Görüş Bildir
Haberler
Neçirvan Barzani İstanbul'da

Neçirvan Barzani İstanbul'da

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin ardından bu kez IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani Türkiye'ye geldi. Barzani, İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, saat 12:00'de İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda Başbakan Ahmet Davutoğlu ile olan görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü. Barzani, saat 14:00'te ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 1 saat 10 dakika süren bir görüşme yaptı.

Anadolu Ajansı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Neçirvan Barzani'yi kabulünde, ikili ilişkilerin yanı sıra başta 'terörle mücadele' olmak üzere bölgesel meseleler hakkında görüş teatisinde bulunulduğunu, enerji, ekonomi ve ticari alanlarda iş birliği konularının ele alındığını bildirdi.

Neçirvan Barzani'nin ziyareti, Aralık ayı içinde Irak'tan Türkiye'ye ikinci önemli ziyaret. İki hafta önce de IKBY Başkanı Mesut Barzani Türkiye'ye gelmişti. 

Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokratik Partisi'nin (KDP) Suriye'deki kolu ile PYD'nin ilişkileri hayli gergin. KDP, Suriye'de PYD'nin silahlı kolu YPG'nin hegemonya kurma çabasına karşı çıkıyor. PKK'nın Suriye kolu olan YPG, Türkiye sınırının 80 km güneyinde IŞİD'e karşı yeni bir saldırı başlattı. Türkiye için YPG'nin Türkiye sınırında, Fırat'ın batısını kontrol etmesi kırmızı çizgi.

Son olarak 17 Aralık'ta 'Kürdistan Bayrak Günü' töreninde Suriye'deki KDP'lilerin bayrakla kutlama yapmasına engel olan PYD, grubun bazı üyelerini de gözaltına almıştı. IKBY Başkanı Mesut Barzani de tepki olarak 'O güçlerin yaptıklarını işgalciler bile yapmamıştır. Bir gün pişman olup utanacaklar' demişti.

Bu döneme Irak'taki Bağdat hükümeti ile Ankara arasında Başika krizi de patlak verdi. Türkiye'nin Başika'daki peşmerge ve Iraklı güçlere eğitim veren danışmanları korumak için bölgeye asker göndermesinin ardından Bağdat ile ipler gerildi. Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türkiye'den askerlerini çekmesini isterken,  Bağdat'la kriz patlak verdikten sonra 9 Aralık'ta Mesut Barzani geldi, ilk ziyaretini MİT'e yaptı. Görüşmelerin ardından Davutoğlu, Barzani'nin tartışmalı bir dönemde yaptığı ziyaretin 'mesaj' niteliğinde olduğunu söylemişti. MİT ve Dışişleri müsteşarlarının Bağdat'a gideceğini açıklamıştı. Ertesi gün Sinirlioğlu ve Fidan Bağdat'a gitti.

Bu ziyaretin ardından Ankara 'yeniden tanzim için Irak'ın kaygıları dikkate alınacak' dedi. Bağdat çekilme istedi. Birkaç gün içinde Türk askeri Başika'dan IKBY topraklarına çekilmeye başladı.

Ancak Bağdat'ın tepkisi sürüyor, Perşembe günü Arap Birliği'nin Türkiye'yi kınadığı toplantıda Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi 'Askerler Irak içinde bir bölgeden başka bir bölgeye kaydırıldı, tamamen çekilmelerini istiyoruz' dedi, egemenlik vurgusu yaptı.

Kaynak: Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
2
2
2
0
0