Görüş Bildir
Haberler
Obama'dan Erdoğan'a ‘Askeri Irak'tan Çekin’ Çağrısı

Obama'dan Erdoğan'a ‘Askeri Irak'tan Çekin’ Çağrısı

ATKN
18.12.2015 - 23:06 Son Güncelleme: 19.12.2015 - 01:11

ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türk askerinin Irak’tan çekilerek Bağdat ile Ankara arasındaki tansiyonun düşürülmesi çağrısında bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası haber ajansı Reuters'ın haberine göre, ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD Başkanı'nın Erdoğan'a Irak konusunda tansiyonu düşürmek için daha fazla adım atması gerektiğini ifade ettiği açıklandı. Obama'nın Türk askerlerinin Irak'tan çekilmesini istediği de ifade edildi.

İki liderin Suriye'deki ılımlı muhaliflere destek konusunda da fikir alışverişinde bulunduğu belirtildi.

Bağdat-Ankara krizi

Bağdat-Ankara krizi

2,5 yıldır Musul'da olan Türk birliğinde 4 Aralık'ta nöbet değişimi olmuş, yaklaşık 150 asker, 20 civarında tank eşliğinde Zelikan Kampı'na gönderilmişti. Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türk askerlerinin Musul yakınlarındaki kamptan 48 saat içinde çekilmesi çağrısı yapmıştı. İbadi, askerler çekilmezse BM Güvenlik Konseyi'ne başvuracaklarını söylemişti.

Bağdat yönetimi BM Güvenlik Konseyi'ne mektupla başvurarak, Türk askerlerinin Irak'tan 'bir an önce, koşulsuz' çekilmesini talep etmişti.

14 Aralık’ta Başika bölgesindeki Türk askerlerinin bir kısmı Zelikan Kampı'ndan ayrıldı. Ancak bu, Bağdat yönetimine yeterli gelmedi. 15 Aralık’ta Bağdat yönetimi, Irak'ın Başika bölgesindeki Türk askerlerinin bir kısmının değil, tamamının topraklarından çekilmesini istemişti.

16 Aralık’ta, IŞİD'in Başika'daki eğitim üssüne saldırısında 4 Türk askeri yaralandı. Türk danışmanların eğittiği bir Iraklı subay öldü. Başbakan Ahmet Davutoğlu, saldırının danışmanları korumak için bölgeye asker gönderen Türkiye'nin 'haklılığını ortaya koyduğunu' söyledi.

Aynı gün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Irak Başbakanı Haydar İbadi, Başika krizini görüştü. Başika'ya IŞİD saldırısını kınayan iki lider, Türkiye'nin Irak'taki askerlerini çekmeye devam etmesini istedi.

CNN Türk ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
78
35
15
5
4
1
0