye çalışan bir tarzda olması gerektiğini belirten Holder, 'Güvenlik birimleriyle yerel halk arasındaki güveni yeniden inşa etmeye çalıştığımız bir zamanda, askeri teçhizat ve araçların konuşlandırılmasının çelişkili mesajlar verdiğinden kaygılıyım' ifadesine yer verdi.

Holder, kendi talimatıyla Adalet Bakanlığının, gereksiz yere aşırı güç kullanımına başvurmadan kalabalığı kontrol altında tutma ve kamu güvenliğini muhafaza etme yöntemleri hakkında yerel yetkililere teknik destek sağlayacağını aktardı.

Gerilimi düşürmeye yardımcı olmak için Adalet Bakanlığından bir ekibin bölgeye gittiğini bildiren Holder, Brown'ın ölümüne ilişkin incelemelerinin devam ettiğini, olay yerinden görgü tanıklarıyla görüştüklerini ifade etti.

CNN Türk

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/dunya/po...
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0