Görüş Bildir
Haberler
Nimet Üstündağ Zeyrek Yazio: Öğrenme Sürecinde Engelleri Aşmak İçin Bir Strateji, Yardım İsteme Becerisi

etiket Nimet Üstündağ Zeyrek Yazio: Öğrenme Sürecinde Engelleri Aşmak İçin Bir Strateji, Yardım İsteme Becerisi

Onedio Arena
23.08.2021 - 14:25 Son Güncelleme: 25.08.2021 - 11:26

Öğrenme süreçlerinde okuma yazmadan dört işleme, karmaşık matematik problemlerinden fiziksel bir hareketi sergilemeye kadar birçok engelle karşılaşılır. Bu engeller kimi zaman öğrenenlerin öğrenme sürecini yarım bırakmalarına, öğrenilecek derse ve konuya hatta öğretmene karşı olumsuz duygular beslenmelerine sebep olurken kimi zaman da öğrenme sürecine katkı sağlayan bir unsura dönüşebilirler. Öğrenciler bir takım stratejiler kullanarak bu engelleri aşar ya da öğrenme sürecini sonlandırırlar.  Yardım isteme becerisi de öğrencilerin bu engelleri aşmak için kullanabilecekleri stratejilerden biridir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yardım isteme becerisi bir öğrenme problemi ile karşılaşıldığında kişinin çevresinde bulunan ve daha yetkin olduğuna karar verdiği bir kişiden problemi kendisi için çözmesini isteme ya da çözüm için bir ipucu istemesi şeklinde ortaya çıkabilir.

Yardım isteme becerisi bir öğrenme problemi ile karşılaşıldığında kişinin çevresinde bulunan ve daha yetkin olduğuna karar verdiği bir kişiden problemi kendisi için çözmesini isteme ya da çözüm için bir ipucu istemesi şeklinde ortaya çıkabilir.

Diğer taraftan öğrenci karşılaştığı öğrenme problemini çözmek için yardım istemekten kaçınarak öğrenme sürecini sonlandırabilir. Sonuçta yardım isteme becerisi öğrencilerin kendi öğrenme sürecinin aktif birer katılımcısı olarak başarılı olabilmesi ve hedeflerine ulaşabilmesinde bir can simidi strateji olabilir. 

Birçok beceri gibi yardım isteme becerisi de öncelikle ailede kazanılır. Öncelikle ebeveynler kendi yardım isteme davranışlarıyla çocuklarına örnek olmalıdır. Doğru bir üslup kullanarak “Yardımına ihtiyacım var”, “Bana yardımcı olabilir misin?”, “ Yardım ister misin?”, “İhtiyaç duyduğumda bana  yardımcı olabilir misin?” gibi yardım cümlelerine gündelik konuşmalarımızda yer vermeli, çocuklarımızı cesaretlendirmeliyiz. Çocuklar okul çağına eriştiklerinde bu beceriyi öğrenme süreçlerinde karşılaştıkları akademik öğrenme engellerini aşmak için transfer edeceklerdir.

Öğretmenler de öğrencilerinin öğrenme süreçlerinde nerede ve hangi engellerle karşılaşabileceklerini, ne kadar yardıma ihtiyacı olabileceğini bilirler.

Öğretmenler de öğrencilerinin öğrenme süreçlerinde nerede ve hangi engellerle karşılaşabileceklerini,  ne kadar yardıma ihtiyacı olabileceğini bilirler.

Öğretmenler oluşturdukları sınıf iklimi ve tasarladıkları iş birlikli öğrenme etkinlikleri ile bu becerinin kazandırılmasına destek olurlar. Böyle sınıflarda öğrenciler, arkadaşları tarafından alay edileceği, dışlanacağı ve öğretmeninden azar işiteceği korkusu taşımazlar. Öğretmen öğrenci,  öğrenci-öğrenci arasında kurulan olumlu etkileşim sayesinde öğrenciler anlamadığı bir kuralı, çözemediği bir problemin çözümünü  öğrenmek için yardım istediğinde arkadaşına da katkıda bulunacağını bilir. 

Yardım isteği karşılanan öğrenciler öğrenme süreçlerine aktif katılımları için cesaretlendirilirken aynı zamanda başarı duygusunu tadacak böylece öğrenme kapasitelerine olan inançlarına katkı sağlanacaktır.  

Nimet Üstündağ ZEYREK

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın