Görüş Bildir
Haberler
OHAL Düzenlemeleri Yolda: Hedef 40 Günde Bitirmek

OHAL Düzenlemeleri Yolda: Hedef 40 Günde Bitirmek

ATKN
22.07.2016 - 11:26 Son Güncelleme: 22.07.2016 - 14:07

Ülke genelinde ilan edilen üç aylık OHAL kapsamında çıkarılacak Kanun Hükmünde Kararname'ler (KHK) için çalışma başlatıldı. Öncelik gözaltı sürelerinin uzatılmasında. Kamuda görevden alınan Gülen Cemaati mensuplarınının bir daha geri dönememeleri için Başbakanlık çalışacak. Cemaat okulları kapatılırken, öğrencileri de kamu okullarına dağıtılacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Arşiv

Anayasa'ya göre, 21 Temmuz itibariyle Türkiye genelinde ilân edilen olağanüstü hâl (OHAL) süresince hükümetin 'olağanüstü hâlin gerekli kıldığı konularda' Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi buluyor. Yani, OHAL hükümete yasa gücünde düzenleme yapma imkanı tanıyor.

Al Jazeera Türk'ten Didem Özel Tümer'in haberine göre, çıkarılacak KHK'lar konusunda Başbakan Binali Yıldırım bakanlar ile sabah kahvaltısında bir araya geldi. Bu toplantıda KHK'ların içeriği konuşuldu.

Yıldırım'ın toplantıda bakanlara şimdilik OHAL'i 3 ay sürdürme niyeti olmadığı mesajını verdiği öğrenildi. Yılıdırım'ın  bakanlara gerekli kararların bir an önce alınıp, hızla yürütülmesi gerektiğine dikkat çekerek '40 günse 40 gün, belki 1.5 ay. Hemen tamamlayıp kaldırmalıyız' dediği aktarıldı.

Öncelik gözaltı sürelerinin uzatılması

Öncelik gözaltı sürelerinin uzatılması

Kaynaklar şu anda sınırlı sayıda KHK çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.

Başbakanlık Müsteşarı başkanlığında bir koordinasyon kurulu oluşturuldu. Amaç, en geç hafta sonunda KHK’lar ile çalışmaları tamamlamak. 

Düzenlemede öncelik ise gözaltı sürelerinin uzatılmasına yönelik olacak.  Örgütlü suçlarda 4 günle sınırlı olan gözaltı süreleri uzatılacak. Adalet Bakanlığı'nın gözaltı sürelerini bir haftadan daha uzun süreye çekebilecek düzenleme için hazırlık yaptığı öğrenildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kamu ile ilişiği kesilen 'FETÖ' irtibatlı kişiler geri dönemeyecek

Kamu ile ilişiği kesilen 'FETÖ' irtibatlı kişiler geri dönemeyecek

Yapılacak ikinci düzenleme ise, FETÖ kısa adıyla anılan 'Fethullah Gülen Terör Örgütü' ile irtibatlı kişilerin kamudan temizlenmesi olacak. Halen görevden uzaklaştırılan personelin bir daha devlet memuriyetine giremeyecek şekilde kamudan temizlenmesi sağlanacak. 

Devlet memuriyetinden çıkarılacak ancak emekliliğe hak kazanmış kişilere emekli aylığı verilip verilmeyeceği de toplantıda konuşuldu. Bazı bakanların, maaşlardan yapılmış kesintilerle oluşmuş birikime el koymanın uygun olmayacağını dile getirdiği belirtildi.

'Cemaat okulları' dağıtılacak

Fethullah Gülen Cemaati'nin okulları olarak bilinen üniversiteler ve diğer okullar da kapatılacak. Bu okullardaki öğrenciler kamu üniversite ve okullarına dağıtılacak. Böylece toplu halde bir arada olmaları engellenecek. Kamu üniversitelerine dağıtılacak öğrencilerin üniversiteye girişte aldıkları puanlar esas alınacak.

Bozdağ: 'Tek KHK üzerinde toplamayı hedefliyoruz'

Bozdağ: 'Tek KHK üzerinde toplamayı hedefliyoruz'

CNN Türk'te Hande Fırat'ın sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, OHAL kapsamında yapılacak düzenlemelerle ilgili yaptığı açıklamada, 'Hazırlıklar bitmek üzere. Tek kararname ile meselenin üzerine gidip çözüme kavuşturma düşüncemiz var' dedi.

Ayrıca 15 Temmuz ile ilgili davaların Ankara'daki duruşma salonlarında görülmesinin teknik olarak imkânı olmadığını söyleyen Bozdağ, 'Büyük bir alana ihtiyacımız olduğu açık. Tedbir aldık, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sincan tarafında olabilir ama daha net olarak ifade edemem. Yargılamaların sağlıklı yapılabilecek mekân oluşturma ihtiyacımız var' dedi. 

Bozdağ, gözaltı sürelerinin 7-8 güne çıkarılabileceğini de söyledi.

15 Temmuz 'Şehitlerimizi Anma Günü'

15 Temmuz 'Şehitlerimizi Anma Günü'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Öte yandan OHAL ile ilgili süreçle ilgili Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Erdoğan, 'Darbe girişimi karşısındaki tedbirler de demokrasi, hukuk devleti, temel hak ve özgürlüklere saygı çerçevesinde alınmıştır, alınmaya da devam edecektir' dedi.

Darbe girişimine direnenlerin asla unutulmayacağını vurgulayan Erdoğan, dün akşam yaptığı açıklamada '15 Temmuz tarihini her yıl şehitlerimizi anma günü olarak ilan ettiğimizi de bu vesileyle sizlerle paylaşmak istiyorum' ifadelerini kullanmıştı.

Didem Özel Tümer - Al Jazeera Türk, CNN Türk ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
102
49
19
14
8
5
5