Görüş Bildir
Haberler
Ortalama 90 Dakikalık Süreleriyle Hem İzleyeni Sıkmayan Hem de Muazzam Bir Keyif Yaşatan Filmler

Ortalama 90 Dakikalık Süreleriyle Hem İzleyeni Sıkmayan Hem de Muazzam Bir Keyif Yaşatan Filmler

Tam çerezlik filmler valla!

Not: Film açıklamaları Beyazperde'den alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. The Nightmare Before Christmas (1993)

1. The Nightmare Before Christmas (1993)

Tüm dünyanın en büyük film-noir fenomenlerinden; deli-dahi Tim Burton'ın artık efsaneleşmiş sayılagelen yapımlarından biri ile karşı karşıyayız: 'The Nightmare Before Christmas'... Filmde, Balkabağı Kral Jack Skellington'un hanedanlığı, Halloweentown'da geçen olaylar işlenmektedir. Kabuslardan fırlamış bir kasabayı andıran Halloweentown, cinler, ecinniler, periler, ruhlar, gulyabaniler ve yarasalardan oluşan 'dinamik' bir nüfusa sahiptir. Jack'in yolu, bir gün Christmastown’a düşer. Bu tuhaf memlekete yaptığı bu ziyaret sonucu, bu tuhaf yerden çok etkilenir. Christmastown'da gördüklerine özenerek kendi şehrini de oraya benzetmek için Santa Claus’u kaçırır. Santa’nın yerine geçen Jack, çocuklara kendince alternatif hediyeler dağıtmaya başlar.

2. Grave of the Fireflies (1988)

2. Grave of the Fireflies (1988)

Grave of the Fireflies, insanlık tarihinin en kara lekelerinden biri olan II. Dünya Savaşı'nın yıkıma uğrattığı hayatları iki küçük kardeş üzerinden anlatıyor. Annelerini savaşa kurban veren Seita ve Setsuka babalarının da savaşta olması nedeniyle yakın bir akrabalarına gönderilirler. Burada tutunamayan bu iki küçük çocuk evden kaçarak, kendilerini savaşın izlerinin anbean körüklendiği sokaklara atarlar. Ancak bu yolculuk bildiğimiz türden yolculukların aksine, kan kokulu sokaklarda verilen bir yaşam savaşına dönüşecektir. Akiyuki Nosaka’nın yarı biyografik romanından uyarlanan film, savaş üzerine yapılmış filmler arasında en dokunaklı ve en gerçekçi üsluba sahip olanlardan biridir.

3. Sherlock Jr. (1924)

3. Sherlock Jr. (1924)

Sherlock Jr., hırsızlıkla suçlanan bir gencin bir dedektif gibi olayı aydınlatmaya çalışmasını konu ediyor. Küçük bir sinemada çalışan makinist, güzeller güzeli bir kıza aşık olur. Ancak dişli bir rakibi vardır. Fakir makinist sevdiği kadına kalan son parasıyla bir kutu çikolata alır, yanında bir de alyans verir. Aynı anda rakibi 'local sheik' de kıza çikolata alır. Bu esnada kızın babasının değerli saati çalınır ve şüpheler direkt makinistte yoğunlaşır. Kızın evine bir daha girmesi yasaklanan makinist, o anda film boyunca sürecek olan bir rüya görmeye başlar. Makinist, rüyasında Sherlock Holmes gibi bir dedektif olmuştur ve bir hırsızlığı çözmek üzeredir.

4. The General (1926)

4. The General (1926)

The General, sevdiği kadını kaçıranlardan kurtarmaya çalışan bir adamın hikayesini anlatıyor. Johnnie makinisti olduğu treni “The General”a ve Annabelle Lee isimli bir kadına aşıktır. Ancak Amerikan İç Savaşı başladığında çalıştığı hat iptal edilir ve Johnnie de bir mühendis olarak daha değerli hale geldiğinden servisten alınır. Annabelle bu durumun Johnnie’nin korkaklığından ötürü kaynaklandığını düşünmektedir. Bir casus Annabelle’in de içinde olduğu treni kaçırınca Johnnie hem trenini hem de sevdiği kadını kurtarmak üzere adrenalinle dolu bir yolculuğa çıkacaktır.

5. Dead Man's Shoes (2004)

5. Dead Man's Shoes (2004)

Richard, orduda geçirdiği yıllardan sonra yaşadığı kasabaya geri döner. Geri dönmesinin tek bir nedeni vardır, o da spastik kardeşi Anthony'e yapılan kötülüklerin intikamını almak.

Önceleri bu adamları sadece korkutmayı amaçlayan Richard, hepsine uyarı niteliğinde mesajlar bırakır ve gerektiğinde gelip kendisiyle hesaplaşabileceklerini bile söyleyerek tehditler savurur. Ama fazla umursamamaları nedeniyle intikam planını giderek genişleten Richard, işi cinayet işlemeye kadar götürerek planında ne kadar kararlı olduğunu gösterecektir. Adamların ise peşlerindeki bu intikam meleğinden olabildiğince uzağa kaçmaktan başka çareleri kalmamıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Night of the Living Dead (1968)

6. Night of the Living Dead (1968)

Barbra ve kardeşi Johnny, babalarının mezarını ziyaret etmek için şehir merkezinden bir hayli uzakta, izbe bir bölgede olan mezarlığa giderler. Burada dua rutinlerini tamamladıkları esnada kendilerine yaklaşmakta olan yabancı bir siluetle karşılaşırlar. Kız kardeşinin aksine bir hayli rahat davranan Johnny, bu yabancının saldırısına uğrar ve oracıkta hayatını kaybeder. Ancak bu bir son değil, ürkütücü bir başlangıcın habercisi olur. Genç kadın ağır bir travmaya girer ve canını kurtarabilmek için bulabildiği ilk yere sığınır. Ancak burada yalnız olmadığını fark etmesi uzun sürmez. Bir anda kasabayı saran bu yaratıklardan korunmaya çalışan tek insan kendisi değildir. Ben de kendisi gibi canını zor kurtarmıştır ve kapıda diğerleri de vardır...

7. Locke (2013)

7. Locke (2013)

Bir yapı şirketinde yönetici olan ve başarılı bir kariyere sahip olan Ivan Locke, iki çocuğu ve karısıyla birlikte sorunsuz bir hayat sürmektedir. Bu gidişat aldığı bir haberle son bulur. Arabasıyla çıktığı yolda kendini, hayatını ve sahip olduğu her şeyi sorgulamasına yol açan bu haberin ağırlığıyla mücadele ederken bir yandan da işiyle ilgili bir krizle uğraşmaktadır. Şirketi oldukça zarara sokabilecek bu krizi soğukkanlılıkla çözmeye çalışır. Ama yalın ve basit çözümler ve hiç kaybetmediği sükûnet karşı tarafı sakinleştirmeye yetmez. Ivan Locke o telefon konuşması sırasında kariyerinin ve hayatının en zorlu sınavıyla karşı karşıya gelir. Arabasının içinde, kısa bir süre içerisinde gerçekleşecek olan felaketi durdurmak için zamana karşı koyma mücadelesi başlar. Öte yandan da tek başına çıktığı yolculukta kendi geçmişiyle de bir hesaplaşma içine girer.

8. The Vast of Night (2020)

8. The Vast of Night (2020)

The Vast of Night, yaşadıkları kasabanın ve kendi geleceklerinin sonsuza dek değişmesine neden olan garip bir frekans keşfeden genç bir santral operatörü ile karizmatik bir radyo programcısının hikayesini konu ediyor.

9. Mary and Max (2009)

9. Mary and Max (2009)

Mary ve Max, Adam Elliot'un ilk uzun metrajıdır. Mary, Avustralya'nın kenar mahallerinden birinde yaşayan, sorumsuz ve yoksul bir aileye sahip olan, sekiz yaşındaki yalnız bir kız çocuğudur. Küçük kızın konuşabildiği tek kişi mektuplaştığı Avustralyalı bir savaş gazisidir. Postaneye gittiği bir gün şans eseri bir New York adres rehberi görür. Rehberi karıştıran Mary, New York'ta yaşayan Max Jerry Horowitz isimli bir adama mektup yazmaya başlar. Max, Manhattan'daki dairesinde yalnız yaşayan, ruhsal problemleri olan asosyal ve obez bir adamdır. 44 yaşındaki Max, Mary'nin mektubunu alır ve cevap yazmaya koyulur. Aralarında gelişen dostluk hayat hakkında acı ve tatlı gerçeklikleri beyaz perdeye sevimli ve dokunaklı bir şekilde yansıtır.

10. Clerks (1994)

10. Clerks (1994)

Patronu arayıp, tek çalışanı olduğu marketi pazar günü de açması gerektiğini söyleyene dek, Dante Hicks sıradan bir tatil günü planlamaktadır. Öğlen 2’de arkadaşlarıyla oynayacağı Hockey maçı tehlikeye girmiş ve kız arkadaşı tarafından sürekli okula dönmesi için beyni bulandırılırken şimdi de eski kız arkadaşı Caitlin’in evleneceği haberi yayılır.

Yandaki videocu ise Dante’nin kadim dostu sarkastik Randall’a emanettir. Randall işe sürekli geç gelir, marketi sömürür, müşterilerle kavga çıkarır ve Dante’nin başını devamlı surette belaya sokar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. In a Lonely Place (1950)

11. In a Lonely Place (1950)

Dix olarak tanınan Dixon Steele, uzun zaman önce büyük başarılar gerçekleştiren, fakat şimdilerde zor durumlar yaşayan bir senaryo yazarıdır. Bir akşam menajari Mel Lippman ile bir barda buluştuğunda, Mel ona yeni bir kitapla karşılaştığını söyler ve kitabı beyazperdeye aktarmasını teklif eder. Dixon, o an kitabı okuyamayacak yorgun olduğu bahanesini öne sürer ve barın çalışanlarından biri olan kitabın sahibi Mildred Atkinson'dan kitapla ilgili yorumlarını alır. Ertesi sabah olduğunda Mildred evinde ölü olarak bulunur, Dix davanın şüphelilerinden biri olarak sorguya alınır. Bu süreçte karşılaşacağı Laurel Gray ise hayatındaki bu devasa belirsizliğin ortasında her şeyi daha da karışık bir hale getirecektir.

12. Stand by Me (1986)

12. Stand by Me (1986)

Film bir yazar olan Gordie Lachance’nın gözünden anlatılır. Gordie gazetelere göz gezdirirken bir çocukluk arkadaşının öldüğü haberini görür. Daha sonrasında birlikte atıldıkları maceralı yolculuğu hatırlamaya başlar… Gordie sessiz ve akıllı bir çocukken tek uğraşı büyük zevk aldığı kitapları okumaktır. Vaktinin çoğunu birlikte geçirdiği arkadaşları Chris, Teddy ve Vern’le birlikte, kasabayı saran cinayet haberini duymuşlardır. Küçük bir çocuğun cesedinin bulunduğu yere doğru yolculuğa çıkan bu dört yakın arkadaş, yolculuk sırasında çeşitli maceraları deneyimlerler.

13. Flipped (2010)

13. Flipped (2010)

Aralarındaki birçok farka rağmen 8. sınıf öğrencileri Juli Baker ve ilkokuldan beri hoşlandığı Bryce Loski arasında romantik bir ilişki başlar...

14. Living in Oblivion (1995)

14. Living in Oblivion (1995)

Olabilecek bütün aksaklıkların gerçekten olduğu bir film setinde geçen bir günlük bir çekimi anlatıyor film. Yönetmeni, oyuncuları, teknik ekibi ve de seyirciyi çileden çıkaran aksaklıklar bunlar; patlayan lambalar, atlanan replikler, kayıp kameraman, sete giren huysuz cüce, daha neler neler...

15. Frances Ha (2012)

15. Frances Ha (2012)

Bir dans topluluğunda çıraklık yapan 27 yaşındaki Frances, pek de parlak bir kariyere sahip olmayan bir dansçıdır. Tam anlamıyla istikrarlı bir işe sahip olmayan Frances'in tek hayali çalıştığı bu şirketin daimi çalışanı olabilmektir. Öte yandan kendi jenerasyonundakiler gibi birçok farklı işe atılmakta ancak hiçbirinde tam anlamıyla başarılı olamamaktadır. Frances'i tam anlamıyla anlayan tek kişi ise aynı daireyi paylaştığı Sophie'dir. Ne var ki Sophie'nin hayallerindeki şehre taşınacak olması ilişkilerini sarsacak; Frances'in 'gerçek hayat ve sorumluluklar' gerçeğiyle tanışmasına neden olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Fantastic Mr. Fox (2009)

16. Fantastic Mr. Fox (2009)

Hikayenin kahramanı Mr. Fox isimli bir tilki. Mr. Fox ailesini beslemek için her akşam üç zengin çiftçiden tavuk, ördek ve hindi çalmaktadır. Sinirli çiftçiler tilkiden artık bıkmışlardır ve onu öldürmek için ellerinden gelen her şeyi yapmaktadırlar. Sonunda yakalanan tilki, çiftçilerden daha zeki davranarak yakalandığı yerden aç kalmamak için çıkmaya çalışır.

17. Bicycle Thieves (1948)

17. Bicycle Thieves (1948)

Filmde savaş sonrası yaşanan iki senelik işsizlik döneminin ardından nihayet iş bulabilen Antonio mutluluktan havalara uçmaktadır. İşi için kendisine lazım olan bisikleti almak için yataklarını satmaları gerekmiştir; ancak Antonio en sonunda para kazanabileceği için mutludur. Yeni işinin ilk gününde bisikleti çalınan Antonio neye uğradığını şaşırır. Yaşadığı ailevi ve dünyevi problemleri çözebilmesi için acilen bisikletine yeniden kavuşması gerekmektedir.

18. Rope (1948)

18. Rope (1948)

Aynı evde yaşayan iki parlak üniversite öğrencisi Philip ve Brandon kusursuz cinayetin var olduğunu kanıtlamak ve böylece kendi zekalarını ispatlamak için eski sınıf arkadaşları David Kentley'i iple boğarak öldürürler. Cesedi evdeki eski bir sandığın içine saklayan Brandon ve Philip son derece soğuk kanlı bir şekilde bir akşam yemeği daveti verirler. Üstelik bu yemekte yer alan davetliler arasında, öğretmenleri, Kentley'in ailesi ve nişanlısı gibi isimler vardır. Hiçbir şeyden haberi olmayan davetliler tüm olağanlıkla yemeklerini bitirirken misafirler arasından bir kişi bir şeylerin yolunda gitmediğinden şüphelenmeye başlar.

19. Trouble in Paradise (1932)

19. Trouble in Paradise (1932)

Venedik'te Gaston ve Lily tuhaf bir tesadüfle tanışırlar. Birbirinden sevimli bu iki insan aynı zamanda meslektaştır. Hırsızlık konusunda oldukça becerikli olan Gaston ve Lily, birbirlerini soymaya çalıştıklarını fark ederler. Tabii ki denemeleri başarısız olur; ancak ikili arasındaki aşkın temellerini atar. Gaston ve Lily, Paris'te pahalı bir parfüm dükkanı olan MAdame Colet'i soymaya karar verirler. Gaston, Colet'in yanına sekreter olarak girer. Ancak Colet'le arasında duygusal bir ilişki başlaması işleri karıştırır. Gaston, parayı alıp uzaklara gidecekleri Lily'e sadakatini sürdürecektir ya da Colet'e her şeyi itiraf ederek evlenme teklif edecektir.

20. Persona (1966)

20. Persona (1966)

Persona, sessizliğe gömülen bir kadın ve ona refakat eden bir hemşirenin haikesini anlatıyor. Dönemin en gözde tiyatro oyuncusu, güzeller güzeli Elisabeth Vogler, önemli bir piyes sırasında aniden susar. Şaşkına dönen insanlar ne olup bittiğini anlayabilmek için ellerinden geleni yapsalar da Vogler konuşmamaya devam eder. Son çare olarak bir kliniğe yatırılan kadın burada da dilsizliğine devam eder. Bedeninde tıbbi olarak hiçbir problem bulunamayan kadın, doktorun tavsiyesiyle gözden uzak bir yazlığa gönderilir. Bu esnada yanında gönderilen kişi genç hemşire Alma'dır. Yazlıkta da Vogler'in ağzını bıçak açmaz. Vogler sustukça Alma konuşur. Alma saatlerce, günlerce kendi hikayesini anlatır. Sonunda meydana gelen şey ise psikoloji biliminin en ilginç vakalarından birini oluşturur.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
19
6
4
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın