Görüş Bildir
Haberler
Nobel Ödülü Kazanmış Dünyanın En Ünlü 10 Kişisini Duyunca Dumur Olacaksınız!

Nobel Ödülü Kazanmış Dünyanın En Ünlü 10 Kişisini Duyunca Dumur Olacaksınız!

Duru
28.05.2023 - 14:17

Nobel Ödülü'nü kazanmış birçok büyük isim ve kişilik olsa da listemizdeki 10 kişi kadar ünlüsü yok. Her biri farklı sebepler ile ünlü olan bu 10 kişiyi beraber keşfedelim. Listede neler yok ki!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Albert Einstein

1. Albert Einstein

1921'de Albert Einstein, 'Fotoelektrik etkiyi' (ışığa maruz kalan atomların elektron yayabilmesini) keşfettiği için Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı. Bu çalışma Einstein'ın özel ve genel görelilik teorilerinin ve madde eşittir enerji gibi keşiflerinin de yanısıra başarılarından sadece birisiydi.

2. Marie Curie

2. Marie Curie

Marie Curie, iki Nobel Ödülü alan ilk kişiydi. Bunlardan biri, radyoaktivite konusundaki araştırmaları sayesinde kocası Pierre Curie ile birlikte 1903'te aldığı Nobel Fizik Ödülü'ydü. İkincisi ise radyum ve polonyumu keşfettiği için 1911'de kazandığı Nobel Ödülü'ydü. Ne yazık ki bu ödül karşılıksız olmayacaktı. Curie onlarca yıl radyoaktif cisimler ile çalıştığı için kanserden hayatını kaybetti.

3. Martin Luther King Junior

3. Martin Luther King Junior

Martin Luther King Junior 1964 yılında Amerika'da ırkçılığı sonlandırmak için gerçekleştirdiği barış dolu protestolardan birisinde yaptığı “I Have a Dream” konuşmasından sadece 1 yıl sonra Nobel Ödülü'nü kazanmıştı. Nobel Ödülü'nü kazandığında sadece 35 yaşında olan Martin, bu ödülü kazanan en genç kişi oldu.

4. Jean-Paul Sartre

4. Jean-Paul Sartre

Varoluşçu filozof ve roman yazarı Jean-Paul Sartre, 1964'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştı. Ancak bu ödülü reddederek tarihte ilk kez Nobel Ödülü'nü reddeden kişi oldu! Buna rağmen akademi sadece bir tören gerçekleşmeyeceğini ve Sartre'nin kazandığı Nobel Edebiyat Ödülü'nün modern çağda gerçekliğin arayışını gerçekleştiren birisine layık bir ödül olduğunu savundu.

5. Rahibe Teresa

5. Rahibe Teresa

Roma Katolik rahibesi olan Rahibe Teresa, 1979 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.1950'li yıllarda Kalküta'da Hayır Misyonerlerini kuran ve hayır çalışmaları ile Hindistan ve ötesine ulaşan Teresa, çabaları için bu ödülü kazanmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Alexander Fleming

6. Alexander Fleming

Penisilini keşfeden ve antibiyotik olarak üreten Alexander Fleming, Ernst Chain ve Howard Florey 1945'de Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı. Bugün, penisilin stafilokok enfeksiyonlarını, kızıl hastalığı, bel soğukluğu, zatürree, menenjit, difteri, sifiliz ve diğer ciddi bulaşıcı hastalıkları tedavi etmekte kullanılıyor ve her yıl milyonlarca hayat kurtarıyor.

7. Werner Heisenberg

7. Werner Heisenberg

Heisenberg, atom altı parçacıkların davranışlarını tarif eden kuantum mekaniğinin ikelerini keşfettiği için 1932'de Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı. Heisenberg'in keşfi olan Kuantum mekaniği gerçeklik anlayışımızı tamamen değiştirdi.

8. Francis Crick ve James Watson

8. Francis Crick ve James Watson

Francis Crick ve James Watson, DNA'nın çift sarmal şeklinde olduğunu keşfettikleri için 1962'de Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandılar.

Şok edici olan ise Watson ve Crick, DNA'nın şekli hakkındaki hipotezlerini  Rosalind Franklin adlı bir biyofizikçi tarafından çekilen bir DNA'nın X ışını kırınım görüntüsünü analiz ettikten sonra oluşturdular. Franklin, Watson ve Crick'ten önce DNA'nın sarmal formu hakkındaki makalesinin bir taslağını çoktan yazmıştı, ancak katkıları yıllarca görmezden gelindi.

9. Uluslararası Kızılhaç Organizasyonu

9. Uluslararası Kızılhaç Organizasyonu

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, herhangi bir varlık veya kişi arasında en fazla Nobel Ödülü'nü kazandı. Birinci ve ikinci Dünya Savaşları sırasındaki çalışmaları ile 1917 ve 1944 Nobel Barış Ödülü alan kurum ayrıca kuruluşunun 100. yıldönümünü kutlayan Kızılhaç Dernekleri Birliği ile birlikte 1963'te üçüncü bir Nobel Barış Ödülü kazandı.

Dünya savaşları sırasında Kızılhaç, tüm tarafların savaş esiri kamplarını ziyaret etti ve sivil nüfusa yardımlar düzenledi.

10. Barack Obama

10. Barack Obama

Eski ABD başkanı Barack Obama, uluslararası diplomasiyi ve halklar arasındaki işbirliğini güçlendirmeye yönelik olağanüstü çabalarından dolayı görevdeki ilk yılı olan 2009'da Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.

İlginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
6
2
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın