Görüş Bildir
Haberler
Oyunculuğun Doruk Noktası Marlon Brando'nun Mutlaka İzlenmesi Gereken 13 'Baba' Filmi

Oyunculuğun Doruk Noktası Marlon Brando'nun Mutlaka İzlenmesi Gereken 13 'Baba' Filmi

Taner Bayram
14.03.2017 - 18:20

Marlon Brando, bir aktörlük efsanesi...Henüz küçük yaşlarda başladığı oyunculuk ve tiyatro hayatını bir "ikon" olarak tamamlar. İşte biz de bu usta ismin 13 filmini sizler için bir araya getirdik.

Marlon Brando, bir aktörlük efsanesi...Henüz küçük yaşlarda başladığı oyunculuk ve tiyatro hayatını bir "ikon" olarak tamamlar. İşte biz de bu usta ismin 13 filmini sizler için bir araya getirdik.

Not: Film özetlerinde Beyazperde Sinemalar ve Wikipedia'dan yararlanılmıştır. Listeye IMDb puanı 7 ve üzeri olanlar dâhil edilmiştir. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. Paris'te Son Tango / Last Tango in Paris (1972) IMDb: 7,1

Özet

Jeanne evliliğin arifesindeki, sıradan bir kadındır. Evliliğe hazırlık aşamasında ileride oturabileceği bir de ev aramaktadır. Bir gün evleri gezerken müstesna ve tuhaf bir adamla karşılaşır. 

Amerikalı Paul, yaşça Jeanne'den büyük olmasına rağmen onu delicesine etkiler. İkili, yasak bir aşkın meyvelerini yemeye başlarlar. Sürekli beraber olsalar dahi, birbirlerine birbirleri dışındaki hayatlarına dair hiçbir şey sormayacaktırlar. Bir süre sonra aralarındaki kişilik farklılıkları ikisini de dar bir çıkmaza sürükleyecektir.

Bertolucci'nin en önemli eserlerinden biri olarak gösterilen Paris'te Son Tango, ayrıca kendi döneminin en erotik eserlerinden biri.

12. The Men (1952) IMDb: 7,2

Özet

'The Men' 1950 yılında çekilmiş II. Dünya Savaşı sırasında ciddi şekilde yaralanmış ve topluma yeniden adapte olmaya çalışan gazisinin hikâyesini anlatan bir filmdir.

11. Denizde İsyan / Mutiny on the Bounty (1962) IMDb: 7,2

11. Denizde İsyan / Mutiny on the Bounty (1962) IMDb: 7,2

Özet

Filmin benzerleri arasında epik tarafıyla ayrılan 1962 yapımı Mutiny on the Bounty (Denizde İsyan) İngiliz kraliyet gemisi Bounty’de gerçekleşen tarihi isyanı beyazperdeye yansıtmıştır. Altı ay süren yolculuktan sonra artık İngiltere’ye dönüş vaktidir. Kötü bir adam olan kaptan Bligh’in zalimleriklerinin ardı arkası kesilmez. Bu davranışlara dayanamayan Christian gemidekileri isyana teşvik eder...

10. Elveda / Sayonara (1957) IMDb: 7,2

10. Elveda / Sayonara (1957) IMDb: 7,2

Özet

Joshua Logan’ın yönettiği, Marlon Brando, Denniz Hopper ve James Garner’ın başrollerini paylaştığı bu film, Kore Savaşı yıllarında, Amerikan askerlerinin Uzak Doğulu kadınlarla ilişkilerini anlatır. Öykü, ırkçılığın eleştirilmesini de içerir aynı zamanda. Film, gerçek olaylara dayanır ve romandan uyarlamadır. Birçok dalda Oscar’a aday oldu, dört dalda da bu ödülü kazandı.

9. Genç Arslanlar / The Young Lions (1958) IMDb: 7,3

9. Genç Arslanlar / The Young Lions (1958) IMDb: 7,3

Özet

İkinci Dünya savaşı sırasında iki askerin hayatı anlatılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Kaçaklar / The Chase (1966) IMDb: 7,3

8. Kaçaklar / The Chase (1966) IMDb: 7,3

Özet

Film ırkçılığın hala hüküm sürdüğü bir güney kasbasında geçiyor. Kasabanın haşere delikanlısı Bubber Reeves'in (Robert Redfort) hapishaneden kaçarak geri dönmek üzere yola çıktığını öğrenen kasaba halkı, başlarına geleceklere endişelenmeye başlayarak bir panik havasına giriyorlar. 

Bu durum öncelikle Bubber'in karısı, onunla ilişkisi olan kasabanın en zengin adamının oğlu ve bütün bunları nasıl çözeceğini düşünen şerifi (Marlon Brando) içinden çıkılmaz bir hale sokuyor. Ve bu durum herkes için trajik bir sonuç doğuruyor.

7. Jül Sezar / Julius Caesar (1953) IMDb: 7,4

7. Jül Sezar / Julius Caesar (1953) IMDb: 7,4

Özet

William Shakespeare'in en ünlü tiyatro oyunlarından birine konu olan siyaset tarihinin iki bin küsur yıl öncesinden gelen unutulmaz bir entrika ve ihanet hikayesi. Roma senatosu tarafından kabul edilmiş olan bir komplo ile hırsı artan imparator Jül Sezar, Brutus tarafından öldürülür. Bu cinayetin ortaya çıkardığı sonuçlar ise oldukça ciddidir.

6. İsyan / Queimada (1969) IMDb: 7,4

6. İsyan / Queimada (1969) IMDb: 7,4

Özet

Politik sinemanın en önemli köşetaşlarından biri olan Cezayir Savaşı filminin yönetmeni Gillo Pontecorvo'nun imzasını taşıyan film Portekiz açıklarındaki bir adaya giden gizli ajan Sir William Walker'ın provokatif faaliyetlerini konu ediniyor. 

Adada tanıştığı liman işçisi Jose'nin aklına devrimci fikirler sokan Walker, bir süre sonra adadaki kontrolü eline geçirecek ve İngiltere'ye dönecektir. Filmin başrolünde Hollywood'un en büyüklerinden Marlon Brando var.

5. Viva Zapata! (1952) IMDb: 7,5

Özet

Film, Meksikalı devrimci Emiliano Zapata’nın hikayesini konu alıyor. Bir dönem ülke Porfirio Diaz tarafından yönetilirken Emiliano Zapata, kendi varlığını ortaya koymak sureti ile köylülere yardım eder. Toprakları ellerinden alınan bu insanlar için bir ışıktır o. Bu vesile ile de kanun kaçağı durumuna düşer. 

Kardeşi Eufemio ile birlikte dağa kaçarak Madero’nun isyancı güçlerine katılırlar.Zapata ve dava arkadaşları savaş alanında çok başarılı olurlar. Diaz ülke dışına kaçmak zorunda kalır. Madero, Zapata ve diğer ileri gelenler kazanan tarafta yer almanın etkisi ile davranan askeri güçlerine hakim olamazlar. Madero ortadan kalkınca Zapata’ya diğer bir rakip Pancho Villa ile işbirliği yapmak düşecektir.

4. İhtiras Tramvayı / A Streetcar Named Desire (1951) IMDb: 8,0

Özet

Çekici ve tehlikeli bir kadın olan Blanche DuBois, kendinden yaşça çok küçük bir çocuğu baştan çıkarır. Bu nedenle başı yasalarla derde giren kadın, başka bir eyalette yaşayan kız kardeşi Stella'nın yanına taşınır. Burada geçmişi silip sorunsuz bir hayata başlamak isteyen Blanche'ın kız kardeşinin kocası Stanley'le bir türlü anlaşamaz. Son derece kaba bir adam olan Stanley, Blanche'a uyguladığı hakaret ve tacizlerle kadını çileden çıkarır. Fazlasıyla bunalan Blanche'ın patlama anı bir hayli yıkıcı olacaktır. 

Aynı isimli Broadway oyunundan usta yönetmen Elia Kazan tarafından uyarlanan film en az uyarlandığı şov kadar ses getirmiş, Marlon Brando'nun üstün oyunculuk performansının da etkisiyle unutulmaz klasikler arasında yerini almıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Rıhtımlar Üzerinde / On the Waterfront (1954) IMDb: 8,2

Özet

Terry Mallon zor şartlarda liman işçisi olarak çalışan eski bir boksördür. Ringlerdeki başarılı kariyerinden liman işçiliğine kadar düşen adam bir nevi bunalımdadır. Çalıştığı limanın ve civar limanların patronu Johnny Friendly görünürde liman işletmeciliği yapsa da kimi illegal işlere karışmaktadır. Bunlardan biri Terry’nin başını derde sokacaktır. Çocukluk arkadaşının Friendly’nin emriyle öldürülmesine tanık olan Terry, hiçbir suçu olmamasına rağmen suçlu konumuna düşmüştür. Friendly için çalışan ağabeyi de ona sırt çevirince liman işçilerini bir araya getirip büyük bir ayaklanma başlatacaktır. 

Usta yönetmen Elia Kazan imzalı film, New York Sun yazarlarından birine ait bir öykü dizisinden sinemaya uyarlanmıştır. Başrolündeki Marlon Brando ve Karl Malden’in unutulmaz performanslarına ev sahipliği yapan film sekiz dalda Oscar kazanarak büyük bir başarı elde etmiştir.

2. Kıyamet / Apocalypse Now (1979) IMDb: 8,5

Özet

Yüzbaşı Willard ve ekibinin görevi, Vietnam'da Amerikan ordusuna isyan eden ve vahşi bir şekilde bir orman kabilesini yöneten Albay Walter Kurtz'ü öldürmektir. Kurtz’ün izini süren Willard, savaşın acımasızlığı altında giderek takip ettiği kişiye benzemeye başlayacaktır.

Joseph Conrad’ın 'Karanlığın Kalbinde' kitabından ve karısının notlarından da faydalanarak Francis Ford Coppola tarafından uyarlanan film, sinema tarihinin en ünlü savaş filmlerinden biri kabul ediliyor. Coppola, kitaptaki hikayeyi Vietnam Savaşı’na uyarladı.

1. Baba / The Godfather (1972) IMDb: 9,2

Özet

Mario Puzo’nun çok satan kitabından Puzo ve yönetmen Francis Ford Coppola tarafından sinemaya uyarlanan eser, 40’lar ve 50’lerin Amerika’sında, bir İtalyan mafya ailesinin destansı öyküsünü konu alıyor.Don Corleone’nin kızı Connie’nin düğününde, ailenin en küçük oğlu ve bir savaş gazisi olan Michael babasıyla barışır.

Bir suikast girişimi, Don’u artık işleri yönetemeyecek duruma düşürünce, ailenin başına Michael ve ağabeyi Sonny geçerler. Danışmanları Tom Hagen’in de yardımlarıyla diğer ailelere savaş açan Corleone ailesi, eski moda yöntemleri de değiştirmeye başlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
110
42
5
5
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ali Engin Biçer

adam demek bile az kalır. aldığı oskarı bile reddedip kızılderili bir arkadaşını göndermiştir. vereceğiniz ödüle sokayım dercesine. yüreğe bak arkadaş.

haijin60

yemin ediyorum şu paris'te son tango kadar nefret ettiğim film yok. öve öve bitiremediniz şu tecavüzcü filmini.

widow

şarap gibi adam.